Bağışıklığın güçlü olması özellikle koronavirüs salgını döneminde büyük önem taşıyor. Uzmanlar bu zorlu günlerde güçlü bir bağışıklık için, balık yağı ve omega 3 kullanmamızı öneriyor. Peki Omega 3 nasıl alınmalı, hangi gıdalarda var? Omega 3 içeren destek ürünleri güvenli mi, hangileri alınmalı, nasıl tüketilmeli, kullanımda nelere dikkat edilmeli? Bütün bu soruları sizler için cevapladık…
BALIK YAĞI VE OMEGA 3 AYNI ŞEY DEĞİL
Dr. Gaye Hafez, “Bu ürünlerin içeriğine baktığınızda “omega-3 yağ asitleri, EPA, DHA” gibi farklı sözcükler görülebilir. Balık yağı ile omega-3 aynı şey değildir. Balık yağı kapsüllerinde omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra D vitamini veya E vitamini de bulunabilir” diyerek şu bilgileri verdi: “Balık yağı olarak bilinen ürünlerin ambalajında içeriğindeki toplam omega-3 miktarı belirtilir. Hemen altında da EPA ve DHA oranları yazar. 1 balık yağı tabletinde en az 300 mg EPA, 150 mg DHA bulunmalı. Farklı formlarda, bu oranlar değişebilir. Bu sebeple günde kaç tane ya da kaç ölçek alınması gerektiği doktor veya eczacı tarafından belirlenir.”
Dr. Gaye Hafez, EPA’nın kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olurken, DHA’nın beyin fonksiyonlarına, hafıza, dikkat gibi bilişsel işlevlere ve göz sağlığına destek olmak ve inflamasyonu önlemeye yardımcı olmak için kullanıldığını belirtti.
GERÇEK BALIK YAĞINI NASIL ANLARIZ?
Dr.Gaye Hafez, “Tavsiye edilen haftada iki kez balık tüketimiyle 500-1000 mg kadar omega-3 yağ asitlerini almış oluyoruz. En çok omega-3 içeren balıklar soğuk su veya derin dip balıklarıdır; uskumru, tuna, somon bunlara örnektir. Yetişkinler olarak yeterli miktarda omega-3’ten zengin besin tüketilemiyorsa, balık yağı (omega-3) içeren kapsüller, jel kapsüller kullanılabilir” Dedi.
OMEGA 3 ALIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Dr. Gaye Hafez, “Sık görülmemekle beraber, omega-3 kanama zamanını uzatabilir, bu nedenle aspirin veya kumarin türevi olan antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlarla beraber alınmamalıdır. Beraber kullanılması gerekiyorsa da hasta takip edilmelidir” dedi.
Omega-3 içeren ürünlerin üretim ve saflık kalitesinin önemli olduğunu tekrarlayan Dr. Gaye Hafez, “Diğer önemli bir nokta ise, ürünlerdeki EPA ve DHA oranlarının ne olması gerektiği. Çünkü her üründe olduğu gibi, burada da doz önemli. Yüksek miktarda DHA, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü yükseltebiliyor” Dedi.