Mutfağın vazgeçilmezlerinden olan çorba, sos ve yemeklerin hazırlanmasında kullanılan, temel sular olarak bilinen et ve sebze sularını baharat karışımlarıyla, keskin aromalı sebzelerle lezzetlendirebilirsiniz.
Yiyeceklerin lezzetini, kalitesini ve besin değerini arttırmak için sebzelerden, baharatlardan karışımlar yapılır. Bu karışımları hazırlarken renk ve tat olarak uyumlu olanları seçmek gerekir.
İşte “Bouquet Garnie” (buke garni) de birkaç sebzenin ve baharatın bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Et ve sebze sularında, soslarda ve bazı yemeklerde kullanılır.
Standart Bouquet Garni(Sebze Buketi) Reçetesi:
Malzeme
1 tutam kuru kekik
3-4 dal maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
2-3 yaprak pırasa veya yarım kereviz sapı
5-6 adet tane karabiber
Yapılışı
Pırasa yaprağını açın.
İçine defne yaprağı, kekik, maydanoz sapı ve karabiberi koyup sıkıca sarın.
Yanmaz iple bağlayın.
Standart Sachet D’epices (Baharat torbası) Reçetesi
Malzeme
1 tutam kuru kekik
3-4 dal maydanoz sapı
1 adet defne yaprağı
5-6 adet tane karabiber
1 diş sarımsak, hafif ezilmiş
Yapılışı
Tek kullanımlık bone veya tülbente tüm baharatları koyun ve bağlayın. Lezzetlendirmek için kullanacağınız yemeğin içine ilave edin.
Mirepoix(Mir-Pua)
Temel soslarda, et ve sebze sularında, çorbalarda, yemeklerde, yemeğin tadını desteklemek için kullanılır. Standart mirepoix’nın yanı sıra pırasa, sarımsak, mantar, zencefil gibi ürünler de kullanılabilir.
Standart Mirepoix Reçetesi:
2 ölçü soğan
1 ölçü havuç
1 ölçü kereviz sapı
Yapılışı:
Sebzeleri ayıklayıp temizleyin ve eşit ölçülerde doğrayın.
İsterseniz soteleyerek kullanın, isterseniz kaynamakta olan et suyuna ilave edin.