Meme kanseri kadınların ortak sorunu olmasının yanı sıra son yıllardaki yayılma hızı ile gündeme geliyor. Meme kanserinin erken teşhis edilmesinin kadınların hayatını kurtardığı biliyoruz. Kadınlarda en sık görülen kanser tipi olan meme kanseri 30 yıl önce 12-14 kadında görülüyorken günümüzde her 8 kadında 1 görülmekte. Bizler de meme kanseri farkındalık ayı olması sebebiyle kanser belirtilerini, erken teşhisi, risk faktörlerini ve uzmanların önerilerini sizlerle paylaşacağız.
Meme Kanseri Nedir? Erken Teşhisin Önemi
Meme dokusunun içerisinde yer alan süt kanallarının içerisinde veya süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması meme kanseri olarak adlandırır. Kadın hayatını tehdit eden kanser hücreleri başlangıçta oldukça yavaş ilerler ve genellikle belirti vermez Bundan dolayı tarama yaptırmayan hastalarda erken tanı konulma ihtimali doktor Erken teşhisin önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Çünkü uzmanlar meme kanserinin erken fark edilmesi ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ifade ediyorlar. Kalp ve damar hastalıklarının ardından dünyada en çok ölme neden olan hastalıklar arasında meme kanseri yer alıyor. ilk aşamada meme kanserinin teşhis edilmesi gerektiğinin önemini vurgulayan doktorlar, son yıllarda teşhis ve tedavi süreçlerinde de önemli gelişmeler olduğunu ifade ediyorlar. Yapılan istatistiksel verilere göre meme kanseri tüm konser gruplar arasında %20’lik bir dilim oluştururken kadınlarda görülen kanser gruplarında ise %33 lük bir dilimi kapsıyor. Meme kanserinin erken teşhis edilmemesinden dolayı lenf ve kan yoluyla diğer organlara da yayılması da yüksek bir ihtimal.
Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Meme kanseri belirtilerinin bilinmesi kadınların bu belirtilerden yola çıkarak uzmanlara başvurması erken teşhis acısından hayati bir faktör olarak göre yor. Risk faktörünün bu kadar yüksek olmasından dolayı her kadının meme kanseri belirtilerini bilmesinde büyük fayda var. Biz de sizler için bu faktörleri aşağıda sıraladık.
- Memede veya koltuk altında ele gelen kitle, sertlik veya şişlik
- Meme başından gelen korli veya şeffaf akıntı
- Meme boyutunda veya şeklinde gözle görülebilen değişiklik
- Meme başında veya memede içeriye doğru çekilme.
- Meme başı ve çevresinde renk ve şeklinde değişiklik
- Meme cildinde kızarıklık, morluk, yara, yaygın küçük şişlikler
- Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik.
Kadınların kendi meme yapısını tanıması risk faktörlerini bilmesi erken teşhis açısından önem arz eder. Kadınlar yukarı yazılan belirtiler doğrultusunda 20 yaşından itibaren kendilerini meme muayenesini yapması önerilir. Uzmanlar meme muayenesini adet bitiminden 5-7 gün sonra yapılmasının uygun olduğunu söylerken, adet görmeyen kadınların ise ayda bir defa yapmalarını tavsiye ederler. Bu belirtilerden bir veya birkaçının bulunması durumunda uzmana başvurarak risk durumunu öğrenmesi önerdir.
Meme Kanserinin Risk Faktörleri
Risk faktörleri meme kanseri vakalarının artmasında veya azalmasında etkili olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmış. Meme konserindeki risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir,
- Meme kanseri kadınlarda sık görülür ancak erkeklerde nadir olmasına rağmen görülebilir. Fakat risk boyutu kadınlara oranla erkeklerde daha fazladır. Erkeklerde görülme oranı %1’den daha azdır. Ayrıca meme kanseri genellikle 50 yaş ve üzerinde görülür.
- Birinci derece yakınlarda (anne, teyze, kızı, anneanne) görülen meme kanseri vakası önemli bir risk faktörü kabul edilir. Birinci dereceden akrabada 50 yaşından önce görülen meme kanseri kisinin meme kanserine yakalanma ihtimalini 3 kat artar.
- Ostrojen Hormonuna bağlı olarak bir kadının ilk adetini erken görmesi ve menopoza geç girmesinden dolayı meme kanserine yakalanma riski artar.
- Menopoz sonrası hormon tedavisinde kullanılan hormon ilaçları meme kanseri riskini yükseltir.
- Kadının daha önce geçirmiş olduğu meme kanseri vakası ileride diğer memesinde de kanser hücrelerinin oluşma ihtimalini yaklaşık iki kat arttır.
- Çocukluk çağında yaşanan kanserler nedeniyle meme kanseri görülme sıklığı yükselir.
- Yağlı yiyeceklerden kaynaklı yanlış beslenme, alkol ve sigara tüketimi meme kanseri riskini arttırır. Düzenli egzersizler ve spor konser riskini düşüren faktörler arasında olduğu belirtilir.
Meme Kanseri Teşhisi
Meme kanserinde erken teşhis uzmanlarında belirttiği üzere çok önemlidir. Erken teşhis edilen meme kanserlerinde hem tedavi çok daha kolay olur hem de tedavinin boşan şansı yükseltir. Her kadın 20 yaşından itibaren kendi memesini tanımalı ve belli aralıklarla kontrollerini yapmayı ihmal etmemeli. 40 yaşından itibaren de yılda bir kez mamografi takibini yapması önerilir. Ayrıca yıllık doktor kontrolleri de erken teşhis de önemli bir yer tutar.