Tüm islam aleminin heyecanla beklediği arife günü geldi gelecek… Peki, arife günü ne demek, anlam ve önemi nedir? Bu özel günde yapılacak ibadetler neler? Hepsi yazımızda…
AREFE NE DEMEK?
Arife günü yaklaşırken Arife’nin ne anlama geldiğini soranlarda artmaya başlıyor. Bayram öncesini anlatmak için kullandığımız Arife bazen Arefe bazen de Arafe olarak kullanılmaktadır. Bizim için doğrusu Arife olsa da Arapça’ da Arefe olarak karşımıza çıkabiliyor.
ARİFE KELİMESİ NEREDEN GELİYOR?
Arife sözcüğü 1400’lü yıllarda Arapça “arafat” sözcüğünden Türkçeye geçmiş bir kelimedir. “geleceği bilgilendirme” anlamındaki irafat sözcüğünden gelir. Arapça orijinalinin etkisiyle Türkçede de Arefe şeklinde kullanımına sıkça rastlanır. Arife gününün asıl anlamı Kurban Bayramı’ndan bir önceki günü ifade ediyor. Sonraları bu “önceki gün” anlamı Ramazan Bayramı için de geçerli olmuş.
Kurban bayramından bir önceki gün hacılar Arafat’a çıkar kısacası bayramdan önceki güne arefe denmesi de böylelikle meydana geliyor.
Artık günümüzde “arife” kelimesini sadece bayramlar da değil, herhangi bir önemli günün öncesi için de kullanıyoruz.
AREFE GÜNÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Mübarek Arefe gününde dedikodu yapılmamalı, haramdan uzak durulmalı, kimsenin kalbini bilerek ve isteyerek kırmamalı, günahtan uzak durmalı, insanlara iyi davranmalı, yoksula yardım edilmeli, küslerle barışılmalıdır. Bu ve bunun gibi kötü davranışlardan uzak duranlar çok sevaba girmiş olacaklardır.
“Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc, 246)
AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
Arefe günü, sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilir.
Teşrik tekbiri: “Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhi’l-hamd” demektir. Arefe günü sabah namazından başlayarak, bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakitte, farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirmek vâciptir.
- Oruç tutulmalı
- Bu mübarek günde günahtan uzak durulmalı.
- Çokça dua ve tövbe edilmeli.
- Çokça ihlas suresi okunmalıdır
AREFE GÜNÜ KILINMASI GEREKEN NAMAZLAR
Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce, göğün altında iki rekat namaz kılınmalı ve Allah’ın huzurunda günahlarını itiraf ederek tövbe edilmelidir.
Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda açık alanda olmalı, öğlen ve ikindi namazlarını güzel bir şekilde kılınmalıdır. Namazları bittikten sonra iki rekat daha namaz kılınmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresi, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi dikkatlice okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekat daha namaz kılınmalıdır. Namaz iki rekat, iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır.