Ramazan’da Ağız Sağlığına Nasıl Dikkat Edilmeli?

Beslenme sistemimizi sil baştan değiştiren bir aylık bir döneme girdik. Ramazan ile birlikte öğün sayısı azalıyor, yemek araları uzuyor ve tabi birçok diş problemi de kendini göstermeye başlıyor.

Ağız ve diş sağlığı bakımı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ekstra önem kazandığını vurgulayan Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

 

AZALAN ÖĞÜNLER, DİŞ PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR

Ramazan döneminde vücuda giren besin akışının normal rutinden çıkması ve kişinin uzun süre aç kalması bazı diş problemlerine davetiye çıkarıyor. Özellikle de ağız kokusu ve ağız kuruluğuna bağlı olarak, iyi temizlenemeyen diş yüzeyleri ve ara yüzlerde yoğun olarak biriken bakteriler çürük oluşumu riskini arttırıyor. Bu problemleri ortadan kaldırmaksa ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesinden geçiyor. İftar ve sahur sonrası yapılacak kapsamlı bir ağız-diş bakımı Ramazan ile birlikte gelen sorunları önüne geçebilir.

 

AĞIZ KOKUSU KABUSUNUZ OLMASIN

Sağlıklı her bireyin sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar ve dil yüzeyinde üreyen bakteriler, ağızda koku oluşmasına yol açar. Bunun dışında eskiyen köprü ve protezlerde biriken gıdalar da ağız kokusunun oluşmasında etkin bir rol oynayabilir. Ramazan ile birlikte artan mide rahatsızlıkları, üst solunum yolu hastalıkları, ağızdan nefes almak bakteri üremesini hızlandırarak oluşmasının önünü açar. Ramazan ayında hem kişinin kendisini hem de çevresini rahatsız eden ağız kokusunu önlemek için, dişlerinizi fırçalarken dil sırtlarını ve yanak içlerini de fırçalayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve diş gargarası da kullanın. Ayrıca gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığına emin olun ki ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin.

 

ÇÜRÜK OLUŞMA RİSKİNİ MİNİMİZE EDİN

Oruçlu olmanın getirdiği öğün sayısındaki azalma çiğneme fonksiyonlarının da düşmesine sebep oluyor. Çiğneme fonksiyonun düşmesi ise ağızdaki tükürük salgısının azalmasına yol açıyor. Tükürük miktarındaki azalma ise doğrudan plak birikiminde artışa neden oluyor. Ayrıca iftar ve sahurda yenilen yemek sonrası ağızdaki asit-baz dengesi bozulur ve asit oranı da artar. Özellikle sahurda yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenemeyen plaklar, bakteri üretimini artırıyor. Sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde üreyen bakteriye bağlı olarak çürük artışı fazla oluyor. Ramazan ayında diğer aylardan daha fazla tatlı alımı ve akşam atıştırmaları fazla olduğu için bakteriler artarak çürük oluşumunu hızlandırıyor. Bu durumun önüne geçmekse ağız bakımının yanı sıra yediğimiz besinlere dikkat etmekten geçiyor. Ramazan dönemi boyunca; çok şekerli, asitli, baharatlı vb. çürük oluşumunu artıran besinlerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca ağızdaki asit-baz oranını dengelemek için ağzınızı gün içinde sık sık çalkalayabilirsiniz.

 

BUNLARI YAPMAYI UNUTMAYIN!

  • İftar ve sahurda yavaş ve sindirerek yiyin. Çünkü hızlı yenip sindirilmeyen besinler gün içinde ağız kokusuna yol açar.
  • Lokmalarınızı çok iyi çiğneyin.
  • İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın ekleyin.
  • İftar ve sahurda yemeğin finalini peynirle yapın. Peynir, sindirim sistemindeki asit ortamı nötralize eder ve korur, dişlere kalsiyum desteği sağlar.
  • Diş eti iltihapları ve çürükler ağzı problemlerini beraberinde getireceğinden Ramazan’dan önce mutlaka diş tedavilerinizi tamamlayın.
  • Yemeğinizin yanında limonlu su için. Hem bakteriler hem de ağız kokusu için iyi bir çözüm olacaktır.
  • Sigara içmek ağız kuruluğunu hızlandırır. Bu sebeple sigara içenlerin mutlaka iftar ve sahur dışında sigara içtikten sonra ağızlarını çalkalamalı ve dişlerini fırçalamalıdır.

 

KUTU:  AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN 5 YARARLI BESİN GRUBU

Söz konusu yiyecek ve içecekler olduğunda hepimizin taviz vermediği noktalar vardır. Ancak severek tükettiğimiz bazı besinler, sağlığımız için vazgeçilmez olsa da bazıları sandığımız kadar masum olmayabiliyor. Özellikle de Ramazan ayının geldiği şu günlerde tüketilen besinlerin önemi çok daha fazla ortaya çıkıyor.

  • Süt ve süt ürünleri
  • Meyve ve sebze
  • Yeşil çay
  • Kuru yemiş
  • Balık

 

KUTU: AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN 5 ZARARLI BESİN GRUBU

  • Beyaz ekmek
  • Şeker
  • Asitli içecekler
  • Kuru meyve
  • Kahve
İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

wordpress tasarım web tasarım