Yemeklerin yanında turşu olmazsa olmazlarımızdan… Fakat turşu kurarken dikkat etmemiz gereken noktalar var. İşte bazıları…
TURŞU YAPACAĞINIZ BESİNLERİ DİKKATLE SEÇİN
Turşusunu kuracağınız meyve ve sebzelerin taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Eğer bozulmaya başlamış bir meyve ve sebzeyi turşu kurmak için kullanırsanız besin zehirlenmelerine yol açabilirsiniz.
TURŞU KURARKEN CAM KAPLARI TERCİH EDİN
Turşunuzu kuracağınız kabın cam olmasına özen gösterin. Çünkü sağlığa zararlı plastik kapların yapımında kullanılan kanserojen maddeler turşunun içerisine geçebilir ve bu durum sağlığınız için büyük bir risk oluşturur.
TURŞU KURARKEN BESİN VE KAP TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİN
Turşu kurarken kullanacağınız kap, kaşık, kepçe vb. malzemelerin iyi temizlenmesi gerekmektedir ancak bu malzemelerde temizlik malzemesi kalıntısı da kalmamasına dikkat edilmelidir.
İÇME SUYU KULLANIN
Güvenli olmayan kaynaklardan alınmış suların içerisinde zararlı bakterilerin olduğu unutulmamalı ve turşu için asla kullanılmamalıdır.
TURŞU KURARKEN TUZU KARARINDA EKLEYİN
Turşunun tuzu az konulduğunda yumuşama ve suda bulanıklaşma görülürken; tuzu fazla konulduğunda ise olgunlaşma süresi uzadığı gibi tadı da fazla tuzlu olacaktır.
TURŞUNUZUN YUMUŞAMAMASI İÇİN KAYA TUZU KULLANIN
Eğer turşunuzun yumuşamasını istemiyorsanız tuz tercihinizi kaya tuzundan yana kullanın.
SİRKE VE LİMON TUZU TERCİH EDİN
Eğer turşunuzu taze fasulye gibi asitliği az olan bir sebze veya meyveyle kuracaksanız turşu oluşumunu sağlayabilmek için daha fazla tuz koymanız gerekir. Ancak tuzu ne kadar arttırırsanız sağlık açısından o kadar risk oluşturacağından tuz yerine limon tuzu kullanarak aynı mekanizmanın gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
TURŞUNUZU UYGUN SICAKLIK VE UYGUN SÜREDE BEKLETİN
Turşunuzu kurdunuz, sıra geldi bekletmeye. Turşunuzun karanlıkta ve 18-20 derecede beklemesi gerekmektedir. En ideal bekletme süresi ise genellikle 4-6 haftadır.