Ramazan ayına sayılı günler kala oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler nasıl beslenmeleri konusunda araştırmalara başladı. Yetersiz ve bilinçsiz beslenmeye karşı uyaran Diyetisyen Fatmagül Yılmaz Öztürk; taze, temiz sularda yetişen, sürekli izlenebilir olan ve kontrolleri düzenli olarak yapılan kültür balığı tüketmenin önemine dikkat çekti.
Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı kalabilmeyi devam ettirmek için dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Diyetisyen Fatmagül Yılmaz Öztürk, haftada 2-3 defa balık tüketilmesini söyledi.
İçeriğinde bulunduğu vitamin ve mineraller ile tek öğünde vücudumuzun ihtiyacını karşıladığını söyleyen Öztürk, “Balık, içerdiği omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ile bilişsel sağlıktan kalp sağlığına kadar vücudumuz için adeta bir kalkan görevi görüyor. Oruç tutarken bağışlıklığın düşmemesi adına tüketilmesi çok önemlidir. Aynı zamanda protein içeriği nedeniyle tok tutucu özelliği bulunuyor. Proteinler yapı taşlarına ayrılarak vücudumuzda hücrelerin yapısında, kan dolaşımında, sindirim ve solunum sisteminin sağlıklı çalışmasında ve vücudun savunma sisteminde rol alırlar. Balık, yapısı nedeniyle proteinleri sindirim enzimleri tarafından kolayca parçalanır” dedi.
Kontrollü yetişen kültür balıklarının yem bulmaya ve avlanmaya gerek olmadığı için deniz balığına oranla daha yağlı olduğunu belirten Öztürk, aynı zamanda yağ asit içerikleri daha zengin olduğunu söyledi. Öztürk sözlerine şöyle devam etti: “Kontrollü kültür balıklarının yetiştirilme süreci çok büyük titizlikle yapılıyor. Güvenli bir şekilde yetiştirilme sağlandığı için gönül rahatlığı ile tüketilebilir. İçeriği değerlendirildiğinde özellikle Ramazan ayında vücudu arındırıcı ve temizleyici bir görev görür. Aynı zamanda hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi vardır. Pişirirken sağlıklı pişirme tekniklerini uygulamak sağlığımıza sunacağı katkıyı artırır. Bu nedenle buğulama, fırında veya buharda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.”