Astım Krizi Nasıl Olur?
Astım boğaz, burun ve ağız gibi hava geçişleri etkileyen kronik iltihaptır. Astımın en belirgin belirtisi nefes darlığıdır. Her yaşta görülebilir. Bu hastalık mutlaka tedavi edilmesi gereken sağlık sorunları arasındadır. Nefes almayı etkilediği için kriz sırasında müdahale edilmediğinde ölüme bile neden olabilir.
Astım Neden Olur?
– Alerji
– Sigara içilmesi
– Hava kirliliği gibi çevresel faktörler
– Obezite
– Stres, gerginlik ve depresyon
– Genetik faktörler
– Çocukluk döneminde akciğer enfeksiyonu
– Erken doğum
– Balık, soya, yumurta, yer fıstığı gibi belirli gıdaların tüketilmesi
– Egzersiz
-Mide ekşimesi
Astım Belirtileri Nelerdir?
– Solunum güçlüğü
– Nefes alma sırasında hırıltı
– Öksürük
– Göğüs bölgesinde sıkışıklık hissi
– Herhangi bir fiziksel aktivite yapılırken çabuk yorulmak
– Sık sık soğuk algınlığına yakalanmak ve öksürük
– Uykuda tedirginlik
Astıma Ne İyi Gelir?
Astıma İyi Gelen Bitkiler ve Otlar
Karanfil: 5 ya da 6 diş karanfil yarım bardak su içerisinde kaynatılır. Ardından süzülür ve içerisine biraz da bal eklenerek tüketilir. Bu işlem günde iki kez yapılabilir.
Astıma Zencefil İyi Gelir mi?
Zencefil, genel sağlık için son derece faydalıdır. Öksürüğü hafifletmek için kullanılmaktadır. Astım tedavisine destek olmak için de kullanılabilir. Eşit miktarda zencefil, nar ve bal karıştırılır. Suya eklenerek günde 2 ya da 3 kez tüketilir.
Alternatif olarak bir çorba kaşığı zencefil suyu bir yemek kaşığı bal ve iki çorba kaşığı kurutulmuş çemen tohumu ile karıştırılır. Geceden suda ıslatılır. Ertesi sabah aç karna tüketilir.
Astımı Ne Geçirir?
Hardal yağı: Biraz hardal yağı ile kafur karıştırılır. Bu karışım hafifçe ısıtılır. Ardından göğüs bölgesi bu karışım ile masaj yaparak ovulur.
İncir: İncir de astım için kullanılan çözümler arasındadır. Kurutulmuş incir geceden suda ıslatılır. Ertesi sabah aç karna tüketilir. Düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Astıma iyi gelen siyah çay ve kahve
Kafein ve çayda bulunan kafein de astım sorunlarını hafifletmek için kullanılır. Bu tür içecekler hava yollarını temizler ve nefes darlığını yatıştırır. Günde en fazla 3 bardak çay ya da kahve içilmesi önerilir.
Astıma İyi Gelen Yağlar
Okaliptüs yağı: Okaliptüs esansı da astım belirtilerini hafifletmek için kullanılır. Birkaç damla okaliptüs esansı bir fincan kaynar suya konulur. Bu sudan çıkan buhar teneffüs edilir. Burun kanallarının açılmasına yardımcı olur.
Astım Bal İyi Gelir mi?
Bal yumuşatıcı etkisi ile astım için son derece etkilidir. Sıcak suya biraz bal eklenerek günde 2 ya da 3 kez tüketilebilir. Alternatif olarak, bir çay kaşığı toz tarçın ile ½ çay kaşığı bal karışımı uyumadan önce tüketilebilir.
Astıma Soğan Suyu İyi Gelir mi?
Soğan güçlü anti enflamatuar özellikler içerir. Hava geçişlerini temizleme yardımcı olur ve bu nedenle astım tedavisinde etkili olarak kullanılabilir. Soğan salata ve yemeklerde bol bol tüketilebilir.
Astıma İyi Gelen Meyveler
Çilek, yaban mersini, papaya ve portakal gibi meyveler, astım belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Özellikle C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi önerilir. Bu besinler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Astıma İyi Gelen Yiyecekler
Somon, ton balığı ve sardalya gibi balıklar tüketilebilir. Özellikle astım nedeni ile oluşan nefes darlığını hafifletmeye yardımcı olur. Beslenme düzeni içerisinde bol bol balık tüketilebilir.
Astım İçin Bitkiler
Hacı bektaşi üzümü (Amla): Hacı bektaşi üzümü de astım hastalığında kullanılmaktadır. Biraz amla ezilir ve bal ile karıştırılır. Karışım düzenli olarak tüketilir.
Astım İçin Bitki Çayları
Bitki çayları tüketilebilir. Özellikle limon suyu ve ezilmiş zencefil ile yapılan çay tavsiye edilmektedir. Meyan kökünden hazırlanan çay da tüketilebilir.