Damakların Özel Tadı

MELİS ÖZER

 

AŞURE

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. Türk ve İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan aşure; evlerde pişirilip komşularla paylaşılır. Yapımındaki ana maddeler su, buğday, toz şeker, nohut, pirinç ve kuru fasulyedir. Süsleme amacı ile badem, nar, gül suyu, ceviz, çam fıstığı, tarçın v.b. kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Bu içerik her yöre de farklı ürün yetiştirilmesi nedeni ile farklılık gösterebilir. Türk mutfağının en iyi yemekleri arasında yer alan aşurenin en iyisi 41 çeşit üründen yapılanıdır.

Aşure, tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibari ile vegan’dır. Ancak bazı yörelerde bu kural geçerli değildir. Örneğin; İç Anadolu Bölgesi’nde hayvanın kuyruğundan kesilen küçük bir et parçası konulur. Karadeniz Bölgesi’nin bazı bölgelerinde kurban etinden bir parça aşureye katılır ya da fındık kullanılır. Bursa’da kestane, Güney Doğu Anadolu’da çam fıstığı, Ege ve Güney bölgelerde badem ağırlıklı olarak tercih edilir.

 

Ülkemizde üretimi yüksek olan kuru üzüm, incir ve kayısı da aşurenin içeriğinde yer alır.

Püf noktası: Aşure yaparken süt kullanılırsa; hem daha lezzetli olur, hem de beyaz renkte olur.

Püf noktası: Aşure yaparken bir miktar gül suyu damlatılırsa tadı daha da lezzetlenir.

 

GASTRO – SAĞLIK

Aşure içeriğindeki ürünlerin besleyici özelliklerinden dolayı hem besin değeri yüksek, hem de daha sağlıklıdır.

Örneğin;

Aşure’nin İçerisindeki Buğday: Sinir bozukluklarına ve zihin yorgunluğuna iyi geliyor.

Aşure’nin İçerisindeki Fasulye: İnsan vücudunun gereksinimi amino asitleri sağlar.

Püf Noktası: Aşure servisi yapmadan önce ceviz, fındık gibi kuru yemişler eklerseniz, Omega 3 açısından da zenginleştirirsiniz. Bu sayede daha da sağlık katmış olursunuz.

 

ÇOCUKLARA AŞURE YEDİRMEK İÇİN PÜF NOKTASI

İçerisine şeker yerine pekmez konulması besin değerini artırır. Çocukların direncini artırarak hastalığa karşı korunmada yardımcı olur. Bu püf noktası yüksek besin ihtiyacı duyan herkes için geçerlidir.

 

ŞEKER HASTALARI VE DİYET YAPANLAR İÇİN PÜF NOKTASI

Aşure içerisinde şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Böylece hem kalorisi düşer, hem de karbonhidratı. Şeker hastaları normal şartlarda aşureyi fazla tüketmemelidir.

 

AŞURENİN İÇERDİĞİ VİTAMİNLER

  • Çinko
  • Fosfor
  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • B grubu vitaminleri
  • Demir
  • Önemli yağ asitleri
  • C ve A grubu vitaminleri

Notlar

  • Baklagilleri aşure yapımından 1 gün önce ıslatın .
  • Anne sütünü artırır.
  • Aşure yüzdeki lekeleri yok etmede yardımcı bir etkendir.
  • Aşure meme kanseri ve prostat gibi önemli hastalıklara savunucu içeriğe sahiptir, riski azaltır.
  • Aşure içeriğindeki kurubaklagil, kuru kayısı ve incir sayesinde posa içerir ve bu da kabızlığa karşı iyi gelir.
İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın