Geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu Türkiye’nin Engellilere Özel İlk Giyim Koleksiyonu Limitless ile modada limitleri kaldıran LC Waikiki, bu kez engelsiz hayatı desteklemek ve engellilik konusunda toplumsal bariyerleri aşmak üzere başarılı Milli Paralimpik Atlet Hamide Doğangün’le iş birliği yaptı. Fiziksel engelleri nedeniyle, giyinirken ya da standart giysileri giydiklerinde rahatsızlık hisseden kişilere uygun tasarlanan koleksiyon hem kapsayıcı bakış açısı hem de engelli bireylere sağladığı konforla dikkatleri üzerine çekiyor.
Türkiye’nin engel tanımayan hazır giyim markası LC Waikiki, Limitless koleksiyonunu “Sen İstersen Limit Yok” sloganıyla geçtiğimiz yıl lanse ederek Türkiye’de bir ilke imza atmıştı. Marka bu yıl da para-atletizmin Altın Kızı olarak bilinen Milli Paralimpik Atletimiz Hamide Doğangün ile “İyi Giyinmek Herkesin Hakkı” misyonunu ve engelli bireylerin toplumsal hayatta daha görünür olmaları yönündeki taahhüdünü güçlendiriyor.
LC Waikiki Limitless koleksiyonu, engelli bireyleri hayata daha çok katılmaya, toplumu ise onların önündeki engelleri kaldırmaya davet ediyor.
Tasarım ve İşlevsellik Bir Arada
45 farklı parçadan oluşan LC Waikiki Limitless koleksiyonunda dıştan düğme görünümünde, içerisinde cırt bant bulunan gömlekler, yakası cırt bantlar sayesinde kolayca açılarak giyilen tişörtler, belindeki bantlar sayesinde düğmesiz ve fermuarsız şekilde giyilebilen denimler, protez ve atel kullananlar için paçası açılabilir denimler, tekerlekli sandalye kullanan kişiler için diz bölgesinde tutma aparatı bulunan pantolonlar gibi hayatı kolaylaştıracak parçalar yer alıyor.
Yalın ve modern çizgilerde tasarlanan koleksiyon, sade şıklığıyla günlük kullanıma uyum sağlıyor. Koleksiyonda, yetişkin kadın-erkek ürünlerinin yanı sıra bebek ve çocuk giyim ürünleri de bulunuyor. Koleksiyonun temel vizyonu, modayı herkes için erişilebilir kılarak engelli bireylerin de kendi tarzlarını özgürce ifade edebilmelerine olanak sağlamak.
LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü Berna Akyüz Öğüt, koleksiyonun arkasında yatan fikre ve tasarım sürecine dair şunları söylüyor:
“Limitleri kaldırma fikrinden yola çıkarak bu koleksiyona LC Waikiki Limitless ismini verirken iyi giyinmenin insanlar üzerindeki pozitif etkisinden hareketle, engelli bireylerin toplumsal hayatta daha fazla yer almalarını amaçladık. Engelli dostu giyim seçeneklerini genişleterek, engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları azaltmak ve yaşam kalitelerini artırmak, bir moda markası olarak bizim üzerimize düşen önemli bir sorumluluk.”
Limitless’ın Şampiyonu Hamide
Berna Akyüz Öğüt, LC Waikiki Limitless için neden Hamide Doğangün ile iş birliği yaptıklarını şöyle açıklıyor:
“Hamide, kaderiyle barışık, limitleriyle savaşan güçlü bir kadın. Onun hayat hikayesi ve başarıları, LC Waikiki Limitless koleksiyonunun temel mesajları olan kapsayıcılık, erişilebilirlik ve sınırları aşma ile uyum içinde. Hamide, “Eve Kapanmak Yok” diyerek yola çıkmış, “Spora Engel Yok” diyerek her koşulda yoluna devam ediyor. 5 aylık hamileyken bile Türkiye Şampiyonası’na katılıp şampiyon olması onu bizim gözümüzde de Limitless’ın şampiyonu yaptı. Biz de Hamide gibi güçlü, ilham veren bir sporcunun arkasında kalbimiz, desteğimiz olsun istedik.”
Hamide Doğangün: “Limitlere takılmayı reddediyorum.”
Para-atletizm branşında uluslararası başarılara imza atan milli sporcumuz Hamide Doğangün ise LC Waikiki iş birliğini ve koleksiyona dair görüşlerini şöyle özetliyor:
“Fiziksel bir engele sahipseniz, gündelik hayatta birçok engelle karşılaşıyorsunuz ve bu engeller çoğumuzu sosyal yaşamdan uzaklaştırıyor. Bu böyle olmak zorunda değil diye düşünüyorum. Ben çocukluğumdan beri, özellikle annemin desteğiyle, limitleri zorlamayı öğrendim. Hem spor hayatımda hem de anne olurken bu yaklaşımımı sürdürdüm. Önümüze çıkan engeller kadınlar için daha da fazla; pek çok önyargıyla mücadele etmeniz gerekiyor. Ben engelli bir kadın olarak bu limitlere takılıp kalmayı reddediyorum. LC Waikiki’nin Limitless koleksiyonunu ilk duyduğumda ‘Bizi de düşünmüşler! dedim. Koleksiyonun, bizim günlük yaşamda karşılaştığımız zorlukları anlayan ve bunlara çözüm sunan bir yaklaşımla tasarlandığı çok belli. Benim hedefim, 2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda ülkeme dünya şampiyonluğu kazandırmak. Umarım ben de başkalarına ilham olabilir, engelli bireyleri, genç sporcuları ve özellikle kadınları hayatın her alanında taleplerini çekinmeden ortaya koymak konusunda cesaretlendirebilirim. Engellilik, çözülmesi gereken bir sorun değil; asıl engellilerin yaşadığı sorunların çözülmesi, önlerindeki engellerin kaldırılması bana göre önemli. LC Waikiki’nin attığı adımı bu anlamda çok değerli ve samimi buluyorum.”
“Çalışmaya, üretmeye, hayallere limit yok.”
Berna Akyüz Öğüt, LC Waikiki’nin 35 yıldır hazır giyim dünyasını daha adil bir moda anlayışıyla dönüştürdüğünü hatırlatarak şunları söyledi:
“LC Waikiki, kurulduğu günden bu yana kapsayıcılığı ilke edinen, gelir farkı ne olursa olsun herkesi iyi giydirmeyi sorumluluk olarak üstlenen bir marka. Ürünlerimizin çeşitliliği, uygun fiyatlı olması, her yaşa ve bedene hitap etmesi, bu eşitlikçilik taahhüdümüzün bir yansıması. Engelli dostu giyim seçeneklerini genişleterek özel gereksinimli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları azaltma ve yaşam kalitelerini artırma hedefimizin ardında da süreklilik arz eden bu yaklaşım yer alıyor. Bugün ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2 milyon 500 binden fazla engelli yaşıyor. İş gücüne katılma oranı ise TÜİK verilerine göre erkeklerde %35,4, kadınlarda ise yalnızca %12,5. Biz, engelli bireylerin toplumsal hayatta yaşadığı sıkıntıların engellerinden değil toplumdaki bariyerlerden kaynaklandığına inanıyoruz. LC Waikiki Limitless koleksiyonu ile bir yandan engelli bireylerin kendi başlarına rahatça giyinebilmelerini sağlayarak bağımsızlıklarını desteklemeyi, diğer yandan da bu koleksiyona paralel farkındalık çalışmaları ile önlerindeki toplumsal bariyerlerin ortadan kalkmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
LC Waikiki, Hamide Doğangün iş birliğiyle, engelli bireylerin modayı kendi şartlarında deneyimlemelerini sağlamak ve engellilikle ilgili toplumsal algıları değiştirmek için yeni adımlar atmaya önümüzdeki dönemde de devam edecek.
Editöre Not:
- Cırt bantlı gömlek ve pantolonlar:
Cırt bantlar giysinin kolaylıkla giyilip çıkarılmasını sağlıyor. Mesela gömleklerdeki bantlar dışarıdan bakıldığında düğme görüntüsüne sahipken aslında içeriden bantlı olarak tasarlandı. Bu da kolay bir şekilde gömleğin giyilip çıkarılmasına olanak sağlıyor.
Pantolonlarda da belde bulunan bantlar, fermuar veya düğme ilikleme gerektirmeden kolayca giyilmesini sağlıyor.
- Tutma aparatlı pantolon:
Pantolondaki tutma aparatları, tekerlekli sandalyedeki bireylerin gerek bacaklarını tutarak kaldırmalarını gerekse de pantolonu yukarı doğru çekmelerini kolaylaştırmak üzere tasarlandı. Yine aynı şekilde yatarak hayatını idam ettiren bireylerin bu bantlardan tutarak doğrulmalarına da olanak sağlıyor.
- Geniş ve fermuar paçalı denim:
Ayağında atel takılı olan kişilerin pantolon paçalarını rahatlıkla genişletebilmesi düşünülerek tasarlandı. Koleksiyonun tamamında olduğu gibi bu ürünü de dileyenler bol paça olarak da kullanabilirler.
- Karın bölgesinde pencere olan zıbınlar:
Karın bölgesinden beslenmek zorunda kalan kişileri düşünerek tasarlanan bir ürün. Ürünün göbek bölgesinde pat açıklığı bulunuyor.
- Kolları çıkabilen mont:
Kol hareketi sınırlı olan dezavantajlı bireylerin dış giyim ürünlerini rahatça giyip çıkarabilmeleri için kolu dışarıdan giydirilip fermuar ile gövdeye birleştirilebilen montlar tasarladık.
- Cırt bantlı sweatshirt ve tişörtler
Ürünlerin omuzlarında yer alan cırt bantlar sayesinde kafa bölgesi genişletilebilen sweatshirtler ve tişörtler sayesinde boyun bölgesinde sorun yaşayan ve düğme ilikleme imkânı olmayan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlandı.