Burun Kemiği Eğriliği ( Deivasyon )Nedir
Burunun önü kıkırdak, arkası ise kemikten oluşur. İdeal burun kemiği,burnun sağ ve sol taraftaki boşlukları ile eşit uzaklıkta olandır. Burun kemiği eğriliği yani burun deivasyonu bu yapının, sağa,sola,aşağı veya yukarı kayması sonucu oluşur. Bu eğrilik doğuştan veya sonradan aldığınız darbeler ile oluşabilir. Bazı durumlarda burun dıştan tamamen doğru gözükür fakat burnun içindeki kemikte eğrilik olabilir. Eğrilik bazı vakalarda hafif olabileceği gibi bazı durumlarda bu hastalık seviyesine gelmiş ve tıkanıklık oluşturacak seviyede belirgin olmuş olabilir.
Genelde burun eğriliği dışarıdan belli olabilir fakat bazı özel durumlarda dıştan normal gibi gözükse de iç tarafta görünmeyen kemik eğriliği bulunabilir. Burun kemik eğriliği tıpta deviasyon olarak adlandırılır.
Burunda kemik eğriliği belirtileri ve sonuçları ;
Burnunda kemik eğriliği bulunan hastaların genelde şikayetçi olduğu konular şunlardır.
- Burun tıkanıklığı. Bu şikayet geceleri daha çok rahatsız eder.
- Çabuk yorulma,öksürük ve horlama genelde burun kemiği eğriliği şikayeti bulunan hastaların ortak noktasıdır.
- Kemik eğriliği bulunan hastalar geceleri ağızdan nefes alır ve bu nedenle ortamdaki tozlar ve bakteriler ağız yolu ile vücuda girerek hastanın farenjit olmasını kolaylaştırır.
- Burun tıkanıklığı, sinüslerinizin çalışmasını engellediğinden dolayı; oluşan geniz akıntısı larenjit ve bronşite sebep olur.
- Özellikle ileri ki yaşlarda yetersiz nefes almak ve tıkanıklık, vücuda oksijen alımını azalttığı için kalp ve akciğer hastalıklarının oluşmasına neden olur.
Burun Kemiği Deivasyonu Tedavi Yöntemleri
Burun deivasyonu tedavisi eğer hastaya rahatsızlık vermiyor veya estetik bir kaygı içermiyorsa hasta, uygulamak gereksizdir fakat hasta şikayetçi ise bu sorun kesinlikle düzeltilmelidir. Burun kemiği ancak ameliyat ile düzeltilebilir. 2 çeşit burun kemiği şekillendirme ameliyatı mevcuttur. Bunlar; septoplasti ve rinoplasti.
Septoplasti genelde burnun fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu oluşan sorunları düzeltmek amacı ile yapılır. Bu ameliyat, eğer özel bir durum yok ise; erkeklerde 17-18, bayanlarda ise 15-16 yaşlarından sonra uygulanır.
Rhinoplasti diğer burun ameliyatına göre bu ameliyat daha estetik cerrahi işlemidir. Burun şeklini ve konturunu değiştirmek için uygulanır.
Burun kemiği eğriliği ameliyatları burun yapısına bağlı olarak 30-40 dakika süren ameliyattır. Bu ameliyat ile kıkırdak ve kemikteki şekil sorunları düzeltilir. Bazı bölümler düzeltilemez bu yüzden bu kısımlar çıkarılır veya dışarıda düzeltilip tekrar bulunduğu bölgeye koyulur.Ameliyat lokal anestezi veya genel anestezi tercih edilerek yapılır.Genel anestezi psikolojik açıdan daha rahat olanıdır.Operasyon burunun iç tarafında gerçekleştiği için burunda herhangi bir iz kalmaz. Bu ameliyat fiziksel açıdan rahatlığınızı sağlamakla beraber psikolojik açıdan da rahatlık sağlar.
Burun kemiği ameliyatı, burun eti ameliyatı ve burunla ilgili estetik ameliyatlar ile birlikte yapılabilir.
Burun Deivasyonu Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat olan hasta özel bir durum yok ise 1 gün sonra taburcu olur. Hatta bazı hastalar aynı gün içerisinde taburcu olur fakat genel anestezi olan bir hastanın en azından o geceyi hastanede geçirmesi daha sağlıklıdır. Ameliyat sonrası burunda ağrı ve sızıntılar olabilir.
Ameliyat sonrası burunda tampon olacağı için kanamalar rahatsızlık verebilir fakat kanaması daha iyidir.Çünkü tamponlar alınırken bölge kuru olursa daha çok acı verebilir. Yapışan tamponları almak zordur. Tabiki kanaması iyidir derken aşırı dereceden bahsetmiyoruz.Eğer aşırı derece bir kanama var ise derhal doktorunuza başvurmanız sağlığınız açısından iyi olacaktır.
Tamponlar hasta taburcu olduktan 3 gün sonra alınır.Tamponlar alınırken burunda sızı olabilir. Tampon alındıktan sonra 10 gün kadar kanamalar devam edecektir ama günümüzde teknoloji ilerlediğinden bu kanama oranı ciddi derecede azalmıştır ve ameliyatın bundan başka bir komplikasyonu yoktur. Genelde tampon alındıktan 10 gün sonra hastanın 2. pansumanı olur bunda burun içerindeki döküntüler ve kan pıhtıları alınır.
Burun kemiği eğriliği ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?
Ameliyat sonrası burun özel serum ya da spreyler ile yıkanmalıdır.Burunda oluşan kabukları azaltmak için nemlendirici damlalar kullanılabilir. Hasta kontrollere düzenli olarak gidip burun temizliğini yaptırmalıdır. Bunun yanında burun tıkanıklığına neden olabilecek (saman nezlesi gibi ) hastalıklar varsa tedavisi ihmal edilmemelidir.
Burun Kemiği Ameliyatı Olacaklara Tavsiyeler
- Ameliyatı kesinlikle nezle ve burun tıkanıklığı hastalığı geçirdiğiniz zaman yaptırmayın.
- Ameliyat için en doğru zamanı seçin.Burun kemiği ameliyatı için en doğru zaman yazındır, çünkü ameliyat sonrası soğuk havada burunda sızlamalar olacaktır.
- Ameliyatın bazı durumlarda genel veya lokal anestezi seçimini doktor hastaya verir. Genel anestezi yöntemi ile daha rahat bir ameliyat geçirirsiniz. Lokak anestezi yönteminde herşeyi hissediyorsunuz ve bu psikolojik olarak sizi yorar.
- Ameliyattan çıktıktan sonra burnunuzu çekmeyin. Tamponların ucunda krem ve kanama olduğundan çok kötü oluyor.
- Burnunuzun aşırı derece olmadığı sürece kanamasına izin verin tamponlar varken bu tamponun çıkmasını kolaylaştırır.
- Tamponlar çıktıktan sonra burnunuzu her zaman temiz tutun. Doktorunuz tarafından verilen solüsyon ile düzenli olarak temizleyin.
- Eğer temizleyemiyorsanız ve çok kan pıhtısı biriktiyse doktorunuza gidip burun temizliğinizi yaptırın.