Her ay sizler için hazırladığımız Ajanda sayfamız, bu ay da dopdolu. Gelin hep birlikte Aysha Dergi Ocak 2019 Ajandası içerisinde neler var bir göz atalım…
Düzenli olarak kültür sanat etkinliklerine katılmak isteyen okuyucularımıza rehber olması için hazırladığımız Ajanda sayfamız, Ocak ayında da çok dolu. Sergiler, sahneler, son çıkan kitaplar ve vizyona giren en yeni filmler… Hepsi Aysha Ocak 2019 Ajandası içerisinde yer alıyor.
Aysha Ocak 2019 Ajandası
SERGİ
Zaman Değişmeli
Zaman Değişmeli sergisi, jeopolitik bağlamda kontrol altında tutulan zaman algımızı sorguluyor. Sergide yer alan üç sanatçı, bugün pek çok sistem tarafından dayatılan çizgisel zaman anlayışına alışıla gelmişin dışında bir bakış sunuyor.
Cao Fei, Nilbar Güreş ve Raqs Media Collective’in çalışmaları, sınırlı zaman algısının prangalarından kurtulmak için hayata dair alternatif ve paralel yollar öneriyor.
Sergi, üç farklı coğrafyadan; Çin, Türkiye ve Hindistan’dan sanatçıların çizim, video, fotoğraf, yerleştirme ve yeni medya çalışmaları ile zaman kavramına dair farklı düşünce alanları içeriyor.
Sergiyi 17 Mart’a kadar Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.
Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı
İstanbul Modern, “Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı” adlı sergide, Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk profesyonel kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran’ın (1932-1995) eserlerine yer veriyor.
Merih Akoğul’un küratörlüğünde düzenlenen sergi; doğa, soyut, portre, gündelik hayat, Anadolu, İstanbul, yurt dışı gibi farklı konularda 12 yılda çekilmiş, ilk defa gün ışığına çıkan fotoğrafların da yer aldığı bir seçkiyi izleyiciye sunuyor.
Sergide yer alan 86 fotoğraf, yaşasaydı bugün 86 yaşında olacak sanatçıya da bir selam duruşunda bulunuyor.
Sergi, 12 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilir.
Kitap Fuarı İstanbul
İstanbul’un merkezinde kolayca ulaşabileceğiniz yepyeni bir kitap fuarı başlıyor. Türkiye’nin önde gelen yayın evleriyle, en popüler yazarlarıyla buluşmak için şimdiden biletinizi almalısınız.
11 Ocak’ta Zorlu PSM’de açılan 1. İstanbul Kitap Fuarı, on gün boyunca yazarlarla buluşma şansı sunuyor. İmza etkinlikleri, söyleşiler ve çok daha fazlasının yer alacağı fuar, 20 Ocak’ta son bulacak.
SAHNE
Mark Eliyahu
Dağıstan doğumlu besteci, aranjör ve kamança üstadı Mark Eliyahu, 1 Şubat’ta Zorlu PSM sahnesinde! Sürekli üretimde geçen kariyeri boyunca Türk, İran ve Azeri müziği hakkındaki engin birikimini uzun süre zihinlerden çıkmayan performanslarda, hayli prestijli etkinliklerde sergileyen Mark Eliyahu, Filarmoni orkestrasıyla birlikte Nobel Ödülü Gecesi’nde çaldı, Kudüs Piyor Festivali’nden Uluslararası Ud Festivali’ne, Krakow Yahudi Festivali’nden İtalya’daki prestijli Fabrica Festivali’ne dünya festivallerinde hayranlıkla izlendi. Paris Pompidou Center’daki konseri ise şehir efsanesi oldu.
Kürk Mantolu Madonna
Yazılmasının üzerinden yetmiş yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, en çok okunanlar listesinden adı eksilmeyen, Türk okurun baş ucu kitabı Kürk Mantolu Madonna; Türkiye’de ilk defa tiyatro oyunu olarak seyirci karşısına çıkmaya kaldığı yerden devam ediyor.
19 Ocak Cumartesi Uniq Hall’de sahnelenecek oyunda, Engin Alkan projenin uyarlayan ve yöneteni olarak karşımıza çıkarken; Tuba Ünsal, Engin Alkan, Alper Saldıran, Sercan Badur, Lila Gürmen, Sacide Taşaner, Emrah Altıntoprak, Özge Özel, Gökdağ Yalçın, Oya Kaptanoğlu ve Kayhan Yıldızoğlu oyuncuları arasında bulunuyor.
Dansın Ritmi
1-31 Ocak arası her hafta Salı, Çarşamba, Perşembe günleri Hodjapasha’da sahnelenen “Dansın Ritmi”nde Osmanlı Saray dansları ve Anadolu’nun farklı bölgelerinin dansları, oryantal danslar ve ritm show ile harmanlanarak çağdaş bir koreografi ile sunuluyor.
Bu dinamik dans gösterisi 360 derece görsel efektler altında ve muhteşem kostümler ile birlikte tarihi atmosferde izleyenleri büyülüyor. Ayrıca fuaye alanında bulunan “Dervish Experience” sergisini de program öncesinde gezebilirsiniz.
KİTAP
Severek Dinliyoruz
Radyoculuk mesleğinde 25 yılı geride bırakan ve sevilerek dinlenen Nihat Sırdar; samimi, eğlenceli, zaman zaman hüzünlendiren bir dille hikayelerini anlatıyor.
Bu kitabın içinde turneler, oteller, yayınlar, seyahatler, üzüntüler, sevinçler var… Bir fotoğrafın içinden çıkan sayısız hikâye, anı var.
Kimisini okurken “ben de” diyeceğiniz anlar, anılar koleksiyonunuzda yerini alacak. Yıllardır severek dinlediğiniz Nihat Sırdar’ı bir kez daha severek okuyacaksınız.
Düşerken
‘Beni Onlara Verme’ kitabından sonra yeni eseri ‘Düşerken’ ile edebiyat severlerin karşısına çıkan Tarık Tufan, insanı daha çok okumaya sevk eden kurgusu ve bilindik anlatım tarzı ile yine on ikiden vuruyor.
Kitap, ‘’İnsanın en ölümcül yarası içinde, anbean büyüyen gitme hevesidir.’’ sözünü merkeze alarak bambaşka dünyaları olan bir kadın ve erkeğin kesişen hayatlarını konu ediyor.
Çocuklarda Sınırlar
Çocuklar kendilerini güvende hissetmek için sınırlara ve kurallara ihtiyaç duyarlar. Ama bunları oluşturmak ve uygulamaya geçirmek ustalık ve dikkat gerektiren bir konudur; özellikle de zorlama, tehdit ya da kandırmaca gibi yöntemlere başvurmaktan kaçınıyorsanız.
Dr. Henry Cloud ve Dr. John Townsend; çocuğunuzla aranızdaki güvenli ilişkiye zarar vermeden ona tehlikelere karşı önsezi geliştirebileceği, doğru ile yanlışı ve iyi ile daha iyiyi ayırt edebileceği güvenli bir ortam sağlayabilmenize yardımcı olacak pratik bir rehber sunuyor.
SİNEMA
Replikalar
Bilim kurgu sinemasının temel taşlarından olan Matrix, aksiyon filmi Hız Tuzağı ve özgürlüğü iliklerinize kadar hissettiren Kırılma Noktası gibi yapımlarla akıllara kazınan, son yıllarda ise şık aksiyon John Wick serisi ile sinemalarımızda arz-ı endam eden başarılı oyuncu Keanu Reeves’in başrolünü üstlendiği bilim kurgu filminin yönetmen koltuğunda 2008 yapımı “Hain” filmiyle tanınan Jeffrey Nachmanoff oturuyor.
Kefernahum
Lübnan & Fransa ortak yapımı dram filmi, Lübnanlı bir çocuk olan Zain’in hikayesini anlatıyor. Ailesine dava açan küçük Zain’in şikayeti ise ailesinin onu dünyaya getirmiş olmasıdır.
Film Zain’in sıradan bir küçük çocuktan, kendisini istismar eden ailesine baş kaldırıp kaçışına, zekası ve pratikliği ile sokaklardaki yaşam savaşından galip çıkışına ve kendisine yapılan haksızlığın karşısında dimdik duran, 12 yaşındaki genç bir delikanlıya dönüşümünü gözler önüne seriyor.
Nadine Labaki’nin yönetmenliğini üstlendiği filminin başrolünde Zain Al Rafeea yer alıyor. Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştiren film, Toronto, Melbourne, Saraybosna, Zürih, Busan, Londra ve Stockholm gibi uluslararası festivallerde yer aldı; Cannes’dan 3 ödülle döndü.
Aslı Gibidir
Aslı Gibidir, oyuncu olmanın hayalini kuran genç bir kadının yaşadıklarını konu ediyor. Genç bir kız olan Aslı, yıllardır oyuncu olmanın hayalini kurmaktadır. Ailesine bağlı olan genç kız, onların isteğini geri çevirmeyip ilk üniversitesini onların tercihine göre belirler.
Ancak hayallerinden asla vazgeçmez ve yeniden sınavlara hazırlanıp ikinci üniversite olarak özel bir konservatuvarın oyunculuk bölümünü kazanır.
Kendisini hiç bilmediği bir dünyanın içinde bulan ve ‘Dublörler Kulübü’ne adımını atan Aslı, burada bir yandan okul için para kazanırken bir yandan da yeteneğini sergileme imkanı bulur. Adeta ikinci yuvası olduğu ‘Dublörler Kulübü’nde hayatının macerasını yaşayan Aslı’nın yaşamı aşk kapısını çaldığında bambaşka bir hal alır.