Bayram Kahvaltılarının Vazgeçilmezi ‘Reçel’

Ramazan Bayramında sevdiklerimizle bol muhabbetli bir sabaha uyanırken kahvaltımızda leziz reçeller olmazsa olmaz diyoruz… Bayram sofralarının lezzeti reçel tariflerini sizler için derledik…

 

KAYISI REÇELİ

Malzemeler

  • 2 Kg Kayısı
  • 2 Kg Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu

 

Hazırlanışı:

  • İlk önce kayısıları güzelce yıkayın ardından ikiye bölün.
  • Sonra çekirdekleri fındık kıracağı ile kırın ve içlerini çıkartın.
  • Kayısıları tencereye alın ve üzerine toz şeker dökün.
  • Çekirdekleri de dökerek tencerenin kapağını kapatın ve 6 saat dilerseniz gece boyunca bekletin.
  • Diğer gün 35 dakika kaynatın.
  • Ocaktan almadan on dakika önce limon ve tuzunu da ekleyin.
  • İstediğiniz kıvama geldiğinde ocaktan alın ve reçeli kavanozlara doldurarak sıkıca kapatabilirsiniz.

 

MÜRDÜM ERİĞİ

Malzemeler

  • 1,5 Kg Mürdüm Eriği
  • 1,5 Kg Şeker
  • Yarım Limon Suyu

 

Hazırlanışı:

  • İlk önce erikleri yıkayın ve suyunu güzelce süzün.
  • Sonra erikleri dörde bölün ve üzerine şeker ekleyerek bir gece boyunca bekletin.
  • Diğer gün kaynatın ve kaynadıktan sonra altını biraz kısarak pişirmeye devam edin.
  • Pişerken üzerinde oluşan köpükleri yavaş yavaş alın.
  • Koyulaştığında bir çay tabağına bir kaşık reçel dökün ve buzdolabının üst gözünde soğutun. Koyulaştığında altını kapatın. Daha sıvıysa biraz daha kaynatın ya da altını daha çok açın.
  • Altını kapatmadan 10 dakika önce limon suyunu eklemeyi unutmayın.
  • Ardından ocağı altını kısın ve reçeli kavanozlara dökün ve ters çevirerek sabaha kadar bekletin.

ARMUT REÇELİ REÇELİ

Malzemeler

  • 6 Tane Armut
  • 3 Su Bardağı Şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Limon Suyu

 

Hazırlanışı:

  • İlk önce armutlar güzelce soyulur ve dörde bölünerek içindeki çekirdek alınır.
  • Ardından tencereye hazırlanan armutlar eklenir ve üzerine limon suyu eklenir en üste ise şeker konulur.
  • Önce yüksek ateşte kaynatılır sonra ocağın altı kısılarak tencerenin kapağını kapatmadan 2 saat kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  • Bu sırada küçük cam kavanozlar sıcak suda bekletilmeli.
  • Isınmış kavanozlara reçel sıcak konulur ve kapakları sıkıca kapatılarak kavanozlar ters çevrilir. Reçel soğuduktan sonra boz dolabında saklanabilir.

 

ELMA REÇELİ

Malzemeler:

  • 3 Adet Elma
  • 2 Su Bardağı Toz Şeker
  • 1,5 Su Bardağı Su
  • 1 Adet Kabuk Tarçın
  • 2-3 Damla Limon Suyu

 

Hazırlanışı:

  • İlk önce elmaları yıkayarak çok ince soyun.
  • Ardından ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın ve elmaları küp küp doğrayarak kararmaması için suda bekletin.
  • Bu sırada 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı suyu tencere içerisine alın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra kabuk tarçını da yıkayarak doğradığınız elmalarla beraber kaynayan şerbetin içerisine alın.
  • Ara sıra karıştırarak 45 dakika kadar kaynatın.
  • Pişmeye yakın 3 damla limon suyu da ekleyerek ocaktan alabilirsiniz.
  • Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağızlarını iyice kapatmaya öze gösterin.

 

ÇİLEK REÇELİ

Malzemeler:

  • 2 Kilo Çilek
  • 2 Kilo Toz Şeker
  • Yarım Limon Suyu

 

Hazırlanışı:

  • Öncelikle çilekler güzelce yıkanır.
  • Ardından iki kilo şekeri çileklerin üzerine dökerek gece boyunca bekletin.
  • Sabah ocağa alın ve orta ateşte köpükleri kaşıkla alarak kaynatmaya başlatın.
  • 45 dakika boyunca kaynatın ve ocaktan almaya yakın limon eklemeyi unutmayın.
  • Çilek reçelini sıcak sıcak kavanozlara ekleyin ve ağızlarını iyice kapatın.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın