30 Güne 30 Menü

İftar sofrasının onuncu gününe özel sizler için leziz yemek tarifleri hazırladık.

Menümüz

  • Çeşmi Nigar Çorbası
  • Rosto Köfte
  • İrmikli Kakaolu Tatlı

 

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

 Malzemeler:

  • 1 Orta Boy Kuru Soğan
  • Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı
  • 1 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
  • 2 Tepeleme Yemek Kaşığı Un
  • 8 Su Bardağı Su
  • Tuz

Terbiyesi İçin;

  • 1 Yumurta Sarısı
  • Yarım Limon Suyu
  • 1 Su Bardağı Süt

Üzeri için;

  • 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
  • Yarım Tatlı Kaşığı Pul biber

Hazırlanışı:

  • İlk önce soğanları yemeklik doğrayalım ve ardından zeytinyağında güzelce soteleyelim.
  • Ardından unu da ilave ederek biraz daha kavuralım.
  • Sonra su bardağı suyu ağır ağır üzerine dökelim ve topaklanmaması için dikkatlice çırpalım.
  • Yıkayıp süzdüğünüz mercimeği de ekleyerek mercimekler yumuşayıncaya dek iyice pişirelim.
  • Pişirdikten sonra çırpıcı yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye dek çırpalım ve kalan 3 su bardağı suyu da ekleyerek kısık ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya alıyoruz.
  • Terbiyesini hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için; limon ve yumurta sarısını bir kase içerisinde sütte yavaş yavaş ekleyerek çırpıyoruz.
  • Kaynayan çorbamızdan iki kepçe terbiyeye ekleyerek karıştırarak işleme devam ediyoruz.
  • Ardından tuzunu da ekleyerek biraz daha kaynatıyoruz ve çorbamızı ocaktan alabiliriz.
  • Çorba üzerinde pul biber, nane ve tereyağını kızdırarak güzelce gezdirelim. Afiyet olsun.

 

ROSTO KÖFTE

Malzemeler:

  • 750 Gram Dana Kıyma
  • 1 Yumurta
  • 1 Tane Soğan
  • 1 Su Bardağında Biraz Az Galeta Unu
  • 3 Çay Kasığı Kimyon
  • 1 Çay Kasığı Pul biber
  • 1 Çay Kasığı Karabiber
  • Tuz
  • Yarım Çay Bardağı Su

Sosu İçin:

  • 2 Yemek Kasığı Domates Biber Karışık Salça
  • 3 Su Bardağı Su
  • Tuz

Patates Püresi:

  • 4 Tane Patates
  • 2 Yemek Kasığı Tereyağı
  • Yarım Su Bardağı Süt

Hazırlanışı:

  • İlk önce köfte malzemelerini bir kap içerisine alarak iyice yoğuralım ve ardından yarım saat dinlenmeye alalım.
  • Ardından tezgâha alalım ve dağılmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğuralım. Arada elimizi su ile ıslatmayı ihmal etmeyelim.
  • İstediğiniz kıvama geldiğinde yağlı kağıda sığacak boyutlarda rulo yapın ve kağıda alır güzelce sararak kenarlarını kapatın.
  • Köfteyi fırın tepsisine alarak üzerini hafif nemlendirin.
  • Köfte pişerken o sırada patates püresini yapmaya başlayabiliriz. Bunun için; patatesleri iri iri doğrayalım ve tencere içerisine ekleyelim.
  • Ardından üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocağın altını açalım.
  • Yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım.
  • Patatesler haşlanınca suyunu süzerek üzerine tereyağı ekleyelim ve pürüzsüz kıvama gelinceye dek ezelim.
  • Ardından süt ekleyerek iyice karıştıralım ve tuz ve karabiberini de ekleyelim.
  • Köfteyi fırından alalım ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için; küçük bir tencereye tereyağı ve salçayı ekleyerek kavuralım.
  • Ardından üzerine su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Kaynayınca tuzunu da ekleyelim.
  • Dinlendirdiğimiz köfteleri parmak kalınlığında dilimleyelim ve borcama dizelim.
  • Üzerinde güzelce sosu yedirerek gezdirelim. Ardından 200 derecelik fırında pişirmeye bırakalım.
  • Köfte piştiğinde fırından alarak patates püresi ile servis edelim. Afiyet olsun.

 

İRMİKLİ KAKAOLU TATLI

Malzemeler:

  • 1 Litre Süt
  • 1 Su Bardağı Şeker
  • 1 Su Bardağı İrmik
  • 3 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1 Paket Vanilya

Üzeri İçin:

  • Hindistan Cevizi
  • Toz Antep Fıstığı

Hazırlanışı:

  • Tencere içerisine süt, şeker, kakao ve irmiği ekleyerek homojen kıvama gelinceye dek karıştırın.
  • Sonra ocağa alın ve sürekli karıştırarak pişirin.
  • Karışım kaynadıktan sonra orta ateşte 2 dakika pişirmeye devam edin ve ocaktan alın.
  • Ardından içine vanilya ekleyerek karıştırın.
  • Borcamın içini hafif ıslatın ve tatlıyı borcama güzelce dökün.
  • Daha sonra ılıyıncaya kadar bekleyin.
  • Ardından buzdolabına kaldırarak 2 saat bekletin.
  • 2 saat geçtikten sonra tatlınızı borcamdan çıkararak geniş bir tabağa alın ve parçalara bölün.
  • Parçaların üzerine Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı serpiştirin. Afiyet olsun.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın