İftar sofralarınıza yakışacak leziz tariflerle yine karşınızdayız… İftarın yirmi dokuzuncu gününe özel enfes tarifler derledik…
Menümüz
- Ezogelin Çorbası
- Rosto Köfte
- Bal Parmak Tatlısı
EZOGELİN ÇORBASI
Malzemeler:
- 1 Çay Bardağı Mercimek
- Çeyrek Çay Bardağı Pirinç
- Çeyrek Çay Bardağı Bulgur
- 2 Diş Sarımsak
- 1 Adet Kuru Soğan
- 5 Yemek Kaşığı Domates Biber Karışık Salça
- Nane
- Tuz
- 9 Su Bardağı Soğuk Su
- Yarım Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Hazırlanışı:
- Öncelikle mercimek, bulgur ve pirinci sudan güzelce geçirelim ve tencereye ekleyin.
- Ardından üzerine küçük küçük doğradığınız sarımsak ve soğanları ekleyin.
- 9 su bardağı soğuk suyu ve beraberinde tuzu da ilave edin ve kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin.
- Kaynayınca orta ateşte karışım iyice yumuşayana dek pişirmeye devam edin.
- Pişerken üzerindeki köpükleri üzerinden alın.
- Çorba pişince ayrı bir tavaya tereyağı ve sıvıyağı ekleyin.
- Üzerine salça ve nane ilave edelim ve 2 dakika kavuralım ve bunu çorbaya ekleyin.
- Ardından çorbayı çırpıcıdan geçirin.
- Güzelce karıştırın ve 2 dakika daha pişirmeye bırakın. Ocaktan alıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
ROSTO KÖFTE
Malzemeler:
- 750 Gram Dana Kıyma
- 1 Yumurta
- 1 Tane Soğan
- 1 Su Bardağında Biraz Az Galeta Unu
- 3 Çay Kasığı Kimyon
- 1 Çay Kasığı Pul biber
- 1 Çay Kasığı Karabiber
- Tuz
- Yarım Çay Bardağı Su
Sosu İçin:
- 2 Yemek Kasığı Domates Biber Karışık Salça
- 3 Su Bardağı Su
- Tuz
Patates Püresi:
- 4 Tane Patates
- 2 Yemek Kasığı Tereyağı
- Yarım Su Bardağı Süt
Hazırlanışı:
- İlk önce köfte malzemelerini bir kap içerisine alarak iyice yoğuralım ve ardından yarım saat dinlenmeye alalım.
- Ardından tezgâha alalım ve dağılmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğuralım. Arada elimizi su ile ıslatmayı ihmal etmeyelim.
- İstediğiniz kıvama geldiğinde yağlı kağıda sığacak boyutlarda rulo yapın ve kağıda alır güzelce sararak kenarlarını kapatın.
- Köfteyi fırın tepsisine alarak üzerini hafif nemlendirin.
- Köfte pişerken o sırada patates püresini yapmaya başlayabiliriz. Bunun için; patatesleri iri iri doğrayalım ve tencere içerisine ekleyelim.
- Ardından üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocağın altını açalım.
- Yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım.
- Patatesler haşlanınca suyunu süzerek üzerine tereyağı ekleyelim ve pürüzsüz kıvama gelinceye dek ezelim.
- Ardından süt ekleyerek iyice karıştıralım ve tuz ve karabiberini de ekleyelim.
- Köfteyi fırından alalım ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
- Sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için; küçük bir tencereye tereyağı ve salçayı ekleyerek kavuralım.
- Ardından üzerine su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Kaynayınca tuzunu da ekleyelim.
- Dinlendirdiğimiz köfteleri parmak kalınlığında dilimleyelim ve borcama dizelim.
- Üzerinde güzelce sosu yedirerek gezdirelim. Ardından 200 derecelik fırında pişirmeye bırakalım.
- Köfte piştiğinde fırından alarak patates püresi ile servis edelim. Afiyet olsun.
BAL PARMAK TATLISI
Malzemeler:
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 1 Yumurta
- 1 Yemek Kaşığı Yoğurt
- Yarım Çay Bardağı İrmik
- Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
- Yarım Çay Bardağı Şeker
- Yarım Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 2 Su Bardağı Un
Ortası İçin;
- Çiğ Badem
Şerbet İçin:
- 2 Su Bardağı Şeker
- 3 Su Bardağı Su
- Yarım Limon Suyu
Hazırlanışı:
- İlk önce yoğurma kabının içerisine yumurta, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt ve toz şeker ekleyerek güzelce karıştırın.
- Ardından irmik, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Sonra unu da yavaş yavaş ekleyerek hamuru iyice yoğurun ve yumuşak bir hamur kıvamına getirin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak rulo şeklinde açın ve rulonun uçlarını birleştirerek şekil verin ve pişirme kağıdının üzerine ekleyin.
- Sonra orta kısımlarına bademleri de ekleyerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
- O pişerken siz şerbetinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için; su ve şekeri tencereye ekleyin ve orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
- Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu da ekleyerek 5 dakika daha kaynatın.
- Tatlılar piştikten sonra fırından alın ve soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra tatlıları bir kaba dizin ve ardından üzerlerine şerbeti güzelce gezdirin.
- Şerbetin çekmesi için 3 saat bekletin. Beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.