Sabah kahvaltıdan hemen sonra, öğle aralarında hatta akşam ailemizle keyifli dakikaların vazgeçilmezlerinden biri olan kahveye hepimiz aşığız. İşte sizlere kahve hakkında bilinmeyenler…
- Ortalama bir çikolata barında 30 miligram kafein varken, bir fincan kahve 100 ile 150 miligram civarında kafein içerir.
- 000 kişi üzerinde çalışma yapan Harvard’lı bir araştırmacıya göre, düzenli olarak kahve içenler, kahve içmeyenlere oranla üçte bir daha az astım belirtileri gösterirler.
- Kaliforniya Üniversitesi’nin çıkardığı bilimsel bir rapor, bir fincan kahveden yükselen buharın üç adet portakaldakine eşdeğer miktarda antioksidan içerdiğini ortaya çıkarmıştır. Antioksidanlar kanseri ve kalp krizini engelleyen heterosiklik bileşimler içerirler.
- İnsan vücudu hakkında yapılan özel çalışmalar, insan vücudunun verilen süre içinde 300 miligram kafein emebileceğini ortaya çıkarmıştır. Yaklaşık 4 normal fincan. Bunun üzerindeki miktarlar sadece atılır, daha fazla uyarılmaya sebep olmaz. Aynı zamanda, insan vücudu, her saat sistemdeki kafeinin %20’sini harcar.
- Her yıl 400 milyar fincan tüketilen kahve dünya çapında en popüler içecektir.
- Bir kahve sever olan Bethoveen, kahvesi hakkında o kadar ayrıntıcıydı ki; her kahve hazırladığında bir fincan için 60 kahve tanesi kullanırdı.
- 1800’lerin sonuna kadar, insanlar kahvelerini kendi evlerinde kavururlardı. Mısır patlatma kapları ve ocak üstü kızartma tavaları bunun için favori araçlardı.
- Amerika’nın kurulduğu yıllarda, kahve genelde yemek arasında veya akşam yemeğinden sonra içilirdi.
- Koyu kavrulmuş kahveler aslında orta kavrulmuşlara oranla daha az kafein içerirler. Kahvenin kavrulma süresi uzadıkça, süreç boyunca daha fazla kafein yanar.
- Bir kahve tohumu ekildiğinde, tüketilebilir meyvesinin ürün vermesi beş yıl alır.
- Türkler, 14. yüzyılda kahve tanelerini öğütmeye ve kavurmaya başladılar ve 300 yıl kadar sonra 1600’lerde dünya çapında kurulan pazarlarda kahvenin ana dağıtıcısı oldular.
- Afrika’nın bazı bölgelerinde çiğ kahve taneleri, su ve baharatla ıslatılarak şeker gibi çiğnenirler.
- Kahveye süt eklemek, 1680’lerde Fransız bir doktor sütlü kahvenin tıbbi amaçlarla kullanılmasını tavsiye ettiğinde popüler olmuştur.
- Japonya dünya kahve tüketimi sıralamasında üçüncüdür.
- Avustralyalılar, 1940 yılından itibaren, 6 misli bir artışla, çaydan %60 daha fazla kahve tüketmektedirler.
- Kafeinsizleştirme işleminden sonra, işlemi yapan şirketler artık kafeini atmamakta, ilaç şirketlerine satmaktadırlar.
- Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra ve soğumaya başladığında, buharlaşan aromayı oluşturan yaklaşık 700 kimyasal madde bırakırlar.
- Bazı yeşil kahve çekirdekleri, kavrulmadan önce yıllarca saklanabilir. Uzmanlar bazı çekirdeklerin düzgün saklandıklarında yıllandıkça daha kaliteli olduklarına inanmaktadırlar.
- Kafein, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yasaklı maddelerindendir. İdrarlarında her bir mililitre için 12 mikrogramdan fazla kafein bulunan atletler Olimpiyat oyunlarından atılabilmektedirler. Bu dereceye 5 fincan kahve içildiğinde ulaşılabilinmektedir.
- Kahve genelde 204 C ile 218 C arasında kavrulur. Daha uzun süre kavruldukça daha kavruk olur. Kavurma süresi genelde 10 ile 20 dakika arasındadır.
- Kahve 3 kritere göre puanlanır: Çekirdek kalitesi (yükselti ve türler), hazırlama kalitesi ve çekirdeğin büyüklüğü.
- Kahve ticari olarak dünya çapında 45’in üzerinde ülkede yetiştirilmektedir.
- Kahve popülerliğini aslında hemen hemen her tatla iyi karışmasına borçludur.
- Kahve çuvalları genelde kenevirden yapılır ve yeşil kahve çekirdekleriyle dolduğunda yaklaşık 60 kilogram ağırlığındadır. Bir kahve çuvalını 600,000’den fazla kahve çekirdeği doldurur.
- Dünya’da ticari mal olarak kahve sadece petrole oranla ikinci sıradadır.
- Ticari olarak tatlandırılmış kahve çekirdekleri kavrulduktan ve 38 dercede kısmen soğutulurlar. Sonra, kahve çekirdeklerinin gözenekleri açıldığında ve tatlandırıcılar için daha emici bir duruma geldiğinde tatlandırıcılar eklenir .
- Kahve çekirdeklerini güzelce öğütme ve kaynar suda pişirme “Türk Kahvesi” olarak bilinir. Türkiye’de ve Yunanistan’da veya Türk kahvesinin sunulduğu herhangi bir yerde bugün de hâlâ bu şekilde yapılmaktadır .
- Tatlandırılmış kahveler, özellikle kahve çekirdeklerinde kullanılmak üzere yaratılan tatlandırıcılı yağların kavurma sürecinden sonra eklenmesiyle oluşturulmuştur.
- İtalya’da espresso günlük hayat için o kadar temel bir ihtiyaçtır ki, fiyatlar hükümet tarafından düzenlenmektedir.
- yüzyılda, Araplar kahve bitkileri yetiştirmeye başladılar. Ticari olarak ilk yetiştirilen ve çekirdekleri toplanan kahve Arap Bölgesi’nde Yemen limanı yakınlarında çıkmıştır.
- Yüksek dozda kahve öldürücü olabilir. 4 saatte 100 fincan normal bir insanı öldürebilir.
- Modern kahve yapma metotlarında yaklaşık 90 derece su kullanılır.
- 1 Ekim Japonya’da resmi Kahve Günü’dür.
- Çok kavrulan kahve çekirdekleri kavurma sürecinde kolaylıkla tutuşabilirler.
- Arabica orijinal bir kahve bitkisidir. Etiyopya’da hâlâ yabani olarak yetişmektedir.
- Kahvenin kokusu ve tadı, kahve özü, coffeol veya kahve yapı olarak adlandırılan sıvımsı özünün küçük taneleri sonucunda oluşur.
- Amerikalı bir yetişkinin yıllık ortalama kahve tüketimi 100 litre, başka bir deyişle 400 fincanın üzerindedir.
- Kahve filtresi, 1908’de Alman bir ev kadını olan Melitta Benz tarafından, öğütülmüş kahveyi filtrelemek için teneke bir kutuyu kurutma kâğıdıyla kapladığında icat edilmiştir.
- Avrupalılar kahvelerine çikolatayı ilk olarak 1600’lü yıllarda eklemişlerdir.
- İlk ticari espresso makinesi İtalya’da 1906 yılında üretilmiştir.
- Tüketiciler için hazır bulunan kahvenin çoğunluğu farklı çekirdeklerin karışımıdır.