30 Güne 30 Menü

İftar sofralarınıza yakışacak leziz tariflerle yine karşınızdayız… İftarın yirmi dokuzuncu gününe özel enfes tarifler derledik…

Menümüz

  • Ezogelin Çorbası
  • Rosto Köfte
  • Bal Parmak Tatlısı

EZOGELİN ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 Çay Bardağı Mercimek
  • Çeyrek Çay Bardağı Pirinç
  • Çeyrek Çay Bardağı Bulgur
  • 2 Diş Sarımsak
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • 5 Yemek Kaşığı Domates Biber Karışık Salça
  • Nane
  • Tuz
  • 9 Su Bardağı Soğuk Su
  • Yarım Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

Hazırlanışı:

  • Öncelikle mercimek, bulgur ve pirinci sudan güzelce geçirelim ve tencereye ekleyin.
  • Ardından üzerine küçük küçük doğradığınız sarımsak ve soğanları ekleyin.
  • 9 su bardağı soğuk suyu ve beraberinde tuzu da ilave edin ve kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin.
  • Kaynayınca orta ateşte karışım iyice yumuşayana dek pişirmeye devam edin.
  • Pişerken üzerindeki köpükleri üzerinden alın.
  • Çorba pişince ayrı bir tavaya tereyağı ve sıvıyağı ekleyin.
  • Üzerine salça ve nane ilave edelim ve 2 dakika kavuralım ve bunu çorbaya ekleyin.
  • Ardından çorbayı çırpıcıdan geçirin.
  • Güzelce karıştırın ve 2 dakika daha pişirmeye bırakın. Ocaktan alıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

ROSTO KÖFTE

Malzemeler:

  • 750 Gram Dana Kıyma
  • 1 Yumurta
  • 1 Tane Soğan
  • 1 Su Bardağında Biraz Az Galeta Unu
  • 3 Çay Kasığı Kimyon
  • 1 Çay Kasığı Pul biber
  • 1 Çay Kasığı Karabiber
  • Tuz
  • Yarım Çay Bardağı Su

Sosu İçin:

  • 2 Yemek Kasığı Domates Biber Karışık Salça
  • 3 Su Bardağı Su
  • Tuz

Patates Püresi:

  • 4 Tane Patates
  • 2 Yemek Kasığı Tereyağı
  • Yarım Su Bardağı Süt

Hazırlanışı:

  • İlk önce köfte malzemelerini bir kap içerisine alarak iyice yoğuralım ve ardından yarım saat dinlenmeye alalım.
  • Ardından tezgâha alalım ve dağılmayacak kıvama gelene kadar iyice yoğuralım. Arada elimizi su ile ıslatmayı ihmal etmeyelim.
  • İstediğiniz kıvama geldiğinde yağlı kağıda sığacak boyutlarda rulo yapın ve kağıda alır güzelce sararak kenarlarını kapatın.
  • Köfteyi fırın tepsisine alarak üzerini hafif nemlendirin.
  • Köfte pişerken o sırada patates püresini yapmaya başlayabiliriz. Bunun için; patatesleri iri iri doğrayalım ve tencere içerisine ekleyelim.
  • Ardından üzerini geçecek kadar su ekleyerek ocağın altını açalım.
  • Yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım.
  • Patatesler haşlanınca suyunu süzerek üzerine tereyağı ekleyelim ve pürüzsüz kıvama gelinceye dek ezelim.
  • Ardından süt ekleyerek iyice karıştıralım ve tuz ve karabiberini de ekleyelim.
  • Köfteyi fırından alalım ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Bunun için; küçük bir tencereye tereyağı ve salçayı ekleyerek kavuralım.
  • Ardından üzerine su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Kaynayınca tuzunu da ekleyelim.
  • Dinlendirdiğimiz köfteleri parmak kalınlığında dilimleyelim ve borcama dizelim.
  • Üzerinde güzelce sosu yedirerek gezdirelim. Ardından 200 derecelik fırında pişirmeye bırakalım.
  • Köfte piştiğinde fırından alarak patates püresi ile servis edelim. Afiyet olsun.

 

BAL PARMAK TATLISI

Malzemeler:

  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • 1 Yumurta
  • 1 Yemek Kaşığı Yoğurt
  • Yarım Çay Bardağı İrmik
  • Yarım Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • Yarım Çay Bardağı Şeker
  • Yarım Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Su Bardağı Un

Ortası İçin;

  • Çiğ Badem

Şerbet İçin:

  • 2 Su Bardağı Şeker
  • 3 Su Bardağı Su
  • Yarım Limon Suyu

Hazırlanışı:

  • İlk önce yoğurma kabının içerisine yumurta, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt ve toz şeker ekleyerek güzelce karıştırın.
  • Ardından irmik, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Sonra unu da yavaş yavaş ekleyerek hamuru iyice yoğurun ve yumuşak bir hamur kıvamına getirin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak rulo şeklinde açın ve rulonun uçlarını birleştirerek şekil verin ve pişirme kağıdının üzerine ekleyin.
  • Sonra orta kısımlarına bademleri de ekleyerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
  • O pişerken siz şerbetinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için; su ve şekeri tencereye ekleyin ve orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu da ekleyerek 5 dakika daha kaynatın.
  • Tatlılar piştikten sonra fırından alın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra tatlıları bir kaba dizin ve ardından üzerlerine şerbeti güzelce gezdirin.
  • Şerbetin çekmesi için 3 saat bekletin. Beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo