Şişkinlik İçin Bitki Çayı: Şişkinliğe İyi Gelen Şeyler Neler?

Şişkinlik Neden Olur?

Şişkinlik, karın ve bağırsaklarda biriken gaz nedeni ile oluşur. Aşırı gaz rahatsızlık hissi yaratır. Kabızlık, gazlı içeceklerin tüketilmesi, yanlış çiğneme, çiğnerken hava yutma, gıda intoleransı, irritabl barsak sendromu, obezite, gastroesophagul reflü ve aşırı tuzlu yemeklerin tüketilmesi de şişkinlik hissine neden olabilir.

Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

Gebelik öncesi ve menopozda oluşan hormonal değişiklikler de kadınlarda şişkinlik nedenlerinden birkaçıdır. Şişkinlik hissi ile birlikte kusma ve mide ekşimesi, nefes darlığı, gaz, mide krampları, ağrı, ishal, alt sırt ağrısı görülebilir. Şişkinliği gidermek için bazı bitkisel çözümler denenebilir.

Şişkinlik Nasıl Geçer?

Şişkinlik için zencefil

Zencefil şişkinliği hafifletmek için kullanılan en etkili çözümler arasındadır. Gün içerisinde biraz taze zencefil kökü çiğnenebilir. Zencefil çayı da son derece etkilidir. Yemek öncesinde rendelenmiş zencefil tüketilebilir ya da yemeklere biraz zencefil eklenebilir. Bu şişkinliğin hafiflemesine yardımcı olurken aynı zamanda mideyi rahatlatır.

– Zencefil dilimleri limon suyunda bekletilir. Bir süre sonra tüketilebilir.

Şişkinliğe Bitkisel Çözüm

Şişkinliğe rezene iyi gelir mi?

Biraz rezene tohumu ezilir ve çay yapmak için kaynar suya dökülür. Bir süre demlenmesi beklenir ve içilir. Gaz sorununu ortadan kaldırırken aynı zamana nefesin de iyi kokmasına yardımcı olur. Karında şişkinlik hissini gidermek için ve karın ağrısını hafifletmek için rezene yağı ile karın bölgesine biraz masaj yapılabilir.

Şişkinliğe İyi Gelen Besinler?

Şişkinlik için maydanoz

Maydanoz, kurutulmuş ya da kıyılmış halde bol bol tüketilebilir. Sindirim fonksiyonlarını düzenler ve şişkinliği hafifletir.

Nane şişkinlik tedavisi

½ su bardağı soğuk suya 2 damla nane yağı eklenir. Bu karışım günde en az 1 ya da 2 kez içilir. En iyi sonucu elde etmek için içerisine 2 ya da 3 damla da limon suyu eklenmelidir.

Alternatif olarak, bir fincan kaynar su içine 2 çay kaşığı kuru nane yaprakları atılır ve 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Şişkinliği hafifletmede son derece faydalıdır.

Şişkinlik için kür: Siyah tuz

5’er gram siyah tuz, kurutulmuş zencefil tozu, şeytantersi ve kakule tozu karıştırılır. Şişkinliği gidermek için bu karışımdan yarım çay kaşığı kadar alınır. Siyah tuz yoksa 1 çay kaşığı limon suyu ve bir tutam şeytantersi suya eklenir. Bu karışım günde 3 kez tüketilir.

Şişkinlik için çözüm: Tarçın

1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 1 kabuk tarçın atılır. 3 ya da 4 dakika kaynatılır ardından soğumaya bırakılır. Tat vermesi için içerisine biraz da bal eklenebilir.

Kereviz tohumu

Kereviz tohumu düzenli olarak midede şişkinlik hissinden kurtulmak için tüketilebilir.

Şeytantersi çekirdeği

Şeytantersi çekirdeği şişkinlik de dahil olmak üzere tüm mide sorunlarında son derece etkili bir çözümdür.

Karanfil yağı / okaliptüs yağı

Şişkinliğe mide bulantısı da eşlik ediyorsa karanfil yağı kullanılabilir. Karanfil anestezik, antiseptik ve antifungal özellikler içerir. Mide astarını korur ve sindirimi kolaylaştırır. 1 bardak suya birkaç damla karanfil yağı eklenerek tüketilebilir. Okaliptüs yağı, karanfil yağı yerine kullanabilirsiniz. Günde bir kez içilmesi tavsiye edilir.

Bergamot uçucu yağı

Avuç içine 4 ya da 5 damla bergamot yağı dökülür. Karın bölgesi bu yağ ile hafifçe ovalanır. Abdominal rahatsızlıklardan kurtulmaya yardımcı olur. Alternatif olarak, su kaynatılır ve içerisine bir adet siyah çay poşeti ile 1 çay kaşığı kurutulmuş bergamot yaprakları eklenir. 5 dakika kadar kaynatılır. İçerisine bal eklenerek çay şeklinde tüketilir.

Karabiber / kırmızıbiber

Karabiber ve kırmızıbiber de mide krampları ve şişkinlik için kullanılmaktadır. Bitki çaylarına bir tutam karabiber ya da kırmızı biber eklenerek tüketilebilir. Gazdan kurtulmak için en etkili çözümler arasındadır.

Probiyotikler

Ananas, kefir, yoğurt gibi probiyotikler, kolonların düzgün işlemesine yardımcı olur. İçerisindeki iyi bakteriler ile kötü bakterilerin ölmesine yardımcı olur ve şişkinlik hissini ortadan kaldırır.

Şişkinlik için karbonat

1 çay kaşığı karbonat bir bardak suya ilave edilir. Düzenli tüketildiğinde mide ekşimesini giderir. Ancak çok sık içilmemelidir. İçerisine biraz limon suyu da eklenebilir.

Kimyon tohumları

Kimyon tohumları da şişkinliğin hafiflemesine yardımcı olur. Gazın giderilmesini sağlar. Her yemekten sonra bir tatlı kaşığı kimyon tohumu tüketilebilir. Rezene tohumu ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Şişkinlik için bitki çayı: Zerdeçal

Zerdeçal düzenli olarak tüketilirse mide ekşimesinin önüne geçer. Sindirim ile ilgili pek çok sorun için kullanılmaktadır. Alternatif olarak, 1 çorba kaşığı zerdeçal kaynar suya eklenir. 5 dakika demlenmesi beklendikten sonra içilir.

Şişkinlik için özel karışım

½ su bardağı buz, 1 tatlı kaşığı pekmez ya da bal, ½ su bardağı yoğurt, 1 su bardağı ananas parçaları, 1 su bardağı çilek ve ½ su bardağı karahindiba kökü ya da papatya çayı karıştırılır. Bu karışım şişkinliği hafifletmek için kullanılan en etkili çözümler arasındadır.

Defneyaprağı

Birkaç tane defneyaprağı suya eklenerek kaynatılır. 5 dakika demlenmesi beklendikten sonra süzülür. Yavaş yavaş içilir. İçerisine biraz bal de eklenebilir.

Karahindiba

Karahindiba yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. Aynı zamanda çay şeklinde de tüketilebilir. Şişkinlik ve gaz sorunlarının kısa sürede hafiflemesine yardımcı olur. Gazı da hafifletir.

Kaygan karaağaç

Kaygan karaağaç kabuğu da mide rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Çay şeklinde tüketilebilir.

Papatya çayı

1 çorba kaşığı papatya çiçeği sıcak suya eklenir. Demlenmesi beklenir. Ardından içerisine biraz bal ya da limon suyu eklenerek içilebilir.

Nane çayı

Nane çayı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi mide sorunlarında son derece etkilidir. 1 su bardağı su kaynatılır ve içerisine 1 tatlı kaşığı kuru nane ya da 4 ila 5 tane taze nane yaprağı eklenir. 5 dakika demlenmesi beklenir ve ardından süzülür. Günde 2 ya da 3 bardak tüketilebilir.

Bitkisel infüzyon

1 çay kaşığı kurutulmuş oğul otu, dulavratotu, karahindiba kökü ve papatya sıcak suya eklenir. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra içerisine biraz da bal eklenerek tüketilir. Günde 1 bardak tüketilmelidir. Haftada 2 kez tüketilmesi önerilir.

Tembul yaprakları

Her yemekten sonra tembul yaprağı çiğnenebilir. Karanfil yaprağı ile birlikte kaynatılarak da tüketilebilir.

Dere otu tohumu

1 çay kaşığı dere otu tohumu bir bardak sıcak suya eklenir. Yaklaşık 10 ya da 15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Süzülerek içilir.

Not: Hamile kadınlarda rahim kasılmalarına ve düşüğe yol açabileceği için kullanılması kesinlikle tavsiye edilmez. Ayrıca bir ilaç kullanılıyorsa dere otu tohumu kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Alerjik reaksiyonlara da dikkat edilmelidir.

Hatmi kökü

Hatmi kökü de karın enfeksiyonları, şişkinlik, karın ağrısı ve bağırsak iltihabı gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için kullanılmaktadır.

Şişkinliğe Yeşil Çay İyi Gelir mi?

Yeşil çay şişkinliğin azaltılmasında son derece etkilidir. Antioksidanlar açısından zengin olduğu için aynı zamanda detoks etkisi yaratır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo