Bayrama Özel Lezzetler

Herkese merhaba. Bugün sizler için bayram sofralarınızı süsleyecek, birbirinden güzel lezzetli tarifler hazırladım. Şimdiden afiyet olsun 😊

Minel Çelik

 

KEŞKEK

 

Malzemeler

1 kg aşurelik buğday

1 kg kemiksiz et (isteğe göre tavuk eti)

3 yemek kaşığı tereyağı

5 litre su

Yeteri kadar tuz

 

Yapılışı

Akşamdan ıslatılmış buğday, soğuk suyun içine atılır ve pişmeye bırakılır. Buğdaylar çatlayana kadar pişirilir. Arada dibi tutmasın diye karıştırılır. Tuzu ilave edilir ve bir süre daha pişirilir. Diğer yandan haşlanmış etler ufak parçalar halinde didiklenir. Buğdayların çatlayıp yumuşadığından emin olunca didiklenmiş etler ilave edilir. Tahta kaşıkla ezilerek karıştırılır. Altı kapatılır. Tereyağı tavada kızdırılır. Keşkeğin üzerine gezdirilir. Sıcak servis edilir.

 

 

YAPRAK SARMASI

 

Malzemeler

2 bağ üzüm yaprağı (tercihe göre karalahana)

2 adet kuru soğan

2,5 su bardağı pirinç (isteğe göre bulgur)

1 demet maydanoz

1 yemek kaşığı salça

1-2 diş sarımsak ( isteğe göre)

Pul biber

Sıvıyağ

Yeteri kadar tuz

 

Yapılışı

Yapraklar temizlenir, ayıklanır ve sap kısmı yaprak kısmından ayrılır. Derin bir tencerede haşlanır. Soğanlar ince ince doğranır. Pirinç seçilir ve yıkanır. Tavada sıvıyağ, soğan salça, sarımsak koyulur ve pul biber ilave edilir ve güzelce karıştırılır. Haşlanan yaprağın damarları alınır. Sarma işlemi bittikten sonra üzerine soğan doğranır, salçalı su ve tuz ilave edilir, kısık ateşte pişirilir. Daha sonra sıcak servis edilir. Afiyet olsun 😊

 

 

SU BÖREĞİ

 

Malzemeler

 

1 kilo buğday unu

1 tatlı kaşığı tuz

5 adet yumurta

1 çay bardağı süt

2 su bardağı su

İç Malzemeler

250 gr beyaz peynir

1 su bardağı sıvıyağ

1 demet maydanoz

 

 

Yapılışı

 

Un genişçe bir kaba koyularak ortası havuz şekilde açılır. İçine yumurtalar kırılır, tuz ve süt ilave edilir. Süt ve yumurta elle çırpılır, un dıştan içe doğru yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulmaya devam edilir. Yoğrulan hamur unlanmış tezgâh üzerine alınır. Silindir şeklinde yuvarlanır. Mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır ve orta kalınlıkta açılır. Açılan yufkalar bir beze üzerine serilir. 5 litre su genişçe bir tencerede kaynatılır. Kaynayan suya 2 yemek kaşığı tuz atılır. Ayrı bir kapta da soğuk su hazırlanır içine bir miktar tuz atılır. Yufkalar kaynamış suya yavaş yavaş batırılır 30 saniye haşlanır. Tahta kaşık yardımıyla süzgece alınır ve soğuk suya atılır. Süzgeç yardımıyla sudan çıkartılır temiz bir bez üzerine alınır, yağlanmış tepsiye 4 kat yufka serilir. Her katına 1 ‘er yemek kaşığı sıvıyağ sürülür. Üzerine maydanozlu peynir serpilir. Diğer 4 yufka da bir katına 1’er yemek kaşığı sıvıyağ sürülerek serilir. Son olarak üzerinden sıvıyağ gezdirilir. 180 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Daha sonra ister sıcak, isterse de ışık servis edilir.

 

LOKMA TATLISI

 

Malzemeler

 

2 su bardağı un

Yarım paket yap maya

2 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı süt

1 adet yumurta

Yeteri kadar su

Şerbeti için,

4 su bardağı toz şeker

2,5 su bardağı su

 

Yapılışı

 

Derin bir kaba un ve toz şeker koyulur. Başka bir yerde yaş maya süt ile eritilir. Unun ortası havuz şeklinde açılır. İçine eritilmiş maya ve süt ilave edilir karıştırılır. Daha sonra eritilmiş tereyağı ve kar haline getirilmiş yumurta akı da eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Tavaya sıvı yağ koyulur, hamurdan kaşık yardımıyla alınır ve kızartılır. Şerbeti için ise toz şeker ile su kaynatılır ve soğutulur. Lokmalar soğumuş şerbetin içine atılıp, birkaç dakika karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınarak servis edilir. Afiyet olsun 😊

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

frg yazılım