Ramazan Bayramında sevdiklerimizle bol muhabbetli bir sabaha uyanırken kahvaltımızda leziz reçeller olmazsa olmaz diyoruz… Bayram sofralarının lezzeti reçel tariflerini sizler için derledik…
KAYISI REÇELİ
Malzemeler
- 2 Kg Kayısı
- 2 Kg Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu
Hazırlanışı:
- İlk önce kayısıları güzelce yıkayın ardından ikiye bölün.
- Sonra çekirdekleri fındık kıracağı ile kırın ve içlerini çıkartın.
- Kayısıları tencereye alın ve üzerine toz şeker dökün.
- Çekirdekleri de dökerek tencerenin kapağını kapatın ve 6 saat dilerseniz gece boyunca bekletin.
- Diğer gün 35 dakika kaynatın.
- Ocaktan almadan on dakika önce limon ve tuzunu da ekleyin.
- İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın ve reçeli kavanozlara doldurarak sıkıca kapatabilirsiniz.
MÜRDÜM ERİĞİ
Malzemeler
- 1,5 Kg Mürdüm Eriği
- 1,5 Kg Şeker
- Yarım Limon Suyu
Hazırlanışı:
- İlk önce erikleri yıkayın ve suyunu güzelce süzün.
- Sonra erikleri dörde bölün ve üzerine şeker ekleyerek bir gece boyunca bekletin.
- Diğer gün kaynatın ve kaynadıktan sonra altını biraz kısarak pişirmeye devam edin.
- Pişerken üzerinde oluşan köpükleri yavaş yavaş alın.
- Koyulaştığında bir çay tabağına bir kaşık reçel dökün ve buzdolabının üst gözünde soğutun. Koyulaştığında altını kapatın. Daha sıvıysa biraz daha kaynatın ya da altını daha çok açın.
- Altını kapatmadan 10 dakika önce limon suyunu eklemeyi unutmayın.
- Ardından ocağı altını kısın ve reçeli kavanozlara dökün ve ters çevirerek sabaha kadar bekletin.
ARMUT REÇELİ REÇELİ
Malzemeler
- 6 Tane Armut
- 3 Su Bardağı Şeker
- 1 Yemek Kaşığı Limon Suyu
Hazırlanışı:
- İlk önce armutlar güzelce soyulur ve dörde bölünerek içindeki çekirdek alınır.
- Ardından tencereye hazırlanan armutlar eklenir ve üzerine limon suyu eklenir en üste ise şeker konulur.
- Önce yüksek ateşte kaynatılır sonra ocağın altı kısılarak tencerenin kapağını kapatmadan 2 saat kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
- Bu sırada küçük cam kavanozlar sıcak suda bekletilmeli.
- Isınmış kavanozlara reçel sıcak konulur ve kapakları sıkıca kapatılarak kavanozlar ters çevrilir. Reçel soğuduktan sonra boz dolabında saklanabilir.
ELMA REÇELİ
Malzemeler:
- 3 Adet Elma
- 2 Su Bardağı Toz Şeker
- 1,5 Su Bardağı Su
- 1 Adet Kabuk Tarçın
- 2-3 Damla Limon Suyu
Hazırlanışı:
- İlk önce elmaları yıkayarak çok ince soyun.
- Ardından ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın ve elmaları küp küp doğrayarak kararmaması için suda bekletin.
- Bu sırada 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı suyu tencere içerisine alın ve kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra kabuk tarçını da yıkayarak doğradığınız elmalarla beraber kaynayan şerbetin içerisine alın.
- Ara sıra karıştırarak 45 dakika kadar kaynatın.
- Pişmeye yakın 3 damla limon suyu da ekleyerek ocaktan alabilirsiniz.
- Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağızlarını iyice kapatmaya öze gösterin.
ÇİLEK REÇELİ
Malzemeler:
- 2 Kilo Çilek
- 2 Kilo Toz Şeker
- Yarım Limon Suyu
Hazırlanışı:
- Öncelikle çilekler güzelce yıkanır.
- Ardından iki kilo şekeri çileklerin üzerine dökerek gece boyunca bekletin.
- Sabah ocağa alın ve orta ateşte köpükleri kaşıkla alarak kaynatmaya başlatın.
- 45 dakika boyunca kaynatın ve ocaktan almaya yakın limon eklemeyi unutmayın.
- Çilek reçelini sıcak sıcak kavanozlara ekleyin ve ağızlarını iyice kapatın.