Gün Boyu Odasında Duranların Hastalığı: ‘Hikokomori’ ve Belirtileri

Genellikle ergenlik dönemlerinde bu durum sıkça görülse de artık orta yaş grubunda da pandemiyle beraber bu durum daha da arttı ve hastalık halini aldı. Evlerde kaldığımız bu zorlu günlerde bu durumla nasıl başa çıkabiliriz ve bu durumun belirtileri nelerdir? İşte cevabı…

 

HİKOKOMORİNİN BELİRTİLERİ

  • İNSANLARDAN KAÇMAK

Hikokomori hastalığının en büyük belirtisi olan ‘insanlardan kaçmak’, kalabalık ortamlardan uzaklaşma, kimseyle konuşmama içini açmama isteği, insanlardan çekinme, utanma, insanları sevmemeye başlama, herkese kötü gözle bakmaya başlama, insanlarda art niyet arama gibi pek çok belirtisi bulunuyor. Bu durum aslında biraz da pandemiyle beraber daha da belirginleşen hatta pandeminin getirdiği sorunlardan biri. Kendinizde bu maddelerden bazısını görüyor olabilirsiniz. Çünkü pandemi maalesef bizleri evlere uzun süre kapattığı için bu durumlara bizleri zamanla sürükledi. Bu belirtiler pandemiyle beraber gelse de ileride ciddi psikolojik sıkıntılara yol açabilecek hususlar. Bu nedenle mutlaka bir psikoloğa görünüp bu durumunuzu ona açmalısınız.

 

  • YALNIZLIKTAN MUTLULUK DUYMA

Bu rahatsızlığın getirdiği başka bir belirti ise yalnızlıktan mutluluk duyma… Günlük yaşantımızda evde kaldığımız süre içerisinde mutlaka arkadaşlarımızı, sevdiklerimizi arar ve onlarla keyifli zaman geçirmeye çalışırız. Fakat bu durumdaki kişiler arayanlara cevap vermeme, kimseyle konuşmak görüşmek istememe, herkesten uzaklaşma, sevdikleriyle arasına mesafe koyma gibi davranışta bulunabiliyorlar. Böylelikle de etrafındaki herkesi kaybediyor ve bundan mutluluk duyuyorlar.

 

  • GÜN BOYU TELEFONLA İLGİLENME

Belki en belirgin özelliği olan bu madde bu rahatsızlığın başlangıç belirtilerinden… Bu kişiler sosyal medyayı sadece arada baktığı, gündemden haberdar olmak için kullandığı bir araç olarak görmektense, sanki hayatı oradaymış gibi tüm gün elinden düşürmediği, devamlı olarak başka insanların hayatlarına özendiği ve sürekli mutsuz olduğu bir araç olarak kullanırlar. Bu durum dediğimiz gibi sadece mutsuzluk getirir. Evet, evlerde kaldık ve çıkamıyoruz. Fakat bu durum yaratıcılığımıza, sevdiğimiz işleri yapmamıza bir kapı da açıyor aynı zamanda. Bunu değerlendirmek yerine kendimizi köreltmemiz çok da mantıklı gelmiyor. Eğer kendinizde bu durumu görüyor ama umursamıyorsanız kendiniz için sosyal medya detoksu yapmanın tam zamanı diyebiliriz.

 

  • SORUMLULUKLARI KABUL ETMEME

Hayatımızda kendimiz ve ailemiz için almamız gereken pek çok sorumluluk var. Bunlar aynı bizim yaşam amacımız. Fakat bu hastalık belirtilerinde görülüyor ki bu kişiler artık sorumluluktan uzak, sadece kendi istedikleri şekilde yaşamayı isteyen, kendine katkı sağlamayan zamanının tamamını yatarak geçiren, hatta sorumluluklara isyan ederek artık yapmak istemeyen kişilere dönüşebiliyorlar.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo