Ağır kaldırmadan önce yapmanız gerekenler
Ağır kaldırmanız gerektiğinde, işe sarılmadan önce düşünün: “Eşyanın ağırlığı ne kadar? Serbest mi, yoksa yere yapışık mı? Birinden yardım istemek işi kolaylaştırabilir mi?”
Kaldıracağınız eşyaya olabildiğince yaklaşın ve ayaklarınızı bir yanma ya da arkasına değil, iki yanma yerleştirin. Ayaklarınız dengede ve kolayca hareket edebilir durumda olmalıdır.
Omuz ve kalçalarınız aynı yöne bakmalı, herhangi bir yana bükülmüş olmamalıdır. Belinizden değil, kalça ve dizlerinizden bükülün.
Profesyonel haltercileri gözünüzün önüne getirin. Önce bir dizleri üstüne çökerek ağırlığı alır ve omuz düzeyine kaldırırlar; sonra, omuzlarının üstüne çıkarmadan önce sırtlarını düzleştirirler. Hiçbir zaman kalçadan ya da belden öne doğru eğilmezler ve ağırlığı en kısa zamanda yukarı kaldırmaya bakarlar.
Ağır kaldırırken bedenden yararlanma
Doğru yöntemle bedenden yararlanılabilir. Yanlış yöntem ise, yapılan işin bedene zarar vermesine yol açar. Kaldıracağınız nesneyi iyi kavrayın, elinizin kaymasını önlemeye çalışın. Keskin kenarlı bir nesne söz konusu olduğunda iş eldivenleri giyin. Tutulacak yeri yoksa altından ve çevresinden ip geçirin.
Yükü bedeninize yakın tutun. Kolunuzu uzatarak kaldırmak, göğüs, sırt ve omuzlarınıza gereksiz bir yük bindirecektir. Üstelik bu durumda söz konusu yük insana daha ağır gelir. Kollar uzatılarak tutulan bir ağırlık, insanı, bedene yakın tutulana oranla on kez daha fazla zorlar. Ağırlık merkeziniz bel ve kalçalarınızın yakınındadır; taşıdığınız nesnenin ağırlık merkezini, sizinki- ne olabildiğince yakın tutmaya çalışmalısınız. Sözgelimi bir kasa kaldırmak istediğinizde, dizleriniz kasanın iki yanına gelecek biçimde çömelin, sırt kaslarınızı kasın, başınızı kaldırın ve doğrulun. Tek elle bir şey kaldırmaya çalışıyorsanız, yükün bir bölümünü sırtınızdan başka yere vermek için öteki elinizi bir masaya, sandalyeye ya da dizinize yaslayın. İki elinizi de kullanmanız gerekiyorsa, nesneyi yerden kaldırmak için ya çömelin ya da diz çökün.