Eda’nın Sofrası

Merhaba sevgili Aysha Dergisi okurları ben Eda Karabulut… Sizler beni Master Chef Eda olarak biliyorsunuz 🙂

Evli, ikiz annesi, pastacı, aşçı ve aynı zamanda Cafesi olan bir işletmeciyim. Mutfak benim için bir tutku, terapi ve en doğal tedavi yöntemlerinden biri… Çocuk yaştan itibaren mutfağı ve üretmeyi sevdim yıllarca bambaşka işler yapmak zorunda kaldım fakat hayalim hep cebimdeydi onun bir gün gerçek olacağına hep inandım! Çok çalıştım, istedim ve asla pes etmedim! Üstüme sinen soğan kokusunu da en sevdiğim kıyafetime bulaşan çikolata lekesini de çok seviyorum 😊

Bundan böyle Aysha Dergi de yemek köşesinde, nefis yemek tariflerimle, lezzetli tatlılarımla sizlerle buluşacağım.

Unutmayın severek yaptığınız bir işiniz varsa ve mutluysanız bir gün bile çalışmış sayılmazsınız!  @edakarabulutnyr

MURADİYE ÇORBASI

MALZEMELER:

  • 3 yemek kaşığı
  • Sıvı yağ
  • 1 adet Tavukgöğsü (küp doğranmış)
  • 1 adet Kabak (küp doğranmış)
  • 1 adet Havuç(küp doğranmış)
  • 1 litre su
  • 1/2 çay bardağı
  • Arpa şehriye
  • 1 çay kaşığı
  • Tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 1 çay kaşığı
  • Karabiber

TERBİYESİ İÇİN:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 3-4 damla limon suyu

ÜZERİ İÇİN:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane ve isteğe bağlı toz kırmızıbiber

HAZIRLANIŞI

  • Küp küp doğranmış tavukları tavaya ilave edin ve soteleyin.
  • Küp doğranmış kabak ve havuçları da ilave edip 5 dakika daha sotelemeye devam edin.
  • Ardından derin bir tencereye sotelenmiş sebzeleri ve arpa şehriyeleri alıp suyunu ilave edip yumuşayana kadar pişirin.
  • Terbiyesi için; ayrı bir kâsede un, yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısını karıştırın.
  • Yoğurt sıcak görünce kesilmemesi için tencerede kaynayan çorbadan bir kepçe su alın ve kâsedeki karışıma azar azar ekleyerek yedirin.
  • Ardından kâsedeki karışımı tencereye yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
  • Çorbayı orta ateşte bir taşım kaynattıktan sonra 5 dakika kısık ateşte pişirin ve ocağın altını kapatın.
  • Arzuya göre ayrı bir tavada kızdırdığınız naneli tereyağını çorbaya ilave edip, sıcakken sevdiklerinizle afiyetle tüketin.

 

ŞAKŞUKA

MALZEMELER:

  • 4 adet patlıcan
  • 3 adet yeşilbiber
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 4 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz, istenilen baharatlar
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI:

  • Patlıcanlar küp küp doğranır, tuzlu suya koyup, bir süre bekletelim.
  • Daha sonra sıvı yağı uygun bir tavaya alalım, kızdıralım.
  • Tuzlu sudan alıp kuruladığımız patlıcanlarımızı tavaya alalım.
  • Soğan ve sarımsağı da yemeklik doğrayarak az miktarda yağda kavuralım.
  • Yeşilbiberleri doğrayalım ve tavaya alalım.
  • Üzerine rendelediğimiz domatesi ve salçayı da ekleyerek karıştıralım.
  • Bir süre sonra da şeker, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyelim ve tekrardan karıştıralım.
  • Sıcak suyu da ilave ederek 4-5 dakika kadar pişirelim.
  • Son olarak kızarttığımız patlıcanları da tavaya alalım ve pişirdiğimiz sos ile harmanlayıp karıştıralım. Şakşukamız servise hazır, afiyet olsun.

 

REVANİ

 

MALZEMELER:

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

ŞERBETİ İÇİN:

 

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1/2 adet limon suyu

HAZIRLANIŞI:

  • Şerbetin kıvamını anlamak için; şerbete bir kaşık sokup çıkartınız. Son damlalardan birini parmağınıza damlattığınızda damla yayılmıyorsa şerbet ideal kıvamına gelmiştir.
  • Tatlının şerbetini hazırlamak için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın.
  • Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın.
  • Bir kap içine 3 yumurtayı kırın, şekeri ilave edip güzelce çırpın. Sonra sıvıyağı, yoğurdu ve irmiği ekleyip karıştırın.
  • Son olarak 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilini de karışıma ekledikten sonra çırpma işlemine devam edin.
  • Yağlanmış fırına dayanıklı kalıbın içerisine hazırladığınız revani karışımını dökün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcaklığı geçtikten sonra oda sıcaklığındaki şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin. Hindistan cevizi, Antep fıstığı ve kaymak ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

HASANPAŞA KÖFTE

 

MALZEMELER:

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 su bardağı bayat ekmek kırıntısı ya da Galeta unu
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber

 

ÜZERİ İÇİN:

  • 2 adet orta boy patates
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir
  • Sosu İçin:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı su
  • Az miktar tuz

 

HAZIRLANIŞI:

  • Orta boy derin bir kap içine yarım kilo köftelik kıyma koyun. Üzerine 1 adet kuru soğan rendeleyin.
  • Ardından kaba 1 adet yumurta kırın. Ekmek kırıntısı ya da galeta ununu, 1 tutam ince ince doğranmış maydanoz, damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kimyon ekleyin.
  • Köfte harcını iyice yoğurun.
  • Hazırladığınız köfte harcından yumurtadan biraz büyük parçalar alıp, avucunuzda yuvarlayın. Elinizi hafifçe ıslatıp, başparmağınız ile köftelerin içini oyarak çanak şeklini verin.
  • Çanaklar küçük olmasın çünkü pişince küçülüyorlar. Ardından köfteleri yağlanmış fırın tepsisi içine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Köfteler kızarana kadar pişirin.
  • Diğer tarafta 2 adet orta boy patatesin kabuğunu soyup, 3-4 parçaya bölün. Derin bir tencere içine koyup, üzerini geçecek kadar su dökün. Patatesler yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra haşlanan patateslerin suyunu süzün. Patatesler sıcak iken üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım su bardağı kadar süt, 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir ve tuz ekleyin.
  • Patatesleri iyice ezerek, püre haline getirin. Kızaran köfteleri fırından çıkartıp, hafifçe çukurumsu bir orta boy fırın kabı içine alın. Köftelerin içlerini patates püresi ile doldurun. Pürenin üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin.
  • Domates sosu için; bir kap içine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su ve biraz tuz ekleyin. Salçayı karıştırarak, açın. Hazırladığınız domates sosunu köftelerin kenarına dökün. Hasanpaşa köftesini önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Hasanpaşa köftesi piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

frg yazılım