Boyun Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

İnsanın yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan biri olan boyun fıtığı, çoğunlukla masa başı çalışan, sürekli aynı pozisyonda oturan kişilerde görülüyor. Peki Boyun Fıtığı Belirtileri nelerdir?

Bel fıtığı gibi çok basit gibi gözüken ama yaşam kalitesini oldukça aşağı çeken, hatta hareket kısıtlılığına neden olan boyun fıtığı, genellikle 30-50 yaş arası kişilerde daha sık görülür. Oturma bozukluğu, sürekli aynı pozisyonda kalma, ters hareket gibi durumların tetiklediği boyun fıtığının tıptaki adı servikal disk hernisidir. Ülkemizde en çok karşılaşılan sağlık problemlerinin başında da bel ve boyun fıtıkları gelmektedir.

Boyun ve omuzdaki ağrılarımız artınca “Acaba bende boyun fıtığı mı var” diye düşünmeden alamıyoruz kendimizi. İlk olarak: “Boyun fıtığı nedir, neden olur” sorularının yanıtını verelim.

Boyun Fıtığı Nedir?

Vücudumuzun dik durup hareket edebilmesini sağlayan omurgadaki omur adı verilen kemiklerden meydana gelir. Omurların arasında destek dokuları olan diskler yer alır. İçleri sıvı ile dolu olan bu 5 adet boyun diskindeki sıvılar kimi zaman ters hareketler, zorlanmalar nedeniyle disk omur ile sinir arasına taşıp sıkışır. Buna boyun fıtığı adı verilir. Fıtık nedeniyle normal görüntüsünü ve işlevini yitiren disk kireçlenerek sinirlere baskı yapmaya başlar. Böylece boyunda ağrı ve hareket kısıtlılıkları yaşanmaya başlanır. Boyun fıtığı nasıl anlaşılır, boyun fıtığı olduğu nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtı için boyun fıtığı belirtileri listesine bir göz atarsanız boyun fıtığı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Boyun Fıtığı Belirtileri

* Boyunda ağrı
* Kollarda ağrı
* Sırtta ağrı
* Omuzda ağrı
* Kollarda karıncalanma hissi
* Kollarda güç kaybı yaşanması
* Kollarda hissizlik
* Kollarda uyuşmalar
* Kol ve el reflekslerinin azalması
* Boyundan kola doğru akan bir ağrı
* Kolda başlayıp parmak ucuna kadar devam eden ağrı ve uyuşukluk hissi

Boyun Fıtığı Tedavisi

Tüm bu belirtilerden en az bir ya da iki tanesi sizde varsa boyun fıtığı hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Boyun fıtığı olup olmadığınızı öğrenmek için sağlık kuruluşlarının Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümlerindeki uzman doktorlara fiziksel muayene yaptırmak gerekir. Uzman doktorun yapacağı muayeneden sonra MR dediğimiz Manyetik Rezonans görüntüleme ile ya da Tomografi ile problem olan bölge incelenir. Doktor isterse EMG dediğimiz test ile sinir ve kasların durumunu kontrol eder. Hastalığın boyutuna göre tedavi uygulanır. Başlangıç seviyesindeki fıtıklar için ilaç, iğne ve fizik tedavi yöntemleri yeterli olurken, fıtığın ilerlediği his ve güç kayıplarına neden olduğu durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir. Ancak sanılanın aksine boyun fıtıklarının çoğu ameliyat olmadan atlatılabilir. Akut dönemi sonrasında fizik tedavi uzmanları tarafından hazırlanan egzersiz programları uygulanırsa ağrılarda azalmalar görülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı diğer hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hastalar için uygundur.
Akut ve kronik olarak iki farklı dönemle görülebilen boyun fıtığı neden olur? Eminiz ki boyun fıtığı hastalığı olan kişiler en çok bu hastalığın neden olduğunu merak ediyordur.

Boyun Fıtığı Nedenleri

* Boynu zorlayacak hareketler bulunmak,
* Uzun süre hareketsiz ya da aynı pozisyonda kalmak,
* Sabit olarak sürekli aynı noktaya bakmak,
* Bilgisayar karşısında hep aynı pozisyonda oturmak,
* Duruş bozukluğu,
* Klimanın bulunduğu ortamlarda bulunmak,
* Genetik faktörler.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

seo