Havalar soğuyor, kış yaklaşıyor. Bir sıcak bir soğuk ne giyeceğimizi bilemediğimiz bu havalar büyüklerimizin ‘tam hastalık havası’ dediği zamanlar aslında. Peki, geçiş dönemi diye adlandırdığımız bu dönemde bağışıklık sistemimizi nasıl güçlü tutabiliriz? İşte geçiş zamanlarında bağışıklık sistemimizi güçlendirecek iki önemli yiyecek: soğan ve mandalina.
Soğan
Soğanın doğal antibiyotik olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Hatta yapılan çalışmalar soğan tüketiminin kanser oluşumunu da engelleyebileceğini ortaya çıkarınca soğanı yemeklerimize dâhil etmenin önemi bir kez daha kanıtlandı. Ayrıca soğan kan basıncı dengesini sağlayarak kalp krizi riskini de önler. Havvaların soğuduğu şu günlerde soğanı ister çiğ olarak isterseniz yemeklerinizin içerisinde muhakkak tüketmelisiniz.
Mandalina
Tam bir C vitamini deposu olan mandalina, bize kışın geldiğini de haberdar eden meyveler arasında. Ayrıca; içerdiği zengin ve doğal C vitamini sayesinde bedenimizin hastalıklara karşı direnme gücünü en çok arttıran meyvelerden. Peki, mandalina sadece C vitamini için mi tüketilir? Tabii ki hayır. İçerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu dengelemeye de yardımcı olan mandalina, aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı savaşır. Aynı zamanda mandalina taşınması kolay bir meyve olduğu için geçiş dönemlerinde iyi bir ara öğün alternatifi de olabilir.