Bazı besinler gıda tüketimi sırasında birbirlerine uyan bir lezzet oluşturarak özellikle tercih edilse de aslında bazı besinlerin birbiriyle asla beraber tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü bazı besinler bir kültür halinde beraber tüketilirken, aslında zehir etkisi oluşturabilmektedir. Bu nedenle beraber tüketilmemesi gereken besinleri bu yazı sayesinde öğrenebilirsiniz.
Uzun yıllardır bir kültür olarak süregelmiş süt ve balık ya da yoğurt ve balığın birbiriyle tüketilmemesi gibi birçok nokta, zehirli etki oluşturduğu için uzmanlar tarafından da özel bir şekilde belirtilmektedir. Örneğin, bu konuda en büyük örneklerden birisini nar ve kırmızı et ikilisi oluşturmaktadır.
Tuzlanmış, mangalda ya da ızgarada pişirilmiş et tüketilirken yanında salata veya içecek amacıyla nar meyvesinin tüketilmesi hiçbir zaman önerilmez. Çünkü hem nar hem de tuzlanmış et kan yapıcı bir özellikte olduğu için fazla kan oluşturarak alerji durumuna neden olabilir.
Süt ve tavuk içerisinde aşırı derecede protein ve kalsiyum barındırdığı için ikisinin birbirinden farklı olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca tavuk tüketirken yanında süt tüketmeniz ile süt içerisindeki laktik asidin tavuğun mide ekşimesine neden olduğunu da bilmeniz gerekir.
Pirinç ile yapılan pilav, dolma ve farklı yemekler yanında sirke ile hazırlanmış gıdalar tüketmemeniz gerekir. Örnek olarak pirinç pilavı ile sirkeli salata yan yana kullanıldığında pirinç lifli özelliğini kaybeder ve gereken faydayı sağlayamaz.
Yaz aylarında meyve tüketimi gerçekleştirmek için tercih ettiğiniz erik ve şeftali gibi lezzetli yaz meyveleri bir araya getirilmemelidir. Bu meyvelerin ikisi de asit oranı fazla olduğu için uzmanlar aynı zamanda tüketilmemesi gerektiğini önermektedir. Ayrıca bu meyveler alerji oluşturabileceği için aynı anda tüketildiğinde reflü ya da mide delinmesi gibi tehlikeler ortaya çıkarabilir.
Balık Ve Roka İkilisinden Vazgeçebilirsiniz
Ülkemiz mutfak kültüründe salatalar için en çok kullanılan sebzelerden biri olan turp, kış mevsiminde neredeyse her gün tüketilmektedir. Ancak turp meyvesinin tüketilmesi ile birlikte aynı zamanda yoğurt tüketimi yapılmamalıdır. Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt ve süt ürünü tüketilmemesi gibi turp ile de aynı şekilde asit oranından dolayı tüketilmemesi gerekir.
Çok yüksek bir lezzet oluşturduğu düşünüldüğü için beraber tüketilen roka ve balık aslında bir arada tüketilmemesi gereken gıdalardır. Bir demir deposu olan roka, balık ile tüketildiğinde hızlı bir şekilde emilerek vücuttan alınır. Bu nedenle vücut demir mineralini yeterli oranda alamaz. Yaz meyveleri arasında bulunan karpuz ve kavun da beraber tüketilmemelidir. Beraber tüketildiklerinde kanı yükselterek tansiyon yükselmesi oluşturabilirler. Benzer şekilde sarımsak ve soğan bir arada tüketildiğinde de antioksidan yapıları ile vücutta kan akışını hızlandırabilirler.