Ramazan ayı ile yaz beslenmesi arasındaki en mühim fark akşam erken saatte ve hafif beslenmeyi önermemiz oluyor. Ramazan’da geç saatte iftar ve çok geçmeden sahur yapıldığı için beslenme saatleri normale göre farklılık gösteriyor… Peki, oruçla geçen bu kutsal aydan sonra bayramda nasıl beslenmelisiniz?
Ramazan sonrası yavaş yavaş vücudu sabah kahvaltısına alıştırmak gerekli. Oruç tutanlar iftar saatlerinde ve gece saatlerinde bir acıkma yaşayacak. O saatlerde kesinlikle yemek yenmemeli. Bu acıkma bir bardak su içip geçirmeli ve sabah saatinde de mutlaka kahvaltı yapılmalı. Dolayısıyla beslenme saatini erkene çekmek önemli…
Sabah kahvaltılarında yapılan en büyük hata, 1 ay belirli saatlerde kısıtlamalardan sonra, üst üste peş peşe içilen koyu siyah çay, tüketilen fazla miktarda kahve, yenen tatlılar… Bu nedenle ilk gün özellikle bol sıvı alın, böbrekleri çalıştırın hücreleri sulandırın, yeterince kaliteli özlediğiniz şeyleri yiyin. Asla ama asla feci miktarda yüklenip durmadan oturup yemeyin. Gün boyu istirahat etmeye alışmış bir sistemi yani uyuyan bir bebeği sarsarak uyandırmayın. Bayramda tabii ki tatlı da yenilecek, ama hamur işi, margarinli, kızartma tatlılar olmamalı bunlar. Örneğin tulumba tatlısı sadece beyaz un, beyaz şekerden ibaret. Kaliteli ve bol fıstıklı baklavadan veya Erzurum’un çok lezzetli benim de bayıldığım kadayıf dolmasından bahsetmiyorum.
Az şekerli cheesecake, fırında elma, fırında ayva ve fırında armut, vişneli kompostolar veya sütlü tatlılar. Yani bu tarz hafif sütlü, proteinli mümkünse bol fıstıklı, bademli, cevizli, Hint fıstıklı, Antep fıstıklı, çam fıstıklı yani besin değeri artırılmış, glaselik indeksi düşük beyaz unun pek olmadığı, kızartma olmayan tatlılar tercih edilmeli.
Bayramın ilk günü herkesin büyük sorunu gaz… Çünkü uzun bir istirahattan sonra tatlılar, yemekler baklavalar insanda büyük bir gaz sıkıntısı yaratır. Onun için de rezene iyi gelir. Et kızartılmadan yenmeli. Biz hafif yakarak yiyoruz eti bu hiç iyi bir şey değil. Etin ortası biraz pembe kalmalı bu daha sağlıklı olur. Ayrıca kimyon kullanmanın et yerken çok faydası var. Ramazan sonrası bol bol hareket yapın yürüyün, egzersiz yüzme gibi sporları yapın. Özellikle bayramda bol bol güneşe çıkmaya gayret edin. Yüzünüz kolunuz gibi özellikle leke olacak yerlerinizi koruyarak veya ince beyaz giyerek bol güneş ışığını almaya gayret edin ama en az 20 dakika güneşlenin bayramda. Bu arada hazmettirici alkali çaylar, yasemin çayı, beyaz çay, yeşil çay, rezene çayı, anason çayı, papatya çayı, matte çayı, bunlarda genelde şifalı ve güzel çaylar içilmesinde de fayda var. En büyük sorun kan şekerinin fırlaması, acı badem, Yahudi baklası, kekik suyu, mahlep, kuş unlu lapası veya kaynayarak lapa haline gelmiş kuşburnu bunlar şeker düşürmeye veya dut yaprağı çayı, bunlar yükselen kan şekeri dengeleyerek baya düşürüyor.
Bir de aynı zamanda krom hapları öneriyorum. Bayramda eğer bol tatlı yiyecekseniz her sabah bir tane krom hapı alın. Bu şekilde kan şekeri aşırı fırlamaz, ateş basması gibi şeyler olmaz.