Kış aylarının en çok rastlanan üst solunum yolu hastalıklarından biri olan boğaz enfeksiyonlarında doğal ürünler sayesinde önemli bir fayda sağlayabilirsiniz. Genellikle yoğun boğaz ağrısı, balgamlı öksürük ve göğüs hırıltısı ile görülen boğaz enfeksiyonlarında özellikle soğan suyu büyük bir fayda sağlıyor.
Gribal enfeksiyon yolu ile vücuda bulaşan virüsler bağışıklık sisteminizin çökmesine neden olurken, özellikle kış aylarında bu durum çok daha fazla görülüyor.
Virüsler vücutta deformasyon etkisi oluştururken, genellikle kulak ve boğaz hasarı oluşturuyor. Bu bölgelerde oluşan iltihaplar yeme-içme ve nefes alma sırasında sıkıntı oluştururken, uyuma kalitesini de etkiliyor.
Yutkunurken güçlük oluşturan iltihaplanma nedeniyle boğazınızda da yoğun bir ağrı ortaya çıkabiliyor. Doktorlar tarafından genellikle bu durumun tedavisi için iltihap söktürücü ve balgam söktürücü ilaçlar önerilirken, bazı doğal ürünler ile de çözüm elde edilebiliyor.
Boğaz enfeksiyonlarında özellikle en çok fayda oluşturan besinlerin başında soğan yer alıyor. Soğan, mutfakların en çok kullanılan sebzelerinden biri olarak özellikle Allisin maddesi konusunda zenginlik içerirken, antibiyotik etkisi gösteriyor.
Bu özellikleri ve içerikleri sayesinde vücutta virüs ve toksinlere karşı etkili olan soğan, sülfür içeriği ile balgam söktürücü etki de gösteriyor. Solunum yolu ile boğaz bölgesine yerleşen enfeksiyonlu virüs hücrelerinin balgam yoluyla vücuttan atılması için her gün soğan suyu tüketimi öneriliyor. Acı bir tat gösterdiği için gündelik tüketimde içine bal eklenmesi de öneriliyor.
Enfeksiyona Hangi Gıdalar İyi Geliyor?
Soğan kullanımı sayesinde boğaz enfeksiyonlarında daha kolay bir tedavi elde edilirken, aynı zamanda farklı meyve ve sebzeler de bu yöntem için kullanılabiliyor.
Örneğin bir adet limon ve bir adet ayvayı birlikte blenderden geçirdikten sonra içine biraz su ve bal katabilir ve her sabah tüketebilirsiniz.
Hastalıklara karşı koruyucu etki oluşturan bu karışım, aynı zamanda boğaz ağrılarını azaltırken, C vitamini sayesinde de enfeksiyonlarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Papatya, en renkli ve keyifli çiçeklerden biri olurken, aynı zamanda da solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılabiliyor.
Yatıştırıcı bir etki gösterdiği için papatya ile yapılan çay, kuşburnu ve bal gibi katkılar ile daha kuvvetli bir hale getirilebiliyor. Bu sayede elde edilen karışım, her gün 2 defa tüketilerek rahatlama elde edilebiliyor. Özellikle enfeksiyonlara karşı her gün probiyotik kaynağı sağlayan turşu ve kefir gibi besinleri de tüketmeniz gerekiyor. Günlük beslenmede tercih edilen bu ürünler boğaz sağlığını korumak için de fayda sağlıyor.