Bir Diyet Besininden Daha Fazlası: Avokado

Avokado, bilimsel olarak Persea Americana olarak bilinen avokado ağacının meyvesidir. Bugünlerde avokado, sağlık bilinci olan kişiler arasında inanılmaz popüler bir gıda haline geldi. Genellikle sağlık özellikleri göz önüne alındığında şaşırtıcı olmayan bir süper yiyecek olarak adlandırılır.Son yıllarda vegan diyetler için oldukça eşsiz bir meyve olduğunun yanı sıra avokado, sağlıklı beslenme listesinin de başında yer alıyor. Pek çok çeşide sahip olsa da en popüler olan Hass Avokado’dur. Faydaları açısından “Niye diğer meyveler değil de avokado?” diye sorarsanız eğer, çoğu meyve öncelikle karbonhidrattan oluşurken, avokado sağlıklı yağlar bakımında zengindir. Aynı zamanda insan vücudunun ihtiyaç duyduğu ve temel besinleri içerir.  Çok sayıda çalışma, avokadonun güçlü ve sağlıklı yararları olduğunu göstermektedir.

İşte bilimsel araştırmalar tarafından desteklenen avokadonun faydaları…

1.AVOKADO BESLENME GERÇEKLERİ

Avokado gerçekten diyetinize eklemek için süper yiyeceklerden biridir. Aslına bakarsanız, temel besinlerle dolu olan diğer birkaç gıdayı biliyorsunuz, ama avokadoların faydalı olduğunun yanına ne kadar lezzetli olduğunu da eklersek vazgeçilmez olur. Kalori açısından hesapladığınızda, bir orta boy avokado yaklaşık 215 kaloriye sahiptir. Ama, bu oranın sizi korkutmasına izin vermeyin. Sağlıklı yağ, lif ve fitokimyasal içerikten dolayı, bu süper besleyici yoğun gıda sadece kilo vermenize yardımcı olur. Original boyda olan bir porsiyon avokado büyüklüğü tüm meyvenin yaklaşık beşte biri olmasına rağmen (30 gram), bazı çalışmalara göre ortalama tek seferde tüketilen bir avokado (68 gram) civarındadır.

2.SAĞLIKLI BİR KALP İÇİN AVOKADO YAĞI

Avokado, yüksek yağ içeren bir besindir. Aslında, içindeki kalorinin% 77’si yağdan kaynaklanmakta ve bu da onu en yağlı doğal besinlerinden biri haline getirmektedir. Ancak bu herhangi bir yağ değildir. Avokadodaki yağın çoğunluğu oleik asittir. Aynı zamanda zeytinyağının temel bileşeni olan ve kalp sağlığı gibi bazı sağlık yararlarından sorumlu olduğuna inanılan doymamış bir yağ asididir. Oleik asit, azalmış iltihap ile ilişkilendirilmiştir ve kansere bağlı genler üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir. Avokado yağları, ısı kaynaklı oksidasyona karşı oldukça dirençlidir ve avokado yağının yemek pişirmek için sağlıklı ve güvenli bir seçim olmasını sağlar.

3.AVOKADO İLE SAĞLIKLI GÖZLER

Avokado, yüksek miktarda Lutein ve Zeaksantin antioksidanları içerir. Bu besinler göz sağlığı için çok önemlidir, makuler dejenerasyon ve katarakt riskini azaltır. Avokadolar sadece diğer gıdalardan alınan antioksidan emilimini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda kendi antioksidanları da yüksektir. Avokado göz sağlığı için inanılmaz derecede önemli olan karotenoidler lutein ve zeaksantin içerir. Çalışmalar, yaşlı bireylerde yaygın olarak görülen katarakt ve makuler dejenerasyon riskini önemli ölçüde azalttığını göstermektedir.

4.KANSERE KARŞI AVOKADO

Avokado’nun kanser tedavisinde ve önlenmesinde yararlı olabileceğine dair sınırlı kanıt vardır. Test tüpü çalışmaları, insan lenfositlerindeki kemoterapinin yan etkilerinin azaltılmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Avokado ekstresinin de bir laboratuvarda prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği gösterilmiştir. Ama önemli bir nokta, bu çalışmaların izole hücrelerde yapıldığını ve insanlarda ne olabileceğini kanıtlamadığını unutmayın. Daha insan tabanlı araştırma mevcut değildir.  

Avokado alırken ve tüketirken dikkat etmeniz gereken noktalar var!

Olgun ve pişmiş avokado aldığınızdan emin olun. Olgun avokado daha koyu kahveye yakın ve yeşil sapa sahiptir. Avokado çeşidine göre bazı avokadolar olgun olunca da yeşil rengini koruyor. Bu yüzden hangi çeşit avokado aldığınızı da dikkat edin. Diğer meyvelerin aksine avokadonun yumuşak olması olgun ve taze olduğunu gösterir. Avokado alırken elinizle yumuşak olup olmadığını test edin. Ne kadar yumuşak ise o kadar lezzetli ve olgun demektir. Olgun olmamış avokado aldıysanız eğer kâğıt poşette sararak dışarıda 4 5 gün bekletin böylece meyve daha hızlı olgunlaşır. Olgunlaştıktan sonra buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo