Akupunkturun kökeni eski bir Çin’ felsefesi olan Tao’culuğa dayanmaktadır. Bu felsefeye göre evrenle bir ve özdeş olan insanın, Ki’ nin verdiği enerji akışı ile yaşamını sürdürdüğüne inanılmaktadır. Bu düşünceye göre bütün deneyimlerimizin birer karşıtı vardır (sıcak-soğuk, gündüz-gece, erkek- kadın). Yin ve Yang bu karşıt güçlere verilen adlardır.
Kurama göre, Yin ve Yang aralarında bir denge sağlayarak birbirlerini tamamlamaktadır. Güçler dengede oldukları sürece sağlığımız yerindedir, ama içimizdeki ve evrenle aramızdaki denge bozulduğunda kendimizi kötü hisseder, hastalanırız.
Akupunkturun amacı, bozulan dengeyi yeniden kurmaktır. Tedavi, akupunktur noktalarına uygulanır. Noktalar derinin altındaki “meridyen” adı verilen çizgiler boyunca dizilmiştir. Eski inanışa göre “meridyen Ter Yin ve Yang enerjilerinin aktığı kanallardır.
Günümüzde Akupunktur
Günümüzün Batılı akupunkturcuların, hala bazı Doğu inançlarına yer vermekle birlikte, yöntemi daha bilimsel biçimde, sinir sistemi bilgilerine dayanarak açıklamaktadırlar.
Derinin altında bir sinir ağı vardır ve bu ağın en önemli kolları, akupunktur noktalarının bulunduğu meridyenlerle aynı yerdedir.
Sinirlerin başlıca işlevlerinden biri, bedenimizin durumuna ilişkin duyu mesajlarını iletmektir. Mesajlar bedenin her yanından gelir ve hastalanan bir organdan geliyorlarsa sinir uçları‘ ağrı olarak algılanan bir alarm işareti verir. Ağrı yansıma biçiminde de olabilir, yani hasta bölgeden değil, başka bir bölgeden gelir. Sözgelimi mide ağrısı karnın üstü ile sırtta ve belde duyulabilir. Sorunun kaynağı ile ağrının duyulduğu yer arasındaki ilişki, iki bölge sinirleri arasındaki bağlantıyla açıklanır.
Her biri bir organla ilişkili olan 12 ana meridyen ve meridyen çizgileri boyunca dizilmiş binden fazla akupunktur noktası vardır. Çizgiler bedenin belli başlı bölümleri (kol ve bacaklar ) boyunca uzanır, el ve ayak parmaklarında sonlanır. Sözgelimi karaciğerin meridyeni, diyafragmadan başlayarak sol bacağın içi “boyunca uzanır ve ayak baş parmağında sona erer.
Devamında Akupunkturun Faydaları