Bronşit, kolayca kronikleşebilen, ciddi bir bronş enfeksiyonudur. Bronşite yol açan etkenlerin başında, hava kirliliği ile sigara gelir.
Bronşit Nedir
Bronşit, bronşların bakteri ya da virüs enfeksiyonu sonucunda iltihaplanmasıdır. Bir nezleden sonra apansızın ortaya çıkabildiği gibi (akut bronşit) yıllarca süren kalıcı bir hale de dönüşebilir ya da sürekli ve düzenli bir biçimde yineleyerek bronşlar ile akciğerlerde gittikçe artan bozukluklara neden olur (kronik bronşit).
Bazı insanların bronşite yakalanma olasılığı daha yüksektir. Nedeni bilinmemekle birlikte bronşit, erkeklerde kadınlara oranla 10 kat; sigara içenlerde ise içmeyenlere oranla 50 kat daha fazla görülür.
Bronşit Hastalığı Nedenleri
Bronşit, daha çok kışın; nemli ve soğuk iklimlerde ve çevre kirliliğinin fazla olduğu koşullarda görülür. Üşütmek, aşırı kalabalık, yorgunluk ve aşırı sigara da hastalık oranını artırır.
Akut bronşit, çoğunlukla göğse yayılan virüs enfeksiyonlarından kaynaklanır. Kronik bronşit, tahrişe ve öksürüğe yol açar; bu da bronşların zedelenerek daralmasına neden olur. Bronşlar esnekliğini yitirir ve solunan oksijen ile atılan karbondioksit arasında denge bozulur. Bronşların dallarında kalıcı iltihaplanma oluşur; bronş çeperlerindeki özel hücrelerden salgılanan mukus (sümüksü salgı) oranı artar. Öksürükle çıkan mukusa “balgam” denir.
Bronşları görerek incelemek güç olduğundan doktorlar, tanıya varmak için, en önemli belirti olan balgamı değerlendirirler. Balgamın rengi, kronik bronşitin ne kertede ciddi olduğunu gösterir .
Bronşit Belirtileri
Akut bronşitte başlangıç belirtileri kırıklık, burun akması, ateş ve titreme ile kas ve sırt ağrısıdır. Bunları, en belirgin özellik olan, sürekli öksürük izler. Öksürük, başlangıçta kuru ve şiddetlidir, ama sonraları balgamlı olur; dumanlı yerlerde ve geceleri daha da şiddetlenir.
Kronik bronşitin de en önemli belirtisi, nöbetler halinde gelen balgamlı öksürüktür. Öteki belirtiler, akciğerdeki amfizemin durumuna bağlıdır. Amfizem, akciğerlerin aşırı gerilmesine yol açarak soluk vermeyi güçleştirir.
Amfizemi olmayan kronik bronşit hastalar, çoğunlukla şişmandır. Dudaklarında siyanozdan (oksijen eksikliğinden ötürü morarma) kaynaklanan morluk göze çarpar. Soluk darlığı yalnız hareketle birlikte gözlenir. Ciddi amfızemden ötürü oksijen alıp verme kapasitesi azalan bronşitliler ise, sürekli soluk darlığı çekerler. Amfizemli bronşit hastaları zayıftır. Hastalığın ileri aşamasında “fıçı göğüs” yapısı görülür. Kronik bronşiti olanlar, solunum yollarında ki daralmadan ötürü gürültülü soluk alırlar.
Bronşit Tedavisi
Akut bronşitin en iyi tedavisi, sıcak bir odada dinlenmektir. Ateşi düşürmek için aspirin, öksürüğe karşı da öksürük ilaçları verilir. Hastalığa bakteriler neden olmuşsa, antibiyotik gerekir. Kronik bronşitin tedavisi daha da güçtür. Bozukluk, hastanın akciğerlerine yerleşmiştir, solunum yollarındaki tıkanıklık kolayca geçmeyebilir.
Tıkanmaları gidermek için, bronşları açan ilaçlar kullanılır; balgamı yok etmek için de fizik tedavi uygulanır. Hastayı yastıklarla destekleyerek, başı aşağıda kalacak biçimde yatırmak aşırı salgının boşaltılmasına yardımcı olabilir. Bu durumda göğse hafifçe vurulduğunda hasta öksürerek balgam çıkarır. Yoga ve solunum egzersizleri de soluk darlığına iyi gelebilir. Ağır vakalarda hemen hastaneye kaldırılarak oksijen verilmesi gerekebilir.
Hastayı rahatlatmanın en iyi yolu, bronşları tahriş edici etkenleri mümkün olduğunca ortadan kaldırmaktır. Hasta sigara içiyorsa, derhal bırakmalıdır. Kronik bronşit iyileşmese de, ilerlemesi durdurulabilir. Ayrıca hastalar, nöbetlere yol açacak, tahriş edici maddelerin (duman gibi) bulunduğu ortamlardan uzak durmaya özen göstermelidirler.
İyileşme Süreci
Akut bronşitte ateş beş gün kadar, öksürük ise haftalarca sürebilir; ama tedavi edilirse ve hasta gerekli önlemleri alırsa, hastalık, seyrini tamamladıktan sonra iz bırakmadan geçer.
Kronik bronşit çok daha ciddidir. Kalıcı bozukluklara yol açar ve özellikle amfizem ile birlikte görüldüğü zaman, kanda oksijenin yetersiz kalmasından ötürü solunumun durmasına (ölüme) yol açabilir.
En önemli komplikasyonlardan biri, gittikçe artan solunum yetersizliği ile birlikte bileklerde şişme, hatta kalp yetmezliği ile kanda karbondioksit birikmesidir. Tedaviye hemen başlanmalıdır. İlk yapılacak şey sigarayı bırakmaktır. Sık sık yineleyen akut nöbetler, kronik bronşiti ağırlaştırır ve tedavi} güçleştirir. Bu yüzden kronik bronşitin ilerlemesini durdurmak için koruyucu önlemler alınması gerekir.