Pratik ve Tadı Tarifsiz Lezzet: Taze Makarna

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan makarnaları anne usulü, evde hazırlamaya ne dersiniz? İhtiyacınız olan birkaç yumurta, un ve zeytinyağı… Makarna çok sevilse de bir türlü misafir sofralarına layık görülmez. Klasik ve lezzetli iki tarifle bu durumu ortadan kaldırmaya hazır olun!

Evde Taze Makarna Yapımı

İlk kural hamuru tezgâhta hazırlamak. Genişçe bir ekmek tahtası veya tezgâh üzerine unu alın. Ortasını havuz gibi açın. Ekleyeceğiniz yumurta kadar havuzu genişletin. Zeytinyağını da yumurtaların üzerine dökün. Çubuk veya çatal yardımıyla zeytinyağı ve yumurtaları iyice çırpın. Yani karıştırmaya ortadan başlayın. Kenardan unları da alarak çırpma işlemine devam edin. Hamur haline gelmeye başlayınca çatal veya çubukları sıyırıp bir kenara alın. Hamuru şöyle bir toparlayın. Bu aşamada hamurun kıvamını kontrol etmek gerekir. Eğer cıvıksa biraz un ekleyebilirsiniz. Unu toparlayınca tezgâhtaki kalıntıları kazıyıp atın.

Hamuru toparlamak kadar yoğurmak da önemlidir

Şimdi olanca gücünüzle hamuru ileri-geri çekerek yoğurun. Yumuşayana ve pürüzsüz bir görüntüye ulaşana kadar yoğurma işlemine devam edin. Yumuşama demişken, hamur yapışmaya başlarsa biraz unla durumu kurtarabilirsiniz. Yoğurma aşaması 10 dakika civarı sürebilir. Yoğurma işleminin bittiği noktada hamuru dinlendirmek gerekiyor. Bunun için öncelikle hamuru güzelce yuvarlayın, biraz un serpip üzerini bir bezle iyice sarın ki hava almasın, üstü de kabuk kabuk olmasın. Hamurunuzu 30-35 dakika dinlendirmek yeterli olacaktır.

Hamurunuzu ister anne usulü elde açın, ister makinede açın. İki yolun da püf noktalarını öğrenmeye hazır olun…

Elde Açılması ve Kesilmesi

Hamuru bezelere ayırın. Elinize aldığınız beze dışındakileri bir bezin altına alıp kurumalarını önleyin. Bezenin üstünü ve altını unlayıp merdane yardımıyla açın. Ara sıra hamuru çevirerek yuvarlak şekil almasını sağlayabilirsiniz. Hamurunuzu istediğiniz şekilde açtıktan sonra inceliğini kontrol etmeniz gerekir. Makarna için uygun incelik 2 mm civarıdır. Kalan bezeleri de aynı şekilde açın. Açtığınız her bir hamuru unlayıp 15-20 dakika kadar bekleterek kurutun. Kuruyan hamurlara biraz un serperek rulo haline getirin. İstediğiniz incelikte bıçak yardımıyla dilimleyin. Un serpilmiş bir tepsiye kesilmiş makarna rulolarını alıp açın. Kuruyana kadar beklettikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.

Makineyle Açılması ve Kesilmesi

Hamur açma ve kesme makinesini vidalarından yararlanarak tezgâha kurun. Bu aşamadan itibaren makineye ara ara un serpmeniz gerekecek. Hamurdan küçük parçalar koparıp önce geniş ayarda açın. Hamurun dikdörtgen şeklini alması için ilk açma işleminden sonra hamuru elinizle kare şekline getirmeniz gerekir. Ardından makine ayarını teker teker yükselterek ve kolu çevirerek hamuru açmaya devam edin. Hamuru istediğiniz inceliğe gelinceye kadar açın. (benim için spagetti inceliği 7. ayardır.) Bu işlemi her bir beze için 10 kez bile uygulamanız gerekebilir. Makinenize hamur yapışmaması için un serpiştirmeniz gerekir.

Ve dinlendirme aşaması… Hamuru küçük parçalara ayırdıktan sonra makinenizin kesicisini takın. Kullanmak istediğiniz kısma un serpin. Hamuru bir uçtan makineye yerleştirip kesilmiş halini bir tepsiye ya da fotoğrafta görmüş olduğunuz hamur kurutucusuna yerleştirin. Şeritler kuruyana kadar bekletin.

Adaçayı Soslu Ravioli

Hamuru için;

4 yumurta

400 gr un

½ çay bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tuz

Dolgu için;

250 gr ıspanak

100 gr beyaz peynir

Yumurta sarısı

Tuz

Karabiber

Sosu için;

8 yaprak taze adaçayı

5 yemek kaşığı tereyağı

Tezgahın üzerine unu, tuzu alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları da ortasına kırıp hamur haline getirin, kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp hamuru dinlendirin. Ispanakları 1-2 dakika haşlayıp süzün, dilimleyin. Peyniri ufalayıp ıspanakla karıştırın. Yumurta sarısı, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın.

Hamuru incecik açın. Bıçakla veya bir kalıp yardımıyla kesip hamurların ortasına dolguyu yerleştirin. Üzerini bir başka hamurla kapatıp, kenarlarına çatalla bastırarak kapanmasını sağlayın. Veya hamuru açın ve hamurun yarısına birer-ikişer santim boşluk bırakarak dolguyu yerleştirin. Kalan yarım hamuru dolguların olduğu kısmın üzerine kapatın. Kalıp yardımıyla kesip kenarlarına bastırarak iyice yapışmasını sağlayın.

Bol tuzlu suda ravioli’leri haşlayın. Bir tavaya tereyağı eritin, ince dilimlediğiniz adaçayını ekleyip soteleyin. Süzdüğünüz ravioli’leri sosa alıp bir iki kez çevirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!

 

Pesto Soslu Taze Spagetti

Hamuru için;

4 yumurta

400 gr un

½ çay bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tuz

Sosu için;

2 demet taze fesleğen

4 diş sarımsak

½ su bardağı çam fıstığı

1 çay bardağı zeytinyağı

½ rendelenmiş parmesan peyniri

Tuz

Karabiber

Tezgahın üzerine unu, tuzu alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları da ortasına kırıp hamur haline getirin, kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp hamuru dinlendirin. Belirtildiği şekilde makinede hamurları kesip kurumalarını bekleyin. İsterseniz kurumadan da kullanabilirsiniz. Bu durumda hamur yapışkan bir hal alabilir.

Bu sırada pesto sos için zeytinyağı hariç tüm malzemeleri mutfak robotunda çekin. Zeytinyağı ekleyip kıvamlandırın. Kıvam verme işlemine robotta devam edin. Tuzunu biberini ayarlayıp bir kenara alın. Bol tuzlu kaynar suda makarnaları en fazla 5 dakika kadar haşlayın. Dişe gelir kıvamda pişmiş olmasına dikkat edin. Makarnanın suyundan pesto sosa bir kepçe kadar ilave edin. Sosla makarnayı güzelce harmanlayın. Üzerini de domatesle süsleyip biraz parmesan serpebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo nedir