Sofralar Taçlanıyor…

Doğru ve sağlıklı beslenme her geçen gün önemini artırıyor. Bunun temel nedeni, iş dünyasının yoğunluğu ve özel hayatımızda kendimize yeterli zamanı ayırmakta zorlanmamız. Oysa vücudumuz ve tabii sindirim sistemimiz çok daha fazlasını hak ediyor. İşte bu yazımızda sizlere sindirimi kolaylaştıran, bizim için mikroplarla savaşan hatta yaralarımızı dahi iyileştiren zahter bitkisinden söz edeceğim. Kara kekik olarak da tanınan zahter bitkisi, Kilis-Gaziantep yörelerinde kendiliğinden yetişiyor. Kekiğe göre daha keskin bir kokusu olan zahter, yemeklerde baharat olarak kullanılıyor. Bununla birlikte kahvaltılarda da tüketilen zahterin çayı dahi var. Bu son derece yararlı bitkiyi tuz ve susam tohumuyla karıştırıp tüketmeniz de mümkün. Peki, zahterli un çorbasına ne dersiniz? İşte size sindirim sistemimizin destekçisi, nefis bir “Zahterli Un Çorbası” ve yanına “Tavuklu Çöp Köfte” ve “Zeytinli Karamelize Soğanlı Tepsi Ekmeği” tarifi…  Afiyet Olsun…

Özlem Mekik

 

ZAHTERLİ UN ÇORBASI

4 çorba kaşığı un

3 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı süt

5 su bardağı tavuk suyu

1 tatlı kaşığı kimyon tohumu

1 tatlı kaşığı zahter

Tuz, karabiber

 Terbiye

1 adet limon suyu

1 adet yumurta

 Üzerine

Taze kekik

1 tatlı kaşığı kimyon tohumu

 Hazırlanışı

Tereyağı ve sıvı yağ karışımında unu pembeleşene kadar kavurun. Süt, tavuk suyu ve baharatını ekleyin. Karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ayrı bir kasede limon ve yumurtayı çırpın. Çorbanın suyundan alarak terbiyeyi ısıtın ve tekrar çorbaya koyun. Kekik ve kimyon tohumu serperek servis yapın.

 

ZEYTİNLİ KARAMELİZE SOĞANLI TEPSİ EKMEĞİ

1 su bardağı elenmiş tam buğday unu

1,5 su bardağı beyaz un
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı fesleğen
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı ılık su

Üzeri İçin
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı dilimlenmiş siyah zeytin

2 çorba kaşığı karamelize soğan


Karamelize Soğan İçin

1 adet büyük boy kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı elma sirkesi
1/4 çay kaşığı tuz


Karamelize Soğan Hazırlanışı

1- Büyük boy kuru soğanı piyazlık doğrayıp, zeytinyağını ayrı bir tavada kızdırın ve soğanları 2- 3 dakika kadar soteleyin.
2- Toz şeker, elma sirkesi ve tuzu ekledikten sonra soteleme işlemini soğanlar renk alana kadar yüksek ateşte devam edin

 

Tepsi Ekmeği Hazırlanışı
1- Hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kapta karıştırıp, ele yapışan bir hamur olana kadar yoğurun.

2- Tezgahın üzerini hafif unlayın ve hamuru 5 dakika daha yoğurun.
3- Hamur kendini hafif toparlayınca, derin kaseyi bol zeytinyağ ile yağlayıp, hamuru streçle kapatıp kase içinde 30 dakika mayalanmaya bırakın.
4- Hamur mayalandıktan sonra, sarımsak tozu, fesleğen, karabiberi hamur ile karıştırın.

5- Hazırlanan hamuru iki eşit parçaya bölüp, bezeleyin ve merdane ile 2-3 cm kalınlığında açın.
6- Üzerine fırçayla bol zeytinyağı sürüp, bu şekilde 20 dakika daha mayalandırın ve hamurun içine hazırladığınız karamelize soğanları ve zeytinleri  ekleyerek karıştırın.
7- Tepsi içinde mayalanan hamur, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin .

 

 

TAVUKLU ÇÖP KÖFTE

6 kişilik

750 gr. piliç kıyma

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 adet rendelenmiş kuru soğan

1 adet yumurta

1 çay bardağı kıyılmış maydanoz

1,5 su bardağı ekmek içi

4 çorba kaşığı ketçap

1 tatlı kaşığı fesleğen

1 çorba kaşığı kekik

1 çay kaşığı pul biber

Tuz

 

Kızartmak İçin

4 çorba kaşığı zeytinyağı

 

Hazırlanışı

Soğanı rendeleyin. Kıyılmış maydanoz ve kıymayla beraber tüm harç malzemesini 10 dakika yoğurun. Elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve yuvarlayarak şekil verin. Yağlanmış fırın tepsisine köftelerinizi yerleştirin. Üzerine sıvı yağ sürün ve 160 derecede pişirin. Üzerlerine kürdan ya da çöp şiş saplayarak servis yapın.

 

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

wordpress tasarım web tasarım