Bağışıklık Sisteminin Güçlü Silahı: Kuru Yemişler

Koronavirüs salgının artarak devam ettiği bu dönemde alınan hijyen önlemlerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi için ekstra önlemler alınabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine vurgulayarak kuru yemişlerin sağlık açısından olumlu etkilerini ve hijyen kurallarına bağlı olarak tüketilmesinin gerekliliğini kaleme aldı.

Salgın hastalık sürecinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ekstra önem arz ediyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça besleyici ve sağlıklı atıştırmalık olan kuru yemiş tüketimi olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, “Evde kalarak geçirmeye çalıştığımız bu dönemde karbonhidrat içerikli besinler ve yoğun hayvansal gıdaları öğünlerimizde tüketebiliyoruz. Bu besinlerin bağışıklık sisteminin üzerinde olumlu etkisi bulunmadığı gibi maalesef zayıflamasını da sağlıyor. Çocuklarımız da dahil olmak üzere bağışıklık sistemimizi güçlendirecek gıdaları tüketmeliyiz. Bunların başında kuru yemişler ve kuru meyveler geliyor. Vücudumuzun direnç kazanması için gerekli vitamin ve mineral içeriğine sahip kuru yemişler, ara öğünlerde sağlıklı ve besleyici atıştırmalık olarak da karşımıza çıkıyor. Bu süreçte en çok dikkat etmemiz gereken şey ise kuru yemişleri paketli ambalajlarda almamız. Açıkta satılan kuru yemişler hijyen koşullarını tam olarak sağlayamadığı gibi zararlı bir virüsle bağışıklık sistemimiz üzerinden olumsuz bir etki yaratabilir.” dedi.

Vitamin Alınımına Dikkat!

Vitamin çeşitliliğine ve yararlarına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit, “Bedeni istila eden düşmanları yok eden, düşen enerjiyi artıran, tokluk hissi, insülin dengesi sağlayan C vitamini kaynağı turunçgiller, nar, kivi, kırmızıbiber, brokoli beslenmeye eklenmelidir” dedi. Bağışıklık sistemi hücrelerini artıran vitaminleri ise şu şekilde sıraladı.

  • A vitamini kaynağı havuç, balkabağı, brokoli, domates, ıspanak, yumurta, marul.
  • Hücre duvarlarına bariyer çeken E vitamini zengini fındık, badem, yer fıstığı, ceviz, ay çekirdeği gibi kuru yemişler savunma mekanizmasını güçlendirdiğinden dolayı beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.
  • Çinko yönünden güçlü kabak çekirdeği ve iyi bir çinko ve kalsiyum kaynağı olan badem ise kalsiyum kemik ve diş gelişimi ile birlikte çinko ise DNA, RNA ve çeşitli proteinlerin sentezlenmesinde, yaraların iyileştirilmesinde, bağışıklığın desteklenmesinde önemlidir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit, “İnsan vücudu için son derece önemli bir mineral olan ve bağışıklığı arttıran selenyum; vücudumuzun ve metabolizmanın korunmasında kilit bir rol oynuyor ve kajuda bol miktarda bulunuyor. Vücutta üretilemeyen Omega-3 yağ asidini ise ceviz sayesinde kolayca takviye edebiliriz” ifadesini kullandı.

Her Gün Bir Avuç Kuru Yemiş

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yiğit, “Özellikle badem, fındık, ceviz, antep fıstığı… Bunların hepsini bir avucu geçmeyecek şekilde bir ara öğünde 2-3 kuru kayısıyla veya kuru erikle yenilebilir. Veya karışık olarak satılan paketli kuruyemişlerden küçük, masum bir avuç şeklinde günde 1 veya 2 defa ara öğün yapılabilir. Özellikle de bitki çayıyla birlikte tercih edilirse hem vücudu rahatlatır hem de lif kaynağı olan kuruyemiş ve kuru meyveler, çayla birlikte doygunluk hissini artırır. Çünkü şu an hepimiz sahte açlıklar yaşıyoruz. Aslında tokuz ama duygusal olarak aç hissediyoruz bedenimizi ve dolayısıyla çok daha fazla yemek yiyoruz. Bunun önüne geçebilmenin en masun yolu ise kuru yemişlerdir” dedi.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo nedir