Sofralarda yeni tatlar…

 

Yazı bitirdik… Sonbahar geliyor, okullar açılıyor… Mutfaklara girme vakti geldi… Sizler için en lezzetli tariflerimi derledim…

 Beyza Çevik

 

MERENGLİ (BEZELİ ) KURABİYE

3 adet yumurta sarısı

2 dolu kaşık pudra şekeri

200 gr tereyağ

2 su bardağı un (Klasik su bardağı)

1 su bardağı pirinç unu (Klasik)

Vanilya

Üst mereng kısmı için malzemeler;

3 adet yumurta akı

3 küçük kahve fincanı pudra şekeri

Bir tutam tuz

Yapılışı;

Hamur için tüm malzemeler eklenip bir kurabiye hamuru yapılır. Çok kalın olmayacak şekilde iki yağlı kağıt arasında açılıp şekil verilir. 160 derecede 20 dk. pişirilir. Daha sonra alınıp soğutulur.

Üst mereng için; yumurta beyazı bir tutam tuz ile traş köpüğü kıvamı olana dek çırpılır. Üzerine yavaş yavaş şeker ekleyerek 8 dk. daha çırpmaya devam edilir. Sonra yıldız ucu sıkma poşetine mereng eklenir, soğumuş kurabiyelerin üzerine sıkılır. Önceden ısıtılmıs 100 derece fırında 50- 55 dk. pişirilir. Daha sonra iyice soğutulup üzerine istediğiniz  marmelattan koyabilirsiniz.

 

PORTAKALLI ANNE KURABİYESİ

1 su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

1,5 su bardağı şeker

1  tatlı kaşığı karbonat

2 yumurta (birinin sarısı üzerine)

1 portakalın kabuğu

Yarım portakal suyu

Yarım su bardağı çekirdeksiz beyaz üzüm (isteğe bağlı )

Aldığı kadar un (yaklaşık 4,5 -5 bardak)

 Yapılışı;

Tüm malzemeler karıştırılıp yumuşak ele yapışmayan bir hamur yapılır. Büyük eşit parçalar ile fırın tepsisine koyulur. Bir yumurta sarısı ile isteğe göre şeker konularak 180 derece  fırında derecede pişirilir. Fırını önceden ısıtmıyoruz,  fırını çalıştırıp maksimum 5 dk. sonra hemen tepsiyi  fırına koyuyoruz.

 

 

CINNAMON ROLLS

Hamuru için;

400 gr un

50 gr tozşeker

1 çay kaşığı tuz

50 gr erimiş tereyağ

180 gr ılık süt

1 yumurta

7 gr ınstant kuru maya

İç harcı için ;

60 gr tereyağ

100 gr esmer şeker

1 yemek kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı nişasta

Bir tutam tuz

Yarım çay bardağı süt

Üst kreması için;

200 gr labne peyniri

80 gr pudra şekeri

4 yemek kaşığı süt

1 paket vanilya

Hamurun yapılışı;

Ilık süt şeker ve maya bir kaba alınır, 10 dk. dinlendirilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenip, yoğurulup mayalanması için sarılır.

İç harcın yapılışı;

Tereyağ ve esmer şeker iyice çırpılır. Daha sonraki diğer malzemeler eklenip bir harç elde edilir.

Üst kreması için; peynir ve şeker iyice çırpılır ve diğer malzemeler eklenip bekletilir.

Hamur mayalanınca ikiye ayrılır. Merdane yardımı ile açılıp iç harçtan her yerine gelecek şekilde sürülür. Daha sonra rulo yapılıp kalın kalın kesilir, tepsiye alınır. Diğer hamur içinde aynı işlem yapılır. Yaklaşık 20 dk. daha tepsi mayası yapılıp daha sonra 180 derecede pişirilir.

Üzerine sıcakken sosu dökülüp servis yapılır.

 

MAYONEZLİ POĞAÇA

2 su bardağı ılık süt (Klasik su bardağı )

2 yemek kaşığı tozşeker

1 ınstant maya

3 yemek kaşığı mayonez

1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ

1 tane tam yumurta

1 yumurta akı (Sarısı üzerine )

Yarım yemek kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Yapılışı;

Süt, şeker, maya karıştırılıp 10 dk. bekletilir. Daha sonra yumurta, sıvı yağ, mayonez, un, tuz eklenir. Yumuşak bir hamur elde edip 1 saat mayalandırılır. Şekil verip yumurta sarısı, susam çörek otu döküp  yarım saat tepsi mayası için bekletilip pişirilir.İç harç olarak ister sade, ister peynir vs. dilediğinizi koyabilirsiniz.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın