Tüm İslam âleminin büyük heyacanla beklediği Ramazan ayındayız. Yılın bir ayında nefse ve zihne modern anlamda ‘kısa bir mola’ verdiğimiz bu ayın en büyük nimeti oruçtur. Orucun ise bereketi sahurdadır. Uzun yaz günleri yaşadığımız bu günlerde, sahur yapmak hem önemli hem de gereklidir. Sahurda hangi besinleri almamız ya da almamamız gerektiğini yeniden hatırlatalım istedik.
- Sahurda ağır hamur işi ve yağlı yiyecekler yerine kahvaltılık tercih edebilirsiniz. Et, süt, yumurta, peynir gibi besinleri rahatça tüketebilirsiniz. Bu sizi hem tok tutacak hem de gün boyu rahatsız edecek mide sorunlarından kurtaracaktır. Sebzeli olmak şartı ile börek (fırında pişmiş) de sizi tok tutar.
- Ancak kahvaltılıkların çok tuzlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Sucuk, kavurma ya da pastırma gibi gıdaları tüketmemek en doğrusudur. Çünkü bu gıdalar aşırı baharatlı ve tuzlu olduğundan vücudun su ihtiyacını artırır.
- Vücut metabolizması gece yavaş çalıştığı için yediğiniz yemeklerin vücutta yağa dönüşebileceğini unutmamak gerek. Bu durumu engellemek için de hafif kahvaltılıkların yanında haşlama sebzeler, domates-salatalık söğüş ve hafif çorbaları da mönünüze ilave edebilirsiniz.
- Artık beyaz ekmeğin zararlarını hepimiz biliyoruz ama geleneksel damak tadımız ekmeksiz doymaya pek de izin vermiyor açıkçası. O nedenle buğday ekmeği, tam tahıllı ekmekler ya da evde yaptığımız ekmekler olabilir. Ama elbette abartmadan yani 2-3 dilim sahur için yeterli.
- Ramazanın sıcak yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle, özellikle sahurda suyu abartmadan ama içebildiğiniz kadar içebilirsiniz. Su dışında tuzsuz ayran veya az şekerli komposta tüketmek, oruç tuttuğunuz süre boyunca susuzluk çekmenizi engellemeye yardımcı olacaktır.
- Midede reflü gibi bir sorununuz varsa yemekten hemen sonra yatmayın. Yemekle yatma vakti arasına kendinize en az yarım saat zaman verin. Hatta sabah namazını kılmanız, hem ibadetinizi tamamlayarak huzurlu uyumanıza hem de midenizdekilerin bir nebze olsun erimesi için gerekli zamanın sağlamasına yardımcı olacaktır.