Malum sağlık her şeyin başında geliyor. Hiç beklenmedik anda gelen sağlık sorunları da hayatımızı alt üst edebiliyor. Bu hastalıklardan biri de beyin kanaması… Peki beyin kanamasını anlamak mümkün mü? Beyin kanaması belirtileri nelerdir? Sizler için araştırdık…
Hayatın bu kadar stresli ve yoğun geçtiği zamanlarda birbirinden farklı sağlık problemleri ile karşılamama ihtimalimiz yok diyebiliriz. Psikolojik problemler bile birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Hiç ummadığınız anda yaşacağınız bir beyin kanaması tüm hayatınızı alt üst edebilir. Peki beyin kanaması nasıl anlaşılır?
Hemen her yaşta hem kadın hem de erkeklerin geçirilebileceği beyin kanaması, yaş, cinsiyet tanımıyor. Ama beyin kanaması geçirmeden önce gerçekleşecek olan semptomlarla önlem almak mümkün.
Yüksek tansiyon, anevrizma gibi bazı hastalıklar beyin kanaması riskini arttırabiliyor. Bu hastalıklara sahip kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken durumlar var. İsterseniz öncelikle beyin kanaması nedir ona bir değinelim.
Beyin Kanaması Nedir?
Beyin kanaması, beyni beslemekte olan damarlardan bir veya birden fazlasında bulunan kanın damar dışına sızıntı yapması nedeniyle beslenmekte olan bölgenin görevini yerine getirememesine sebep olan bir hastalıktır.
Beyin kanaması, meydana geldiği bölgeye göre daha az ya da daha fazla hasara sebep olabilir. Kaftası içerisindeki herhangi bir noktada meydana gelen kanamalara intrakraniyal kanama, beyin içinde yer alan kanamalara ise intraserebral kanama adı veriliyor. Kafatası ile beyin arasında oluşan kan pıhtısının, beynin dura olarak adlandırılan sert kaplamasının altında veya üstünde olması durumu subdural veya epidural hematom olarak isimlendiriliyor. Bu iki hematom, çarpma, düşme ya da travma sonrası meydana geliyor.
Beyin Kanaması Belirtileri!
İster genç, ister yaşlı olun beyin kanaması geçirdiğinizi anlamanız sizi bir anlamda koruyacaktır. Ne kadar erken müdahale edilirse bu hastalıkla baş etmek o kadar kolay olacaktır. O yüzden beyin kanaması geçirdiğinizi sandığınız zamanlarda aşağıdaki belirtilere bakarak bu hastalığı yaşayıp yaşamadığınızı kolaylıkla anlayabilirsiniz.
- Aşırı şiddetli ve ani baş ağrısı
- Görmede zorlanma
- Yutkunmada zorlanma
- Dengede duramama
- Koordinasyon kayıpları
- Konuşurken zorlanma
- Uyuşukluk hali
- Bilinç kaybı
- Nöbet
- Tüm bunları takriben kusma
- Kol ve bacaklarda tutmama ya da güçsüzlük gibi belirtilerin bir ya da birkaçını gözlemliyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gidip, alanında uzman hekimlere muayene olmanız gerekir.
Beyin Kanaması Sebepleri!
Bu kadar ciddi bir hastalık olan beyin kanaması sebepleri nelerdir? Sağlıklı olan ya da sağlıklı olduğunu zanneden kişi neden beyin kanaması geçirir? Beyin kanamasına neden olan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kafa travmaları
- Hiper Tansiyon bilinen adı ile Yüksek Tansiyon hastalığı
- Anevrizma (Atar damarın çeperinde meydana gelen ur şeklindeki şişkinliğe anevrizma adı verilir)
- Beyinde yer alan tümör ya da tümörler
- Karaciğer hastalıkları
- Kan damarında yer alan bazı anormallikler
- Amiloid anjiyopati (kan damarı duvarlarında meydana gelen anormalliğe verilen isimdir. Çoğunlukla yaşlanma ve yüksek tansiyon hastalarında gözlenir.)
- Vücutta meydana gelen kan ya da kanama bozuklukları
- Uyuşturucu madde, alkol tüketimi.
Tedavisi düzgün yapılmadığı zaman kalıcı hasarlara yok açabilecek olan beyin kanaması nasıl anlaşılır? Beyin kanamasını fark etmek mümkün müdür? Şimdi sizlere fark etmeniz halinde önleminizi alabileceğiniz beyin kanaması belirtilerini sıralayacağız. Beyin kanaması ne kadar erken fark edilirse, beyinde bırakacağı hasar o kadar az olacaktır.