Saçlarınız çok mu dökülüyor?

Saçların estetik olarak önemli bir işleve sahip olmasından dolayı insanoğlunun geçmişten bu yana her zaman ilgisini çeken bir konu olmuştur. Dolayısıyla  insanlar, genellikle saçlarının gelişimi, sağlığı ve sonuçta da kaybı gibi her değişikliği ile yakından ilgilenmektedir.

 Dr. Hülya Sağlam

Dermatoloji Uzmanı

Saç dökülmesi saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve saç köklerinden sağlıklı saçlar meydana gelir. Ancak bunun belli bir oranı olması gerekir. Günlük temizlik ve rutin saç bakımları bir takım dökülmelerin önüne geçebilir. Saç köklerinin hava alması saç tellerinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kafa derisi belirli aralıklarla yıkanmalı, saçlar yıkanırken yumuşak hareketlerle temizliği yapılmalı ve daima saçların temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çoğu şampuanda bulunan, şampuanların köpürmesini sağlayan, çamaşır ve bulaşık deterjanlarının içeriğinde de bulunan maddeler saç derisi sağlığını bozar ve saç tellerine zarar verir. Saçlar kuru iken taranmamalı ve  uzun süre sıkı  toplanmamalıdır. Saçın kimyasını bozan perma ve röfle gibi uygulamalar aşırı ısı  veren   fön makinası , düzleştirici gibi işlemler yine saçlarımızı yıpratarak  dökülmeyi artırır.

Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir.

 En sık karşılaştığımız saç dökülme tipleri ve tedavileri;

Telogen dökülmede, belirli bir yaşam döngüsü içinde bulunan saçı oluşturan kıllar belli evrelerden geçerler. Bu evreler, anagen, telogen ve katagen evrelerdir. Herhangi bir zamanda, insan saçlı derisinin kıl foliküllerinin %85-90’ı anagen, %13’ü telogen ve %1’inden azı katagen dönemdedir. Telogen dönemde artmış  olan saç dökülmesine telogen dökülme denir. Toplumda özellikle bayanlarda en sık görülen saç dökülmesi tipidir. Günlük saç kaybı 100‘e kadar normal kabul edilir. Bu hastalarda tanıya yardımcı olması açısından çekme testi uygulanır. Çekme testi, belli bir saç tutamının çekilmesi ile gerçekleştirir. Eğer çekilen saçta, 4’den fazla saç teli koparsa, çekme testi pozitif olarak değerlendirilir yani dökülme problemi vardır.  Telogen dökülme ortalama üç- dört ay sürer. Altı aydan uzun süren dökülmelere ‘kronik telogen dökülme’ denir.

    Telogen dökülmenin sebeblerini inceleyecek olursak;

1-Hormonal sebebler:  Guatr hastalıkları, gebelik sonrası ve menapoz dönemleri

2-Diyet: Demir, biotin, çinko, B12, magnezyum, protein ve esansiyel yağ asiti  eksikliği

3-İlaçlar: Bazı hipertansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, lityum gibi psikiyatrik ilaçlar.

4-Fiziksel stres: Kansızlık, vitamin eksikliği, ameliyat, şiddetli hastalıklar, aşırı diyet

5- Psikolojik stres.

Hastalığın tedavisinde öncelikle yukarıda bahsedilen sebepler araştırılır ve hastaya sebebe yönelik uygun tedaviye başlanır. Hastanın saçlarına uygun şampuanların kullanımı da bu dönem için oldukça önemlidir.

 Androgenetik alopesi (Erkek tipi saç dökülmesi), AGA; genetik geçişli, erkeklerde çok sık görülen ve saçlı derinin belirli bölgelerinde yoğunlaşan alopesi tipidir. Daha nadir ve daha hafif olmak üzere kadınlarda da görülmektedir. Kadınlarda  erkeklerinkinden yarısı kadara  5alfa redüktaz enzimi  bulunduğu için hafif  seyreder. Oysa 25 yaşına gelen  erkeklerde  az  da olsa  %25 inde,  50 yaşında erkeklerin  nerdeyse  yarısında  saçta AGA  ya  bağlı seyrelme mevcvuttur. Kadınlara  ön saç  çizgisi  korunur erkeklerde genelde   ilk bu bölge açılır.  Kadınlarda  bu  bölgede  bulunan  aromataz  enzimleri  yüksektir ve  bu  dihidrotestesteronu östrojene çevirir. Östrojenler  androjen  reseptörleri ile de yarışarak dökülmeye  engel olur. Kadınlarda mutlaka androjen hormanların fazla olup olmadığı araştırılmalıdır. Tedavide hormonal ilaçlar, topikal minoksidil, procabil  ve mezoterapi ve plazma (PRP), saç  aşısı  kullanılmaktadır. Daha ileri vakalarda saç ekimi  yapılır.

 

 YAŞ VE SAÇ İLİŞKİSİ

Saçlarda yaşlanmayla bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikleri en aza indirebilmek için alınacak önlemler kuşkusuz çevreden gelen zararlı etkileri azaltmaktır. Bunlar; güneş ışınları, aşırı sıcak(fön), soğuk,  kimyasal zararlı etkenlerdir. Ayrıca menopoz tedavisi de,  saç ve deride yaşlanmanın etkilerinin azalmasına katkıda bulunur.

Alopesi ; nedeni  bilinmeyen  daha çok stres kaynaklı olduğu  düşünülen otoimmun  bir  hastalıktır. Pernisyöz anemi  ve tiroid hastalıkalrı ile  birlikte  görülebilir.   Genellikle  kendiliğiinden  iyileşir,  Uzamış  vakalarda tedavide  uyarıcı  difensipron  veya  baskılayıcı kortizonlu  ilaçlar kullanılır.  PRP  de  bu hastalık tedavisinde oldukça başarılıdır.

 Trikotilomani;  Genellikle kız çocuklarında  psikiatrik problemler  nedeniyle saçla oynam a, saç çekmeye bağlı olarak dökülmedir. Psikiatri  tedavisi şarttır.

Saç dökülmesi tedavi edilebilir bir durumdur. Erken dönemde tedaviye başlanması her zaman  daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Doğal yollarla  elde  edilen bir takım  şampuan  ve losyonlar,  saç  dökülmesini durdurmada,  mevcut saç  kalitesini artırmada  önemli  katkı sağlar. İçeriğinde  soyadan  elde edilen aminoasitler, vitaminler, çinko gibi  mineraller  dolaşımı  artırıcı bitkisel eksratlar  içerir.

SAÇ DÖKÜLMESİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Günümüzde en önemli saç dökülme tedavilerinin başında, PRP tedavisi gelir. PRP, yeni nesil bir tedavi şeklidir ve “Platelet Rich Plasma- Platelet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrfüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma”nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.  3 hafta ara ile 3 seans uygulanır. Sonuçlar memuniyet vericidir.

Mezoterapi de bir başka tedavi yöntemidir. Saçlı deri mezoterapisi; saç dökülmesini durdurmak,var olan saçın kalitesini arttırmak ve yeni saç çıkışlarını aktif hale getirmek için belli periyotlarla saçlı deriye uygulanabilir bir tedavi şeklidir. Özel vitamin, mineral ve protein karışımları,  saçlı deriye enjekte edilir, böylece uygulama yapılan alanda, kan dolaşımı artar. Kıl foliküllerinin kanlanmasının arttırılması daha iyi beslenmelerine ve gelişmelerine yardım eder.

 

Saç  aşısı da  son dönemlerde  çıkan  yeni  bir tedavi şekli.  Aşıda PRP’nin  yanı sıra insan  göbek kordonundan  elde edilen   hücreler arası bağlantıyı sağlayan ekstraselüler matriks   bileşimi mevcut olup   tek  seansta uygulanması önemli  avantajıdır. Saç  dökülmesini  durdurur.  İki – dört aylık  sürede  etkisi  gözlemlenir  saçta hacim artışı  ve  incelmiş yok olmak üzere olan  saç tellerinin   tekrar kalınlşaması ile miktarda  artış  gözle  görülebilir.

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın