Bakterilerin Etkisi

Bakterilerin etkisi

Kana ve dokulara giren bakterilerin etkisi hemen görülmez. Birkaç saat ile bir yılı aşkın bir süre alan gelişme (ku­luçka) dönemini geçirmeleri gerekir.

Bakteriler ya tifo, menenjit, kızıl gi­bi enfeksiyonlarda olduğu gibi dokula­rı zedeleyerek ya da güçlü kimyasal ze­hirler olan toksinler salarak hastalığa neden olurlar. Besin zehirlenmeleri ve tetanos gibi bakteri hastalıklarında et­ki gösteren toksinlerdir.

Toksinler, besin zehirlenmesinde, ba­ğırsakları tahriş ederek kusma ve ishale yol açarlar; tetanos ve difteride ise si­nir sisteminde ciddi hasara neden olur­lar.

Bedenin savunma sistemi

Enfeksiyona karşı beden, birçok sa­vunma mekanizmasını harekete geçirir. Bunların birincisi iltihaptır. Etkilenen bölgeye kan akımı artar ve kandaki ak­yuvarlar saldırıya geçerek, bakterileri enfeksiyon alanı içine hapsetmeye çalı­şırlar.

Öte yandan, bakterilere karşı saldırı­ya geçecek antikor yapımı başlar. An­cak antikor sayısının etkili olacak dü­zeye erişmesi birkaç gün alır.

Bakteri enfeksiyonu yerleştiğinde, kuşkusuz ilaçlarla da bedene yardım et­mek gerekir. Doktorlar tarafından öne­rilen en etkili ilaçlar, antibiyotikler ve sülfonamid grubu ilaçlardır.

Bakteri enfeksiyonu geçirildikten son­ra bile (enfeksiyon bazen çok hafif ola­bilir), bazı bakteriler zararlı özellikleri­ni koruyabilirler. Bu tür bakteri barın­dıran kişilere “taşıyıcı” denir. En teh­likeli olanlar, tifo ve difteri taşıyıcıları­dır.

Önlemler

Bakteri enfeksiyonları, bakterilerin üreme alanlarının ortadan kaldırılma­sıyla, bakteriler öldürülerek ya da on­lara karşı bağışıklık kazandırma yoluy­la önlenebilir.

Batı’da mikroplu su ve dışkı gibi, bakterilerin üreme yerlerinin yok edil­mesiyle önemli adımlar atılmıştır. Ko­nutların düzenlenmesi, sağlık kuralları­na uygun olmayan çevrelerde üreyen bakteri kaynaklarının yok edilmesi de yardımcı olmuştur.Çevre sağlığının dü­zeltildiği bölgelerde, hastalıklarda bü­yük azalma sağlanmaktadır.

Kaynatma ve güneşten gelen morötesi ışınlar çoğu bakteriyi öldürür. Eşyala­rın üstündeki bakterileri yok etmede de­zenfektanlar, insan bedenindeki bakte­rileri öldürmek için de bedene zarar ver­meyen antiseptikler kullanılabilir. Ama sporlar, ancak yüksek basınç altında sağlanan sıcaklıklarda tam olarak yok edilebilirler.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın