Âdete ilişkin bozukluklarının çoğu, zamanla kendiliğinden geçer. Ama uzun sürmeleri halinde doktora başvurmak yerinde olur.
Sık rastlanan bir sorun âdetin görülmemesidir (amenore). Bu, iki biçimde ortaya çıkar: Ergenlik çağından başlayarak hiç âdet kanaması olmaz; herhangi bir nedenle âdetler kesilir. Âdetler sonradan kesilirse, ilk neden olarak akla kadının gebe kalması gelir. Bunun dışında, normal çevrimi bozan ruhsal gerilimler başlıca etkenler arasındadır. Evden ayrılmak, iş değiştirmek ve sevdiği kişi tarafından terk edilmek gibi strese yol açan olaylar, âdet çevrimini bozan ruhsal sarsıntılar yaratabilir. Kişinin test yaptırması, gebe olup olmadığı konusundaki kuşkuyu kolayca giderir.
Genç kadınların üreme organlarında genellikle ciddi hastalıklar görülmez. Ağır ve ağrılı âdetler gibi bozuklukların nedeni jinekolojik muayeneyi de içeren incelemelerle belirlendikten sonra ilaçlarla tedavi edilebilir.
Bazı âdet şikâyetleri, uygulanan korunma yöntemine bağlı olabilir. Doğum kontrol hapları, iki âdet arasında kanamalara yol açabilir. Ancak bu durum genellikle 1-2 ay sonra düzelir. Düzelmezse, daha yüksek dozda sentetik progesteron içeren başka bir doğum kontrol hapı kullanmak sorunu çözer.
Spiral (rahim içine konan doğum kontrol aracı) kullanan kadınların âdetleri biraz daha ağır geçebilir. Çoğu kadın bu korunma biçimini elverişli bulduğundan, söz konusu sakıncaya katlanmaya razıdır. Ancak, spiralin şiddetli rahatsızlıklara yol açması halinde çıkarılması ve başka bir yöntemin denenmesi gerekir.