Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için…
Çocukların bağışıklık sisteminde genele olarak bir zayıflık var. Buna bağlı olarak sık hastalanma, üst solunum yolu enfeksiyonu ve hatta enfeksiyona bağlı olarak alerjik şikayetler gündeme geliyor. Bağışıklık sistemi az çalıştığı zaman sık hastalanma ve direncin düşmesi oluyorken bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucunda alerjik reaksiyonlar meydana gelebiliyor. Esasında çocuklardaki bağışıklık sistemi bozukluğundan biz sorumluyuz. Çünkü bu durum annenin hamileliği ile başlıyor.
Anne hamileliği döneminde aşırı miktarda glüten, beyaz un, beyaz şeker, mısır şurubu, fast food, koruyucu katkılı yiyecekler ve GDO’lu gıdalar yemesi durumunda vücudun dengesi bozuluyor. Vücudun bunları tanıyamaması sonucunda çocuklarda bağışıklık sisteminde az çalışma ve aşırı reaksiyon gibi yani alerji veya ivme sistemde zayıflık şikayetleri oluşuyor.
Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde çocuk doktorunun takip etmesi gereken bir süreç başlar. Ancak doğal tıp yöntemleri ile de yardımcı olunabilir. Öncelikle kan tahlili yapılmalı. Kan tahlilinde bazı vitaminlerin aşırı veya düşük olması, gıda intoleransının olması gibi birçok faktör çocuklarda bağışıklık sistemi değişikliğine yol açabiliyor. Çocuğun büyüme persentili ve kan tahlili normal ise bazı doğal gıdalar ve takviyeler bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN TAKVİYELER
- Bağışıklık sistemini güçlendiren takviyelerden bir tanesi zinc yani çinko. Çinko hem boy uzaması için hem de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli.
- Ekinezya küçük çocuklara pek verilmez, ancak 12-13 yaşından sonra çocuklara verilebilir. Daha küçük çocuklarda ise özel solüsyonlarını damla yoluyla verilebilir.
- Doğal maddelerden D3 vitamini oldukça önemli. Eğer D3 vitamini düşükse bağışıklık sistemi iyi çalışmaz.
- Beta glukan doğal bir maddedir; ekmek mayası mantarında, ekmeğin kabuğunda, yulaf ezmesinde ve doğal olarak yiyeceklerde bulunur. Beta glukan çocuklarda şurup olarak veya tablet olarak verilmesi bağışıklık sistemine iyi gelebilir.
BULUĞ ÇAĞINDA VEGANLIK VE VEJETERYANLIK MODASI
Çocuklarda bağışıklık sisteminin güçlü olması için yeterince protein alınması çok önemli. Özellikle buluğ çağına yakın çocuklarda veganlık ve vejeteryanlık modası var. Hayvanlara olan saygıdan dolayı bu seçime saygı duyuyorum. Ancak bilinçli bir şekilde beslenilmezse demir, protein, çinko ve B12 eksikliğine bağlı kansızlık ve bağışıklık sisteminde sıkıntılar olabilir. Vegan veya vejeteryan kişilerde protein eksikliği önemlidir.
Çocukların beslenmesinde hayvansal proteini sağlayan gıdalar;
- Bıldırcın yumurtası
- Organik yumurta
- Serbest gezen tavuk
- Doğal yetiştirilmiş hindi
- İşlenmemiş kırmızı et
- Omega-3 içeren yağlı balıklar ve kefir başta olmak üzere süt ve süt ürünleri özellikle de manda ve keçi sütü gibi hayvansal protein olarak kaliteli kaynaklardan alınır.
Çocukların beslenmesinde bitkisel proteini sağlayan gıdalar;
- Yeşil mercimek
- Sarı mercimek
- Kırmızı mercimek
- Barbunya fasulyesi
- Börülce
- Maş fasulyesi
- Kuru fasulye
- Nohut gibi bakliyatlar
- Bezelye oldukça faydalıdır.
Çocukların bağışıklık sistemi için Omega-3 açısından yüksek beslenmeleri gerekir. Omega-3 hayvansal olarak; derin ve soğuk suların yağlı balıkları yani somon balığı, ringa balığı, ayı balığı, kar yağdığı zaman Karadeniz hamsisi gibi yağlı balıklarda olabiliyor. Bitkisel olarak; ceviz, chia tohumu, keten tohumu ve semizotunda Omega-3 bulunabiliyor. Omega-3 içeriği zengin bitki ve hayvansal gıdalarla beslenilmesi de bağışıklık sistemine iyi gelebiliyor.
C VİTAMİNİNDE ŞEKERE DİKKAT
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için C vitamini de önemlidir. C vitaminini verirken çok şekerli verilmesi bağışıklık sistemini zayıflatıp çökerteceğinden dolayı daha az şekerli meyveler olan kivi, elma, orman meyvesi gibi şekeri az ancak C vitamini yüksek gıdaların verilmesi daha doğru olacaktır.
Çocuklarda ruhsal durum ve uykuda çok önemlidir. Çocukların iyi uyumaması veya geç yatması büyüme hormonunu kaçırmasına neden olur. Bir günde 6-7 saatlik bir yaşlanma olabileceği gibi bir günde 3-4 günlük bir yaşlanmada olabilir. Çocukların gece belli bir saatten sonra uyumamış olması ve sabah okula erken uyanması çocuğun bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.
Temiz hava çocukların bağışıklık sistemi açısından çok önemli. İmkanlar doğrultusunda kayak, göl kenarı, orman ve yazın denize girilmesi gibi temiz havanın olduğu yerlerde vakit geçirilmesi ve egzersiz yapılması bağışıklık sistemini güçlendirir. Ağır metallere dikkat edilmeli. Gereğinden fazla yapılan aşılar, alüminyum folyo kağıtlar, dövmeler, amalgam dolgular, böcek ilaçları gibi birçok maddede ağır metaller var ve bu metaller çocuklarda bağışıklık sisteminin çökertilmesine neden tehlikeli maddelerden bazıları.
ÇOCUKLARDA HACAMAT
Çocukların çok sık hasta olması veya vücutlarında ağır metal olması doktor kontrolünde hacamat yapılabilir. 14 yaşından küçüklere ozon yapılmaz ancak 14 yaşından büyüklere ozon yapılabilir. Çinko, C vitamini, ekinezya, D vitamini, beta glukan ve vitamin destekleri bağışıklık sistemine iyi gelebilir.
Eskiden çocuklar sokakta oynar, koşturur, mutlu olur, oksijen alır, toksin atar ve bol güneş ışığı alırdı. Ancak artık rezidanslarda ve avm’lerde yetişen çocuklar, maalesef yeterince D vitamini alamıyorlar ve yeterince deşarj olamıyorlar. Çocukların ve hatta erişkinlerin bile bağışıklık sistemini en çok bozan ve genel olarak ruhsal enerjiyi en çok bozan şeylerden biri de cep telefonu ve tabletler. Özellikle gece geç saatlere kadar cep telefonunda vakit geçiren çocuk veya erişkin fark etmeksizin bağışıklık sisteminin iyi çalışması zordur.
Çocukların uykuda olması gereken saatte telefon veya tabletlerle vakit geçirmeleri çocuklardaki pozitif enerjiyi çeker. Kalitesiz bir uykudan uyunmasından dolayı sabah dinlenmeden kalkılır ve beyin dalgalarının bozulmasına neden olur. Dolayısıyla çocuklar mümkün olduğunca daha geç cep telefonları ile tanıştırılması gerekir. Erişkinlerinde çocuklara kötü örnek olmaması için akşam saatlerinde cep telefonundan mümkün olduğunca uzak durmaları oldukça önemlidir.
Doğa içinde yapılan yürüyüş veya spor, temiz hava, tatlı bir muhabbet, sevgi dolu iletişim ve pozitif enerji vererek bağışıklık sistemini güçlendirir ve anti depresiftir. Akşam saatlerinde bizi yalnızlığa iten sosyal medya da fazla vakit geçirmek uzun vadede pozitif enerjiyi çeker ve sindirim sistemini zayıflatır. Çocukların direnci daha düşük olduğu için akşam belli bir saatten sonra çocuklara cep telefonu ve tableti vermemekte fayda var. Bu durum aslında sadece çocuklar için değil büyükler için de geçerli. Sevgiyle büyüyen, egzersiz yaptırılan, muhabbet ve sevgi gören, oyun oynanan çocuklar, sadece vitamin alarak, genetik olarak değil genel olarak çok daha sağlıklı ve iyi büyürler.