Ayla Turan: ‘Her Heykelimi Benim Çocukluğumdan Fotoğraf Kareleri Diye Tanımlıyorum…’

Çocuk imgeleriyle heykellerinde sıra dışı bir tarza damga vuran Ayla Turan, bizlere geleceğe umut dolu bakan çocuklar gibi pırıl pırıl parlayan heykelleriyle eşlik ediyor…

 Ayla Hanım, Öncelikle Bize Kendinizden Kısaca Bahseder Misiniz?

1973 yılında Almanya – Hamburg’da doğdum. Çocukluk dönemim Almanya ve İstanbul’da geçti.  1992 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümünü kazandım. Dört yıllık bir eğitimden sonra mezun olup kendi atölyemi kurdum. O zamandan beri Yurtdışında ve Türkiye’de sergi, fuarlar ve sempozyumlara katıldım. Dünyanın pek çok ülkesinde büyük boyutlu heykeller gerçekleştirdim. Çin’den Japonya’ya, Hindistan’dan Amerika’ya, Meksika, Burkina Faso, Mısır ve Almanya İtalya, Fransa gibi 30’dan fazla ülkede heykel parklarında, müzelerde heykellerim oldu. Bu, hem dünyayı geziyor olmak hem de farklı şehirlerde kalıcı eserler bırakıyor olmak bakımından benim için mutluluk vericiydi.

Peki, Heykel Aşkı Nereden Doğdu? Heykeltıraş Olmaya Nasıl Karar Verdiniz?

Çocukluğumdan beri sanata ilgim vardı, Ailem de benim bu kadar istekle çalışıyor olmamı destekledi. Heykele yönelmemin bir sebebi de Mimar Sinan Üniversitesine girebilmek için yetenek sınavlarına çalıştığım dönemdeki Lise öğretmenim Fadime Özmen(Tomar) oldu. O da heykel bölümü mezunuydu, belki de farkında olmadan, ilk gençlik yıllarımda onun gibi olmaya çalıştım 🙂 Benim için çok önemli bir örnekti önümde.

Heykellerinizde Genel Olarak Çocuklara Yöneliyorsunuz, Bunun Özel Bir Sebebi Var

Mı?

Bu bir ifade biçimi. Gerek malzeme seçimi gerek formları, kavramsal alt yapısı, hepsi bir bütün aslında. Okul döneminden beri farklı dönemlerdeki heykellerimde farklı malzemelerle çalışmış olsam da, ifade biçimi olarak hep mizah tarafı da olan çocuksu bir tavırla anlatmayı seçtim.

Her heykelimi benim çocukluğumdan fotoğraf kareleri diye tanımlıyorum. Dondurulmuş ‘an’lar. Bu fotoğraf karesinde hiç tanımadığım insanlar da kendini bulabiliyor. Yakın hissetmelerinin sebebi de bu sanırım. Meraklı ve komik bir çocuktum.  Hala çocuk ruhumu koruyorum ve merak duygumu hep canlı tutmaya çalışıyorum.

Sizce Türkiyede Sanata Ve Heykele Gerektiği Kadar Önem Veriliyor Mu?

 Tiyatroların kapatıldığı, konserlerin yasaklandığı bir Türkiye’de sanata değer veriliyor denilemez elbette. Resim ve Heykel belki yerel yönetimlerin desteğiyle kamusal alanlarda yaygınlaşmış olabilir. Ya da kolleksiyonerlerin ilgisi, sosyal medyanın gücüyle daha farklı bir alana yayılmış olabilir ama genelleme yaparsak Türkiye’de maalesef daha çok yol kat etmek gerekiyor gibi görünüyor.

Workshoplar Düzenliyor Musunuz?

Pandemi öncesinde atölyemde farklı disiplinlerden sanatçıların katıldığı söyleşiler yapmaya başlamıştık ama maalesef araya böyle bilinmez bir süreç girdi. Umarım yakın bir zamanda yeniden eskisi gibi buluşup paylaşımlarımıza devam edebileceğiz.

Heykelleriniz Sergileniyor Mu? Nerelerde Sergilendi/ Sergilenecek?

Geçen yıl Pandemi’nin tam yeni başladığı dönem,  kişisel sergimin açılışına denk gelmişti ve PgArt Galerideki sergimi 21Mart’ta online açmak zorunda kalmıştım. Çok ilginç bir deneyimdi hepimiz için.  Şu anda hayatın bu haline biraz daha alışmış durumdayız ama bundan sonraki sergiler buluşmalar hep dijital ortamda olacak gibi görünüyor. Yakın bir zamanda sergi olmayacak ama fuar olabilir. Yine PG Art Galerinin karma sergilerinin olduğu mekânlarda ve Maslak Oto Sanayideki yeni buluşma yerimizde sürekli sergilerimizde eserler görülebiliyor. Bunun dışında yurtdışı çalışmaları da devam ediyor.

 Heykelde Hangi Malzemeleri Kullanıyorsunuz? Hangi Eserleriniz En Çok Seviliyor?

Mermer, granit, bronz, paslanmaz metal vb. malzemelerle çalıştım. Teknik olarak hepsi birbirinden çok farklı. Farklı malzemelerle çalışabiliyor olmak beni biraz daha özgürleştirdi. Son dönemlerdeki heykellerimin malzemesi akrilik boyalı polyester. Pürüzsüz yüzeyleri ve yumuşak formları, çocukların masumiyetini ve pozitif enerjisini destekliyor. Çocukların bu kadar sevilmesinin sebebi de izleyene geçen pozitif duygular. Herkesin böyle karamsar bir dönemde biraz gülümsemeye ihtiyacı vardı sanırım  🙂

Sanatseverler Eserlerinizi Hangi Sosyal Mecralardan Görebilirler?

 Eskiden web sitelerimiz daha aktifti ama son dönemlerde istediğimiz bilgiye daha kolay ulaşılma şekli instagram, web sitelerini unutturdu. İnstagram ve www.aylaturanart.com dan heykellerime ilgilenenler ulaşabilirler.

İnstagramDa Sizi Çok Aktif Görüyoruz… Sosyal Medyayla İlişkiniz Nasıl?

Fena sayılmaz. Sosyal medya, bugün artık hiç olmadığı kadar önemli. Olabildiğince ürettiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. Özellikle sergi açtığım dönemde sosyal medyayı aktif kullanmamız sebebiyle çok kişiye ulaşabildik. Bugün kapı komşumuzla iletişim kuramıyoruz ama dünyanın diğer ucundaki bir sanatsevere sosyal medya sayesinde ulaşabiliyoruz 🙂

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo