Bayat ekmeklerle yeni lezzetleri deneyimlemeye hazır mısınız? Bu yazımızda sizler için bayat ekmeklerle yeni lezzetlere kapı açıyoruz…
YUMURTALI EKMEK
Yumurtalı ekmek tarifi için yapmanız gereken, 1 adet bayat ekmeği dilimleyerek kesin. Daha sonra 4 adet yumurtayı bir kasenin içerisine kırın ve güzelce çırpın. Çırptığınız yumurtaların üzerine yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı pul biber ve yarım çay kaşığı nane ekleyin hepsini ekledikten sonra güzelce çırpın. Sonrasında tavaya biraz sıvıyağ dökün ve biraz kızmasını bekleyin. Yağ kızdıktan sonra dilimlediğiniz bayat ekmeklerini önce hazırladığınız karışımın içerisinde önlü arkalı bandırın sonrasında tavaya koyarak pişirin. Her iki tarafı da güzelce pişinceye kadar bekletin. Afiyet olsun.
EKMEK ÇANAĞINDA YUMURTA
Ekmek çanağında yumurta tarifi için yapmanız gereken, 3 adet küçük yuvarlak bayat ekmeğinizin üst kısımlarını kapak şeklinde kesin ve iç kısımlarını da kaşıkla çıkartın. Sonrasında 2 adet yeşilbiberi ikiye kesin. 2 dal taze soğanı da ince ince kıyın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı işe 1 yemek kaşığı tereyağını küçük bir tencerede iyice kızdırın. Sonrasında yapmanız gereken, malzemeleri önce yeşilbiberi ardından taze soğanı tavaya ekleyerek orta ateşte soteleyin. Ardından yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi karışıma ekleyin ve ocağın altını kapatın. Karışımın soğuması için biraz bekletin ardından karışımın içerisine 1 su bardağı rendelenmiş kaşar ekleyerek iyice karıştırın. Oluşan karışımı ekmek içlerine dökün ve her ekmeğin içerisine bir tane yumurta kırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika yumurtalar pişene dek bekletin. Dilerseniz üzerine maydanoz ekleyerek süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
BAHARATLI KRUTON
Baharatlı Kruton tarifi için yapmanız gereken, 2 diş sarımsağı soyup ezin ardında ince ince doğrayın. Daha sonra 4 dilim tam buğday bayat ekmeğinizi küp şeklinde küçük küçük kesin. Ardından 3 dal tazem kekik yaprağını ayıklayın ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen, bir çay kaşığı pul biber ve ince kıyılmış sarımsağı bir kase içerisine ekleyin. Daha sonra küp şeklinde kestiğiniz bayat ekmeğinizi kase içerisinde hazırladığınız karışımla harmanlayın ve ekmeklerinizi yağlı kağıtlı fırının içerisine tepsiye alın. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında ekmekleriniz kuruyana kadar bekletin. Hazırladığınız baharatlı krutonları bir kavanoza alıp çorba yanına servis etmek için kenara kaldırın.
FIRINDA EKMEK DİLİMLERİ
Fırında ekmek dilimleri tarifi için yapmanız gereken,4 adet kültür mantarını sap kısımlarını keserek ince ince dilimleyin. Sonrasında 8 adet kiraz domatesi ortadan ikiye kesin. Ardından ayıklanmış 4 dal maydanozu ince ince güzelce kıyın. Sonrasında bir kasenin içerisine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı kekik, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Ardından içerisine 2 yemek kaşığı zeytin ve mantarı ekleyin. Hazırladığınız karışımı bayat ekmeğinizin üzerine yayın ve üzerine domates dilimleri de ekleyin. Yağlı kağıtlı tepsinin üzerine ekmekleri yerleştirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 10 dakika kızartın. Afiyet olsun.