Bronşit Nasıl Olur: Bronşite İyi Gelen Otlar Hangileri?

Bronşite Ne İyi Gelir?

Bronşit, bir çeşit solunum hastalığıdır. Akciğerlerde ve bronşlardaki pasajlarda şişlikler oluşur. Akut ve kronik olmak üzere iki şekilde oluşur. Akut bronşit, genelde bir ila üç hafta sürer. Öte yandan, kronik bronşit ise iki yıl da sürebilir üç ay da. Ciddi ve uzun süreli olduğunda mutlaka tedavi gerektirir.

Bronşit Nedenleri Nelerdir?

– Enfeksiyonlar

– Öksürük ve soğuk

– Atmosferdeki değişiklikler

– Sigara

– Tozlu hava veya sis

– Hava kirliliği

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Yaygın belirtileri arasında göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma vardır. Nefes darlığına neden olabilir. Ayrıca mukus birikimi (yeşil ya da sarımsı), ateş, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve yorgunluk da görülebilir.

Bronşit Nasıl Geçer?

Bronşite Bal İyi Gelir mi?

Bal, anti viral ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Bronşit tedavisinde de son derece faydalıdır. Bal yumuşatıcı özelliği ile boğazı yatıştırmaya yardımcı olur. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir. Farklı şekillerde kullanılabilir:

– Düzenli olarak çaya biraz bal eklenebilir.

– Bir tutam karabiber, taze zencefil ve biraz karanfil tozu ile yarım çay kaşığı bal karıştırılır. Elde edilen hamur yanma hissini azaltmak için tüketilebilir.

– Boğaz iltihabı ve nefes darlığında belirtileri azaltmak için sıcak suya birkaç damla limon eklenerek tüketilebilir. İçerisine bir çay kaşığı da bal eklenir.

– Biraz soğan rendelenir. Üzerine biraz bal eklenerek bir gece bekletilir. Ertesi sabah bu karışımdan bir çay kaşığı tüketilir. Günde 4 kere tüketilmesi önerilir.

Bronşit İçin Kekik Yağı

Ağrı ve şiddetli öksürüğü azaltmak için en sık kullanılan çözümler arasında kekik yağı vardır. Bu doğal çözüm bronşitten şikayetçi kişilere özellikle tavsiye edilir. Dilin altına birkaç damla kekik yağı damlatılabilir.

Bronşite İyi Gelen Karışımlar

Bronşit İçin Tuzlu Su Karışımı

Tuzlu su da hassas bronş ve membranlarda oluşan tahrişi hafifletebilir. Ancak çok sık kullanılmamalıdır. Boğazın tahrişini yatıştırır. Sıcak suya biraz tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Bu karışım ile günde 3 ya da 4 kez düzenli olarak gargara yapılır.

Not: Tuz miktarına dikkat edilmelidir. Çok tuz kullanılması boğazın daha da tahriş olmasına neden olabilir.

Bronşit İçin zencefil Çayı

Bağışıklık sistemini güçlendiren zencefil aynı zamanda güçlü anti enflamatuar özellikler içerir. Soğuk algınlığının yanı sıra bronşit için de son derece etkilidir.

– Birer çay kaşığı zencefil tozu ve karanfil karıştırılır. Bu karışımdan küçük bir miktar alınarak süte eklenir. İçerisine biraz da bal eklenerek tüketilebilir.

– Toz zencefil, karanfil, tarçın karıştırılarak kullanılabilir. Bu karışımdan bir çay kaşığı kadar bir bardak sıcak suya eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra içilir.

– Bitkisel çayların içerisin bir çay kaşığı karabiber ve zencefil eklenerek tüketilebilir. Birkaç dakika demlenmesi beklendikten sonra tüketilmesi önerilir. Günde birkaç kez içilebilir.

Bronşite İyi Gelen Meyveler

Bronşit Tedavisi İçin Portakal Suyu

Portakal C vitamini açısından son derece zengindir. Bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına yardımcı olur. C vitaminin bol bol tüketilmesi önerilir. Bronşit tedavisi için en iyi ev ilaçları arasında meyve suyu vardır. Portakal suyu iltihaplı boğazı yatıştırmaya da yardımcı olur.

Bronşite İyi Gelen Otlar

Zerdeçal Bronşite İyi Gelir mi?

Öksürük ve bronşit belirtilerinde en etkili çözümlerden biri de zerdeçaldır. Zerdeçal güçlü anti enflamatuar özellikler içerir. Mukus yapısının dağılmasına yardımcı olur. Bir bardak süt içerisine bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenebilir. İyice karıştırılır ve bir süre kaynatıldıktan sonra tüketilir. Günde 2 ya da 3 kez içilebilir. Düzenli olarak uygulanması önerilir.

Not: Mide ülseri, safra kesesi taşları, obstrüktif sarılık gibi durumlarda kesinlikle zerdeçal kullanılmamalıdır.

Sarımsak Bronşite İyi Gelir mi?

Sarımsak akut bronşit tedavisi için en etkili çözümler arasındadır. Sarımsak aynı zamanda anti viral ve antibiyotik özellikler içerir. Günde üç diş taze sarımsak tüketilmesi önerilir. Doğranmış sarımsak parçaları bir bardak süte eklenerek de tüketilebilir. Süt kaynatılıp gece yatmadan önce tüketilmelidir.

Bronşite İyi Gelen Yağlar

Okaliptüs Yağı Bronşit

Okaliptüs yağı, bronşit için en etkili çözümler arasındadır. Mukus birikimini dağıtır ve etkili anti bakteriyel özellikler içerir. Yanma hissi ve iltihabı azaltır. Birkaç damla okaliptüs yağı kaynar suya eklenir. Daha sonra bir havlu başın arkası ve kaseyi de kapatacak şekilde konumlandırılır. Sudan çıkan buhar teneffüs edilir. Bu buhar uygulaması nefes darlığı gibi belirtilerin de hafiflemesine yardımcı olur.

Alternatif olarak, okaliptüs yağı göğüs bölgesinde doğrudan masaj yaprak uygulanabilir. Bu işlem solunum sisteminin işleyişini iyileştirir ve mukusu çözer.

Sülfat

Bronşit belirtilerini hafifletmek için epsom tuzu da kullanılmaktadır. Epsom tuzu banyo suyuna eklenebilir. Bu su ile yatmadan önce banyo yapılır. Yatmadan önce yapıldığında gece boyunca rahat bir uyku sağlar. Günde iki kez de yapılabilir.

Bronşit İçin Soğan Kürü

Soğan da güçlü anti bakteriyel ve anti viral özellikler içerir. Boğazda ağrıyı yatıştırır. Çiğ soğan suyu aç karna bir çay kaşığı kadar alınabilir. Yemeklerde ve salatalarda da kullanılabilir.

Susam Yağı Bronşite İyi Gelir mi?

Susam da bronşit tedavisinde etkilidir. Göğüs ağrısını giderir. Bronşit belirtilerini hafifletmek için bir tatlı kaşığı keten tohumu, susam ve bal karıştırılır. İçerisine az miktarda tuz eklenir. Her gece uyumadan önce bu karışım tüketilebilir. Susak tek başına da tüketilebilir. İki çorba kaşığı kuru susam tohumu her gün tüketilebilir.

Bronşit İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Limon Bronşite İyi Gelir mi?

Limonlu zengin C vitamini içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede bronşitten kurtulmaya yardımcı olur. Bir bardak su ile bir çay kaşığı limon kabuğu kaynatılarak tüketilebilir.

Ayrıca limon boğaz ağrısının yatışmasına da yardımcı olmaktadır. Limon suyu ile gargara da yapılabilir.

Bol Su Tüketimi

Bronşit söz konusu olduğunda su tüketimi artırılmalıdır. Her gün en az 10 bardak su tüketilmesi önerilir. Suyun yanı sıra sebze ve meyve suları da tüketilebilir. Alternatif olarak, bir bardak suya küçük bir miktar bal ve bir kaç damla limon eklenerek tüketilebilir. Her sabah aç karna tüketilmesi önerilir.

Not: Kafein ve alkolden uzak durulmalıdır.

Bronşit İçin Sıcak Karışım

Bronşitten kurtulmak için sıcak suyun içerisine bir tutam toz tarçın ve bal eklenir. Yaklaşık 10 ya da 15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Bu karışım ılık halde boğazı yatıştırmak için günde birkaç kez tüketilebilir.

Hardal

Bronşit için kullanılan çeşitli baharatlar arasında hardal bulunmaktadır. 1’e 4 oranında kuru hardal ve un karıştırılır. Cıvık bir hamur yapmak için yeterli su ile karıştırılır. İçerisine biraz da zeytinyağı eklendikten sonra göğüs bölgesi bu karışım ile ovulur. Hamur biraz ısıtılarak da kullanılabilir.

Bronşite İyi Gelen Şeyler

Ispanak

Bir miktar ıspanak bir bardak suya eklenir. İçerisine ½ çorba kaşığı bal da eklendikten sonra içilir.

Bronşite İyi Gelen Bitki

Defne Yaprağı

Defne yaprağı da bronşit için en basit ve etkili çözümler arasındadır. Çay olarak tüketilebilir. Çay hazırlamak için bir bardak su kaynatıldıktan sonra içerisine birkaç tane taze defne yaprağı konur. Demlenmesi beklenir ve tüketilir. Defne yaprağı suyu ılık halde göğüs bölgesine masaj yapmak için de kullanılabilir.

Kekik Bronşite İyi Gelir mi?

Mukus yapısından kurtulmak ve akciğerleri güçlendirmek için kekik kullanılabilir. Kekik etkili anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Baharat olarak kullanılabilir. Bir fincan çay içerisine biraz kekik eklenerek tüketilebilir. İçerisine biraz bal da eklenebilir.

Kekik yağı da seyreltilmiş formuyla zeytinyağı ile karıştırılarak göğüs bölgesine masaj yapmak için kullanılabilir.

Bronşit için keçiboynuzu kürü de halk arasında yaygın olarak kullanılan yöntemeler arasındadır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın