Açelya Akkoyun’u hepimiz biliyoruz. O iyi bir oyuncu, tatlı bir anne ve samimi bir kadın. Peki nasıl bir aşçı? İşte bu sorunun cevabı… Şimdi Açelya Akkoyun’un Aysha Dergi için paylaştığı mükemmel yaz tatlılarını tatma vakti. Afiyet olsun!
DOĞUM GÜNÜ PASTASI
Kek için malzemeler
- 165 gr tereyağı
- 300 gr (1,5 su bardağı) şeker
- 130 gr (6 tane) yumurta sarısı
- 350 gr (2.5 su bardağı) un
- 2 paket kabartma tozu
- 160 gr (1 su bardağından iki parmak az) süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya 2 paket toz vanilya
Yapılışı
Not: Bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
Tereyağını bir dakika pürüzsüz olana kadar karıştırın. Şekeri ekleyin, şekeri eklerken bir tutam da tuz ekleyin. Orta hızda 5 dakika karıştırın. Teker teker yumurta sarılarını ekleyin. Un ve kabartma tozunu karıştırıp, eleyin. Süt ve vanilya özütünü karıştırın. Önce unun yarısını, sonra sütün yarısını ekleyin. Kalan un ve sütü de ekleyin. Yağlanmış kek kalıbına dökün ve 180 derecede 45 dakika pişirin.
Ganaj
- 600 ml krema
- 600 gr bitter çikolata (%54 kakao oranı)
Yapılışı
Kremalar tencereye konulur ve ısıtılır. Ilık krema çikolataların üzerine dökülür, karıştırılır. Buzdolabında bekletilir. Mikser ile yüksek hızda çırpılır. Kek hazırlanan ganaj ile kaplanır. Renkli drajeler ve kedi dili bisküvi ile süslenir.
CAKE POPS
Ana Malzemeler
- Çikolatalı Kek
- Buttercream
- 140 gr tereyağı
- 280 gr pudra şekeri
- Beyaz Candy Melts
- Cake Pops çubukları
- Süslemek için şekerlemeler ve renkli gıda kalemi
- Gıda boyası
Buttercream Yapılışı
Oda sıcaklığındaki tereyağını mikser ile çırpın. Pudra şekerini yavaş yavaş ekleyin, krema haline gelene kadar çırpın.
Cake Pops Yapılışı
Keki kırıntı haline gelmesi için rondodan geçirin. Ufalanan keki bir kek kalıbına alın ve kremayı yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Hamur kıvamına gelene kadar krema ilave edin. Kek kuru olmayacak, çok ıslak da olmayacak bir kıvamda olmalı. Krema ile hamur haline gelen kekten bir kaşık ya da dondurma kepçesi yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizde yuvarlayarak minik toplar haline getirin. Minik top haline getirdiğiniz keki bir tepsiye sıralayın. Ve en az 15-20 dakika buzdolabında donana kadar bekletin. Çikolatayı benmari usulü eritin. Çikolata eğer çok yoğun ise, açmak için sıvıyağ eklenebilir. Buzdolabında beklettiğiniz minik kek toplara çubukları batırın. Fakat daha sağlam olması için önce çubukları erimiş çikolataya batırıp keke bu şekilde batırın. Ve 15 dakika buzdolabında çubuklardaki çikolatanın donması için bekletin. Çubuklara batırılmış kekleri her tarafları kaplanacak şekilde benmari usulü erittiğiniz çikolataya batırın. Ve fazlasını silkeleyin. Fazla olan çikolata kekin şeklini bozabilir. Bu işlemi çikolata katılaşmaya başlamadan çok hızlı olarak yapmanız gerekiyor. Gerekli süslemeler yapılınca, oda sıcaklığında bekleyebilir.
VİŞNELİ İRMİK TATLISI
Malzemeler
- 1 kase vişne
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 2,5 çorba kaşığı nişasta
- 6 adet silikon kalıp
İrmikli muhallebisi için
- 2 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı irmik
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardağı toz şeker
Hazırlanışı:
Vişneleri küçük bir tencereye koyun. Suyunu dökün ve pişmeye bırakın. Vişneler pişince bir kaseye suyu dökün, kepçeyle de vişneleri ezin. Bu süzdüğünüz vişne suyunu tekrar küçük bir tencereye dökün. Toz şekerini ilave edip, pişirin. Kaynayınca, nişastayı suyla ezin ve tencereye dökün. Kıvamı koyulaşıp kaynayınca altını kapatın. Silikon muffin kalıplarını ıslatın. Hepsinin yarısına kadar vişneli sosu dökün. Soğumaya bırakın. Mümkünse soğuyunca buzdolabında da soğutun. Beyaz renkli kreması için, sütü başka bir tencereye dökün. Toz şekeri, irmiği, nişastayı ve vanilyayı ekleyin. Çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşıp kaynayınca altını kapatın. Vişneli sos soğuyunca üzerine ilk sıcaklığı çıkmış kremayı paylaştırın. Bu şekilde tekrar buzdolabında soğutun. Servis tabağına tatlınızı ters çevirin. Dikkatli bir şekilde kalıbından ayırın. Üzerini de nane yaprağı ve vişne taneleriyle süsleyin.
UNSUZ ÇİKOLATALI KEK
Malzemeler
- 1 cup bitter çikolata
- 1/2 su bardağı (8 yemek kaşığı) tereyağı
- 3/4 cup toz şeker
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı vanilya ekstresi ,
- 3 büyük yumurta
- 1/2 cup alkali kakao tozu
Yapılışı
Fırını 190 dereceye ayarlayın. Tereyağı ve çikolatayı benmari usulü beraber eritin. Tereyağı ve çikolata eriyince mixer kabına transfer edin. Şekeri ve vanilyayı ekleyerek çırpın. Yumurtaları ekleyin, iyice çırpın. En son kakao tozunu ekleyerek yağlanmış kek kalıba dökün.
25 dakika pişirin. Pudra şekeri ile süsleyin…