EVLİLİK EVCİLİK OYUNU DEĞİLDİR!
Çocukluk hallerinizden çıkıp olgunlaşmadıkça böyle de devam edecek. Çocukken bir heves oyun kurardık mekanı hazırlar, rol dağılımını yapar bir müddet devam ederdik oyuna, sonra ilk canı sıkılan, oyundan çıkmak isteyen başlardı mızıkçılık yapmaya… Oyun dağılır… Bir zaman sonra yine oyun … Yine mızıkçılık … Yine bitiş…
Çokça gördüğüm çiftlerde yaşanan evlilik hayatı evcilik oyunlarımızdan pek de farklı değil günümüzde. Bir dargın bir barışık. Kimse rolünden hoşnut değil, herkes mızıkçılık peşinde… Daha fazla ne koparabilirim… Bunu da ona nasıl yıkabilirim… Benim sözüm dinlenmeli…
- Benim ailem daha önemli
- Benim para onu döver
- Ooo benim aklım gibisi yok
- Yaaa onu bir adam edemedim
- O beni sinirlendiriyor
- Bağırıyorsam boşuna değil
- O öyle yaptığı için ben böyle yaptım
- Yoo artık evlendik, öyle arkadaşmış aileymiş ben anlamam.
- Bensiz hiçbir yere gidemez
Egonun yaptırımlarını böyle arka arkaya sıralayınca inanılır gibi değil! Sanki hikaye anlatıyorum. Hayır hayır, o koca koca insanların, üniversite mezunu kariyer yapmış akıllı !!! dediğimiz insanların evlilik hayatındaki tutumları tam olarak böyle çoğu zaman. Yani evcilik oyunundan aile olma bilincine geçememiş egoların dışa vurumları. Sonra aileyi, evlilikleri nasıl kurtaralım arayışları.
Kadın – erkek egodan kurtulmadıkça evlilikler oyun hatta şiddet içerikli oyunlar olmaya devam edecektir. Konunun devamını psikologlara, sosyologlara bırakarak biz kadın bedenine, evlilik öncesi dikkat edilmesi gerekenlere dönelim.
Evlilik öncesi jinekolojik muayene olmak birçok konuda önemlidir.
Böylece;
- Özellikle çiftler çocuk istemiyor ve korunmak istiyorlarsa kendilerine uygun korunma (kontrasepsiyon) yöntemini öğrenmiş olurlar.
- Kadının cinsellik, kızlık zarı ile ilgili korkuları endişeleri varsa bunlar cevaplanmış olur.
- Varsa adet düzensizlikleri, adet ağrıları veya başka bir jinekolojik sorun çözümlenmiş olur.
- Cinsel yaşama şehir efsaneleri ile değil bedenini tanıyarak başlamış olur
Eğer çift korunmak istemiyor hemen gebelik düşünüyorsa sigara, alkol gibi alışkanlıklar bırakılmalıdır. Gelin hanım fazla kilolarını sadece gelinlik güzel dursun diye değil, sağlıklı gebelik en önemlisi de kendi zihin-beden sağlığı için vermeye başlamalıdır..
Kronik hastalıklar, sürekli kullanılan ilaçlar olabilecek bir gebeliğe göre tekrar planlanmalıdır.
Düğün hazırlıklarında hep genç çifte tavsiyelerde bulunulur. Yengeler, sağdıçlar bu işi gönüllü yapan gelin-damat koçlarıdır. Bana sorarsanız büyüklere de bir şeyler söylemek hatta çok şeyler söylemek lazım. Çokça gördüğüm düğün hazırlıkları sürecinde yaşadıklarını unutamayan, yıllar geçse de kavgalarını yapan çiftlerin tercümanı olayım…
“Sevgili aile büyükleri (eşimin-benim) her noktada bizim iyiliğimiz için konuşup, direktifler veriyorsanız da bazen çok konuşuyorsunuz. Bu benim ailem, benim evim, benim etki alanım. Lütfen alanıma bu kadar girme. Hem biliyor musun sen kendi duygularını tatmin ederken ben senden uzaklaşıyorum, sevgi yerine öfkem artıyor. Bir şey söylesem küsüp arkamdan konuşuyorsun. Oğlunu elinden falan almıyorum. Belki de kıskanmak kabul edilebilir bir duygu ancak dozu kaçırdığında sorunlar oluyor. Oğlunun iyiliğini istiyorsan beni yok sağmayı kendine rakip görmeyi bırakmalısın. Ben yepyeni bir hayata alışırken dengeli bir ilişkide kalmak için gayret ediyorum. Lütfen sende buna gayret eder misin? Zira kıskançlığın haddini aşan durumlara yol açıyor. Sen annesin, senin yerini kimse alamaz. Ancak bütün alanları kapsamaktan da vazgeç. Ben yepyeni bir hayata alışırken dengeli bir ilişkide kalmak için gayret ediyorum. Lütfen sende buna gayret eder misin?”