İftar sofrasının onuncu gününe özel sizler için leziz yemek tarifleri hazırladık.
Menümüz
- Çeşmi Nigar Çorbası
- Rosto Köfte
- İrmikli Kakaolu Tatlı
ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 Orta Boy Kuru Soğan
- Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
- 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
- 2 Tepeleme Yemek Kaşığı Un
- 8 Su Bardağı Su
- Tuz
Terbiyesi İçin;
- 1 Yumurta Sarısı
- Yarım Limon Suyu
- 1 Su Bardağı Süt
Üzeri için;
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
- Yarım Tatlı Kaşığı Pul biber
Hazırlanışı:
- İlk önce soğanları yemeklik doğrayalım ve ardından zeytinyağında güzelce soteleyelim.
- Ardından unu da ilave ederek biraz daha kavuralım.
- Sonra su bardağı suyu ağır ağır üzerine dökelim ve topaklanmaması için dikkatlice çırpalım.
- Yıkayıp süzdüğünüz mercimeği de ekleyerek mercimekler yumuşayıncaya dek iyice pişirelim.
- Pişirdikten sonra çırpıcı yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye dek çırpalım ve kalan 3 su bardağı suyu da ekleyerek kısık ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya alıyoruz.
- Terbiyesini hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için; limon ve yumurta sarısını bir kase içerisinde sütte yavaş yavaş ekleyerek çırpıyoruz.
- Kaynayan çorbamızdan iki kepçe terbiyeye ekleyerek karıştırarak işleme devam ediyoruz.
- Ardından tuzunu da ekleyerek biraz daha kaynatıyoruz ve çorbamızı ocaktan alabiliriz.
- Çorba üzerinde pul biber, nane ve tereyağını kızdırarak güzelce gezdirelim. Afiyet olsun.
ROSTO KÖFTE
Malzemeler:
- 750 Gram Dana Kıyma
- 1 Yumurta
- 1 Tane Soğan
- 1 Su Bardağında Biraz Az Galeta Unu
- 3 Çay Kasığı Kimyon
- 1 Çay Kasığı Pul biber
- 1 Çay Kasığı Karabiber
- Tuz
- Yarım Çay Bardağı Su
Sosu İçin:
- 2 Yemek Kasığı Domates Biber Karışık Salça
- 3 Su Bardağı Su
- Tuz
Patates Püresi:
- 4 Tane Patates
- 2 Yemek Kasığı Tereyağı
- Yarım Su Bardağı Süt
Hazırlanışı:
- İlk önce köfte malzemelerini bir kap içerisine alarak iyice yoğuralım ve ardından yarım saat dinlenmeye alalım.
- Ardından tezgâha alalım ve dağılmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğuralım. Arada elimizi su ile ıslatmayı ihmal etmeyelim.
- İstediğiniz kıvama geldiğinde yağlı kağıda sığacak boyutlarda rulo yapın ve kağıda alır güzelce sararak kenarlarını kapatın.
- Köfteyi fırın tepsisine alarak üzerini hafif nemlendirin.
- Köfte pişerken o sırada patates püresini yapmaya başlayabiliriz. Bunun için; patatesleri iri iri doğrayalım ve tencere içerisine ekleyelim.
- Ardından üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocağın altını açalım.
- Yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım.
- Patatesler haşlanınca suyunu süzerek üzerine tereyağı ekleyelim ve pürüzsüz kıvama gelinceye dek ezelim.
- Ardından süt ekleyerek iyice karıştıralım ve tuz ve karabiberini de ekleyelim.
- Köfteyi fırından alalım ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
- Sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için; küçük bir tencereye tereyağı ve salçayı ekleyerek kavuralım.
- Ardından üzerine su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Kaynayınca tuzunu da ekleyelim.
- Dinlendirdiğimiz köfteleri parmak kalınlığında dilimleyelim ve borcama dizelim.
- Üzerinde güzelce sosu yedirerek gezdirelim. Ardından 200 derecelik fırında pişirmeye bırakalım.
- Köfte piştiğinde fırından alarak patates püresi ile servis edelim. Afiyet olsun.
İRMİKLİ KAKAOLU TATLI
Malzemeler:
- 1 Litre Süt
- 1 Su Bardağı Şeker
- 1 Su Bardağı İrmik
- 3 Yemek Kaşığı Kakao
- 1 Paket Vanilya
Üzeri İçin:
- Hindistan Cevizi
- Toz Antep Fıstığı
Hazırlanışı:
- Tencere içerisine süt, şeker, kakao ve irmiği ekleyerek homojen kıvama gelinceye dek karıştırın.
- Sonra ocağa alın ve sürekli karıştırarak pişirin.
- Karışım kaynadıktan sonra orta ateşte 2 dakika pişirmeye devam edin ve ocaktan alın.
- Ardından içine vanilya ekleyerek karıştırın.
- Borcamın içini hafif ıslatın ve tatlıyı borcama güzelce dökün.
- Daha sonra ılıyıncaya kadar bekleyin.
- Ardından buzdolabına kaldırarak 2 saat bekletin.
- 2 saat geçtikten sonra tatlınızı borcamdan çıkararak geniş bir tabağa alın ve parçalara bölün.
- Parçaların üzerine Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı serpiştirin. Afiyet olsun.