Beyin Yorgunluğu Nedir?
Hayatımızda farklı olumsuzluklar nedeni ile karşılaştığımız ve özellikle iş yaşamımızı etkileyen beyin yorgunluğu son yıllarda sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır.
Düşünme kabiliyetimizin elimizden alındığı hissini doğuran beyin yorgunluğu teknolojinin bizlere sunduğu nimetlerin yan etkileri olarak karşılaşılabilmekle birlikte işyerinde fazla haddinden fazla sorumluk alma, her gün yaşanılan trafik eziyeti ve monotonlaşan hayatınızda bu problemle karşılaşmanıza neden olabilir.
Beyin Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?
Beyin yorgunluğu belirtileri arasında en sık rastlanılan çalışan kişilerin iş hayatlarındaki başarı grafiklerinin düşmesi ve sorunlar karşısında gerekli önlemleri alamamaları ile kendini göstermektedir. Unutkanlık başta olmak üzere dikkat ve algılama eksikliği, tahammülsüzlük, depresif hareketler bu sorunun belirtileri arasında yer almaktadır. Çalışan kişilerin yazışmaları defalarca okumasına rağmen anlayamaması, görevlerini gerektiği gibi yerine getirememesi de beyin yorgunluğu problemi ile birlikte gelen alarm sinyalleri arasında yer almaktadır.
Beyin Yorgunluğunun Nedenleri Nelerdir?
Beyin yorgunluğunun nedenleri arasında sonbahar aylarının gelmesi ile birlikte yaşanabilen depresyon hali bu sorunu tetikleyen etkenler arasında yer alabilmektedir. Farklı nedenlerle yaşanılan uzun süreli stresli yaşam beyin yorgunluğuna yakalanılmasına zemin hazırlamakla birlikte yoğun iş temposu da sizin bu problemle karşılaşmanıza neden olacaktır. Teknolojik ürünlerin kullanımı ile artan bu sorun elektromanyetik dalgalarla da gelebilmektedir. Vücudumuzun düşmanı alkol ve sigara farklı organlarımıza zarar verdiği gibi beynimizin de yorulmasına ve hayat kalitemizi düşürmesine neden olabilmektedir. Demir, B12 başta olmak üzere farklı vitamin eksiklikleri de beyin yorgunluğu yaşamanızın sebepleri arasında yer alabilmektedir.
Beyin Yorgunluğuna Karşı Alınabilecek Tedbirler
Beyin yorgunluğuna karşı alınabilecek tedbirler arasında öncelikle stres yaratan ortamlarda uzak durulmaya çalışılması gerekmektedir. Hayat akışınızı daha dingin bir hale getirmeye çalışmanız ve bir sürede olsa tatile çıkılarak beyninizi dinlendirmeniz sorunun çözülmesi yolunda atılabilecek önemli adımlar arasında yer almaktadır. Çalışma ortamınızda sizin rahatsız olmanıza neden olan farlı etkenler olabileceği gibi bunların bulunarak önüne geçilmeye çalışılması da yağılması gerekenler arasında bulunmaktadır. Gençlerin okul, sınav veya farklı streslerle de yaşayabildiği bu sorunun önüne geçilmesi için farklı aktivitelerle uğraşmasına yönlendirilmesi faydalı olabilir. Düzenli egzersiz yapmanız ve özellikle günlük en az yarım saat yürüyüş yapmanızın beyninizin sağlığı açısından da çok faydasının olacağı uzmanlar tarafından savunulmaktadır.
Beyin Yorgunluğuna İyi Gelen Şeyler
Beyin yorgunluğuna iyi gelen besinler arasında ceviz başta olmak üzere, fındık, badem, kuru üzüm, böğürtlen, elma, çay, sıcak kakao, sebzeler ve meyveler gelmektedir.