Bayat Ekmeklerinizi Böyle Değerlendirin!

Beslenmemizin vazgeçilmez ve temel besin kaynağı olan, eskiden bu yana kutsal (nimet) olarak kabul edilen ve insanoğlunun en çok üretip tükettiği ekmek, ekonomik ve doyurucu olmanın yanı sıra günlük besin ihtiyacımızın büyük yüzdesini de karşılıyor. İsraf etmemeye gayret göstersek de ne yazık ki en çok israf edilen gıda ürünü olarak da biliniyor. Ekmek, çabuk bayatlayabilir fakat bunu en güzel şekilde değerlendirmek için sizlerle paylaştığımız bu iki tarife bir şans verin…

BAYAT EKMEK PİZZASI

Malzemeler:                                                           

  • 1 adet bayat ekmek
  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 10 dilim sucuk
  • 50 dilim salam
  • 2 adet sosis
  • 4 adet mantar
  • 1 su bardağı kaşar peynir

 

Sos için:

Domates püresi

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Kekik ve pul biber

Hazırlanışı:

  • Tepsiyi yumuşak margarinle yağlayıp unlayın.
  • Robottan geçirilen ekmeği, yumurta ve süt ile iyice karıştırılarak yumuşak bir hamur oluşturun.
  • Hazırlanan karışımı elle tepsiye yayın.
  • Üzerine domates püresi, zeytinyağı, kekik ve pul biberden oluşan sosu fırça ile sürün.
  • Sucuk, salam, sosis ve mantarları küçük küçük doğrayın.
  • Peyniri rendeleyin.
  • Pizza hamurunun üzerine sucuk, salam ve sosis ile mantarlar koyun.
  • Üzerine rendelenen kaşar peyniri serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında peynir iyice eriyene kadar pişirin.
  • Dilimlenen pizzayı sıcak olarak servis edin. Afiyet Olsun!

 

FİLİZ ÇATALKAYA ORHAN

 

BAYAT EKMEKTEN YAŞ PASTA

Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt
  • 1 adet süt kreması
  • 1 adet çikolata (40 gram)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 6 adet bayat hamburger ekmeği

 

Üzeri için:

  • Süt kreması
  • 1 adet bitter çikolata (80 gram)
  • 3 yemek kaşığı şeker

 

Hazırlanışı:

  • Kek kalıbını yağlayın.
  • Ekmekleri ortadan ikiye bölün.
  • 1 su bardağı süte 2 kaşık şeker ilave edip, ekmekleri ıslatın ve kalıbın altı ile yanına doğru dizin.
  • 4 su bardağı süte; un, nişasta, şeker, süt kreması ve çikolata eklenerek kremayı hazırlayın.
  • Dizilen ekmeklerin ilk katına krema koyun.
  • İkinci kat ekmeklere yine aynı işlemi yapın.
  • Yine krema döküp dolapta bir gece bekletin.
  • Pastayı kalıptan çıkarıp hazırlanan çikolata sosunu pastanın üzerine dökün.
  • Dilimleyerek servis yapın. Afiyet Olsun!

SEMRA UYAR

 

*Bu tarifler Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün ‘’Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri’’ adlı kitabından alınmıştır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın