Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer: Diş Hassasiyetine Bitkisel Çözüm

Diş Hassasiyeti için Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Diş hassasiyeti sıcak, soğuk veya tatlı gıdalar tüketilirken dişlerde sızlamaya neden olmaktadır. Bu durum yemek yeme zorluklarına ya da şiddetli ağrılara da neden olabilir. Dişlerdeki hassasiyet arttığında mutlaka bir diş doktoruna gidilmelidir. Ancak doktora gidilene kadar belirtilerin azalması için bazı bitkisel çözümler kullanılabilir. Uygulanması önerilen başlıca bitkisel çözümler şunlardır:

Diş hassasiyeti için ne yapmalı: Diş hassasiyeti doğal tedavisi

Diş hassasiyeti için diş macunu

– Diş hassasiyetini azaltmak için bu amaçla üretilen diş macunları kullanılabilir. Diş hassasiyetini azaltan diş macunları dentin tübülleri doldurarak özel potasyum nitrat veya stronsiyum klorür gibi maddeler ile formüle edilmiştir.

Diş hassasiyeti için ne yapılabilir: Diş ve ağız hijyeni

– Yemeklerden sonra her gün iki kez diş macunu ile dişlerin fırçalanması önerilir. Ağız fırçalama sonunda iyice durulanmalıdır.

– Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Ancak diş ipinin de her gün kullanılması gerekir. Diş aralarındaki bakterilerin arınmasına yardımcı olan diş ipi en önemli diş temizleme araçları arasındadır.

Diş hassasiyetine çözüm: Yumuşak kıllı diş fırçası kullanımı

– Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanılması önerilir. Sert fırçalar diş minesinin ve diş etlerinin zarar görmesine neden olabilir.

– Her üç ayda bir diş fırçasının değiştirilmesi önerilir. Diş fırçasında zamanlar bakteriler ürer. Fırçanın ıslak bırakılması da bakterilerin üremesine zemin hazırlar. Bu nedenle sık sık yeni fırça alınması tavsiye edilir.

Diş hassasiyeti neden olur: Asitli içeceklerden uzak durmak

– Diş hassasiyeti durumunda özellikle asitli içecekler tüketilmemelidir. Meyve suları ve kırmızı şarap ya da turşu suyu ve diğer gazlı içecekler diş minesinin tahriş olmasına neden olabilir. Aynı zamanda açık sinirler söz konusu olduğunda zonklama tipi ağrı oluştururlar.

– Çok sıcak ya da çok soğuk içeceklerin de tüketilmesi önerilmez. Oda sıcaklığındaki içecekler tüketilmelidir. Özellikle meyve suyu gibi asitli içecekler içiliyorsa 15 dakika sonra dişler florür içeren bir diş macunu ile fırçalanmalıdır.

Her yemekten sonra diş fırçalamak

– Gün içerisinde her öğünden sonra dişlerin fırçalanması önerilir. Bu şekilde gıda parçalarının diş aralarında kalması önlenebilir. Dişlerdeki plak birikimi azalır ve diş çürüğü riski düşer.

Diş etlerine masaj

– Diş hassasiyeti durumunda diş etlerine masaj yapılması önerilir.

– Biraz tuz ile diş etlerine çok bastırılmadan masaj yapılabilir. Yapılan masaj kan akışını artırır ve olası ağrıların azalmasına yardımcı olur.

Diş ipi kullanımı

– Düzenli olarak her gün diş ipi kullanılması önerilir. Diş ipi diş fırçasının giremediği diş aralarındaki bakterilerin de atılmasını sağlar.

– Aynı zamanda dişlerde plak birikimi ve tahriş oluşmasını engeller.

Florürlü su ile ağız çalkalama

– Florür durulama da diş hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle diş çürüğü nedeni ile oluşan diş hassasiyeti durumunda etkilidir. Florürlü su ile ağız çalkalanabilir.

Diş hassasiyeti için bitkisel çözüm: Karanfil yağı ve tarçın yağı ya da tozu

– Diş ağrısını önlemek ve diş hassasiyetini azaltmak için biraz tarçın tozu ile karanfil yağı ya da karanfil tozu karıştırılır. Bu karışım diş etlerine masaj yaparak uygulanır. Bir süre bekletilir ve ağız su ile çalkalanır.

– Karanfil yağı tek başına da diş etlerine uygulanabilir. Ancak bu yağın yutulmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Diş hassasiyeti pek çok durumda oluşabilir. Genellikle temel nedeni diş kırıkları ve diş çürümesidir. Tüm bu çözümler düzenli olarak kullanıldığında belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Ancak bu bitkisel çözümlerin tedavi edici özellikleri olmadığı unutulmamalıdır. Tedavi için mutlaka bir diş doktoruna gidilmesi tavsiye edilir.

Bir diğer önemli husus olan diş eti iltihabı nasıl geçer yazımıza göz atmalısınız.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

frg yazılım