Zayıflamak İçin Bitkiler ve İncelmek İsteyenlere Şifalı Otlar

Acılı yemeklerin zayıflattığı, uzun süredir tahmin edilen bir durumdu. Yapılan yeni araştırmaların sonuçları da bu teoriyi ispatladı: Acı yemek, insan vücudunun ısısını ve metabolizmayı hızlandırdığından bünyeyi daha fazla çalıştırıyor. Dolayısıyla daha fazla kalori yakılıyor. Özellikle çili biberinin içinde bulunan “kapsaisin” maddesi kalori yakımında oldukça etkili. Ayrıca, acı yiyecekler tokluk hissi de yaratıyorlar, küçük porsiyonlarla doyabiliyorsunuz. Özellikle tatlı yiyeceklere olan iştahınız kesiliyor. Acı; adaçayı, biberiye, hardal yağları, fesleğen, frenksoğam, cîvanperçemî fpeün), tarhun ve kekikte bolca bulunur.

Bitkiler Sindirimi Hızlandırır

Bitkiler, sindirim sıvılarının üretilmesini hızlandırarak yemekleri daha kolay sindirilebilir hale getirir. Toksik maddelerin atılmasında karaciğer ve böbreklerin işlevini kolaylaştırır. Bu şekilde metabolizma son hızla çalışır ve belirgin bir şekilde daha fazla kalori yakılır.

Yağ yerine aromatik otlar

Zayıflamak isteyenlerin yağdan kesinlikle uzak durmaları gerekir. Çünkü yağ, aynı miktarda protein ya da karbonhidratın tam iki misli kadar kalori içerir. Ne yazık ki, yağ önemli bir lezzet aracı. Yağsız yemekler, tatsız olur. Ancak yemeklerini bitkilerle ustaca tatlandıranlar, sağlıklı bir şekilde yağın yerini de doldurmuş olurlar. Dolayısıyla kaloriler azalır, lezzetse baki kalır.

Zayıflamak İçin Mineraller ve vitaminler

Yemeklerde kullanılan bitkilerin bazıları gerçek anlamda vitamin bombasıdır. Çok az miktarda kullanılmaları bile, şaşırtıcı etkiler yaratabilir. Örneğin tere çok fazla C vitamini içerir ve bu ve bu vitaminin yağ yakma özelliği de bilinen bir gerçektir.

Bir dilim tam tahıl ekmeğine ince bir tabaka tereyağı sürdükten sonra üzerine bolca kıyılmış taze tere serpiştirerek yiyin. Bu tat bütün diyet programlarına uyar. Maydanoz da vitamin ve mineral kaynağı olarak mükemmeldir, İçinde bolca kalsiyum, karaten ve C vitamini bulunur. Zayıflarken, bitkiler yağ hücrelerinin küçülmesini ve sağlık için gereken maddelerin iyice depolanmasını sağlar.

Moral deposu

Kerbelotunun (frenkmaydanozu) zihni açtığı ve bahar yorgunluğuna iyi geldiği bilinir. Biberiye ve kekik de vücudu canlandırır. Hatta, adaçayının karamsarlığı yok ettiği ve bitkinlik hallerini ortadan kaldırdığı da söylenir, Enerji veren bu bitkilerle üstünüzdeki rehaveti atıp, fazladan birkaç kalori yakabilirsiniz!

Zayıflamak için bitkiler kilolara karşı savaşınızda çok etkilidir. Ancak, hiçbir bitki tek başına her derde deva değildir. Farklı kombinasyonlar deneyebilirsiniz. Ayrıca, bazı bitkileri daha az kullanmak yerinde olur. Yoksa etin ya da balığın kendi tadını bozduğunuz gibi, daha da çok zayıflayamazsınız. İşin püf noktası, bitkileri yemeklerde düzenli olarak kullanmaktır. İşte o zaman zayıflatıcı etkilerini gösterirler.

Az tuz, bol maydanoz

Tuz, vücuttaki fazla suyu toplar ve hücrelere depolayarak şişmanlamamıza neden olur. Oysa, yemeklik bitkiler sayesinde tuz kullanımını azaltmak son derece kolay. Çünkü bitkiler tatlandırdıkları yemeklerin kendi lezzetlerini çok daha fazla ortaya çıkarırlar. Balıkotu maydanoz veya tarhun gibi bazı bitkiler idrar söktürücü etkiye sahip olduklarından, vücudun topladığı suyu da atarlar. Yine de bolca su içmeyi (günde 2-3 litre) ihmal etmeyin. Çünkü az su almak, vücudun kimyasal işlemlerinin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla, yağların yakımını durdurur, üstelik cildiniz de kırışır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın