Dünya çay raporuna göre ülkemiz çay tüketiminde ilk sırada. Yıllık kişi başı ortalama 3.5 kg çay tüketiyoruz ve siyah çay da kültürümüzün büyük bir parçası. Siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay, Camelia Sinensis dediğimiz aynı çay bitkisinden üretiliyor ve yüksek antioksidan özelliği taşıyor. Ama çay denince aklımıza sadece bu üç çay gelmiyor, işin işine bitki ve meyve çayları da girince yüzlerce çeşitle karşılaşıyoruz. Her biri de farklı faydalar gösterebiliyor. Papatya çayı mide-bağırsak kasılmaları, şişkinlik, gaz şikâyetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkiler gösterebiliyor. Adaçayı özellikle kış aylarında karşılaştığımız ağız ve boğazdaki enfeksiyon yaraları, soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi durumlarda içerdiği uçucu bileşenlerle koruyucu etki gösterir. Rezene sindirimi kolaylaştırırken, kuşburnu antioksidan etkiye sahiptir. Bitki çaylarını tüketirken satın aldığınız yerin güvenilir ve hijyenik olmasına da dikkat edin. Herhangi bir rahatsızlığınız veya hamilelik, emziklilik gibi bir özel durumunuz varsa tüketmeden önce mutlaka hekiminize danışın. Bitki çayı ve çay tüketimi susama hissini azaltabilir ama bir yandan da vücuttan su atımını destekledikleri için daha çok su içmeniz gerektiğini de unutmayın.
Dilara Koçak’ın Kış Çayı Tarifi
Kışın hem içinizi ısıtacak hem de tokluk hissine yardımcı olacak bir çay tarifim var…
Malzemeler:
Siyah poşet çay
1 çay bardağı süt
1 çay kaşığı tarçın
2-3 adet karanfil
1 çay bardağı su
1 çay bardağı su ve süt, vanilya, tarçın ve karanfille karıştırılarak kaynatılır. İçine siyah poşet çat daldırılarak demlenir. 1 dakika bekletildikten sonra içilebilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak