İstanbul’un en önemli endüstri mirası yapılarından Beykoz Kundura’nın geçmişine bugünden bakan Kundura Hafıza Derneği’nin düzenlediği çocuk atölyeleri 7 Ağustos Cumartesi günü Beykoz Kundura’da başlıyor. “Kundura Dedektifleri İz Peşinde” ve “Kundura Fabrikası’nda Bir Gün” başlıklarını taşıyacak ve Ağustos ayı boyunca Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleşecek atölyeler, disiplinlerarası ve nesne odaklı oyunlaştırma yöntemleriyle çocuk ziyaretçilerinin deneyimini zenginleştirmeyi ve eğlenirken öğrenmelerini sağlayacak.
Sergiye paralel hazırlandı
Haziran’da ziyaretçilere açılan ve Türkiye’nin sanayileşme tarihinin en önemli yapılarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihini anlatan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi ile paralel kurgulanan atölyeler, 8-10 ve 10-12 yaş aralığına yönelik yapılacak. Çocuk kitabı yazarı ve eğitmen İdil Bilgin’in tasarladığı ve 4D öğrenme (Duygu Odaklı-Deneyimsel-Duyusal-Disiplinlerarası) modeli olarak da bilinen Duygu Odaklı Kültürel Mirası Koruma Eğitimi metodolojisi üzerinden hazırlanan atölyelerin uygulayıcılığını ise psikolog, sosyolog ve eğitmen Hatice Gamze Çevik yürütecek.
Atölyeler “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı serginin izlemesi ile başlayacak. Rehberler eşliğinde ve pandemi kurallarına uygun şekilde gerçekleşecek sergi turunun ardından, Yağhane binasına geçilecek ve serbest düzende ve sosyal mesafe sağlanarak hazırlanmış masaların etrafında atölyeler devam edecek.
Küçük dedektifler Hafıza’nın peşinde
13:00-15:00 saatleri arasında gerçekleşecek Kundura Dedektifleri İz Peşinde atölyesinde çocukları eğlenceli deneyler, dijital oyunlar ve videolar bekliyor. Atölyede, Kundura Hafıza arşivinde bulunan kâğıt eserler, arşivin bir parçası olan makineler ve Beykoz Kundura’yı oluşturan endüstri mirası yapıları ile karşılaşacak çocuklar, bütün bunları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için uygulanan yöntemlerin küçük denemelerini de yapacaklar. Çocuklar bir yandan “Kültürel miras eserleri hasta olunca ne yapılır ve onları nasıl iyileştirebiliriz?” sorularına cevaplar ararken, bir yandan da konservasyon mesleğini tanıyacak ve geleceğin kültürel miras profesyonelleri olma yolunda adım atmış olacaklar. Atölyenin sonunda ayrıca, Kundura Hafıza Derneği’nin hazırladığı ve çocukların deneylerine evlerinde de devam etmelerine yardımcı olacak “Kundura’dan Evime Atölye Kiti” de ücretsiz sunulacak.
Fabrika’yı dioramalarla yaratmak
16:00-18:00 saatleri arasında gerçekleşecek Kundura Fabrikası’nda Bir Gün adlı atölye ise, katılımcıları heyecanlı ve duyarlı bir dönüşüm yolculuğuna çıkaracak. Fabrika’nın geçirdiği değişimi, geçmişteki ve bugünkü hallerini rehber eşliğinde ve eğitmenden dinleyecek çocuklar, sergide yer alan materyaller ve yaratıcı drama eşliğinde mekânın özelliklerini öğrenip pekiştirecekler. Sonrasında bir zaman yolculuğu hayal ederek fabrikadaki bazı mekânların geçmişten ve günümüzden hallerini, üç boyutlu modelleme tekniği olan dioramalar yaparak tasvir edecek ve sahneleyecekler. Tüm malzemelerin Beykoz Kundura tarafından sağlanacağı atölyede ayrıca, atık malzemeler de kullanılacak ve geri dönüşümün önemi vurgulanacak.
Biletler beykozkundura.com’da
Ağustos boyunca her Cumartesi ve Pazar günü Beykoz Kundura’da gerçekleşecek atölyelerin biletleri 110 TL olacak. Tek bir atölye için aynı gün ve saatte iki kişilik bilet alanlara yüzde onbeş indirim uygulanırken, iki atölyeye birden bilet alanlara da sürpriz hediyeler sunulacak. Atölyelerin biletleri beykozkundura.com adresinden satın alınabilecek.